e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Η Εκκλησία του Χριστού είναι ενιαία και αδιαίρετη

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

της Κυριακής  μετά την Ύψωση του Σταυρού 

20 Σεπτεμβρίου 2020

(Μαρκ. η΄ 34-38, θ΄ 1)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Είναι γεγονός ότι πολλές φορές ντρεπόμαστε να ομολογήσουμε ότι είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι και να μαρτυρήσουμε την πίστη μας στον αληθινό Θεό. Το λυπηρό μάλιστα είναι ότι δεν ντρεπόμαστε τους ευσεβέστερους και περισσότερο ενάρετους από εμάς, όπως θα ήταν φυσικό και αναμενόμενο, νιώθοντας μειονεκτικά συγκρινόμενοι μαζί τους, αλλά τους ασεβείς, τους ασυνείδητους, τους διεφθαρμένους και τους πονηρούς. Δηλαδή, ντρεπόμαστε όλους αυτούς, των οποίων η ζωή και η συμπεριφορά αποτελούν σκάνδαλο και ζημία για την κοινωνία που ζουν. Όλους αυτούς, που μολύνουν με τα λόγια και τις πράξεις τούς γύρω τους, παρασύροντας τους συνανθρώπους τους και παραμένοντας ανάλγητοι και αμετανόητοι, βουτηγμένοι μέσα στην ασέβεια και την απιστία τους.

Για χάρη όλων αυτών αρνιόμαστε τον δωρεοδότη και παντοδύναμο Θεό, τον λυτρωτή Κύριο Ιησού Χριστό. Προτιμάμε αυτούς που μας βλάπτουν, που θέλουν το κακό μας από τον Υιό και Λόγο του Θεού, που θέλει να μας λυτρώσει απ’ το κακό και να μας κάνει συγκληρονόμους της βασιλείας Του. Προτιμάμε απ’ το ν’ ακούμε τα θεία και σωτήρια λόγια του Ευαγγελίου να ακούμε ανοησίες, συκοφαντίες, βλασφημίες, ύβρεις ανόητων και ασεβών ανθρώπων, παρεκτρεπόμενοι του μεγάλου προορισμού μας.

Αν επιλέξουμε αυτόν τον δρόμο, τότε ο Θεός θα μας αρνηθεί και θα ντραπεί για εμάς, όχι από τιμωρητική διάθεση και εκδικητικότητα, αλλά επειδή εμείς οι ίδιοι Τον βγάλαμε από την ζωή μας με την θέληση μας. Οι ίδιοι αρνηθήκαμε την βασιλεία Του: την επίγεια, που είναι η εν Χριστώ βιωτή μας εντός της Εκκλησίας και την επουράνια, που είναι ο τελικός προορισμός μας μάλιστα δε άληκτη κι αιώνια. Αρχηγός και κυβερνήτης και των δύο είναι ο Χριστός.

Η Εκκλησία του Χριστού είναι ενιαία και αδιαίρετη. Ο Κύριος την θεμελίωσε και την καθάγιασε με το αίμα Του και την περιφρουρεί αιωνίως από τις επιβουλές ορατών και αοράτων εχθρών. Την κατευθύνει, την φωτίζει, την δυναμώνει δια των ιερών Μυστηρίων Του. Αυτός αποτελεί την Κεφαλή της, με μέλη τούς Προφήτες, τους Αγίους, τους Αποστόλους, τους Οσίους, τους Μάρτυρες και όλους εμάς, κληρικούς και λαϊκούς. Δεν αποτελούν μονάχα οι κληρικοί την Εκκλησία, όπως εσφαλμένα λέγεται. Δεν είναι ορθό, στην αναξιότητα πολλών εξ αυτών, να θεμελιώνεται η άρνηση  και η απαξίωσή της. Όλοι αποτελούμε και απαρτίζουμε την Εκκλησία, η οποία, με σχέσεις αδελφοσύνης και αγάπης, ως σκάφος αβύθιστο, οφείλει να πορεύεται ανά τους αιώνες έως της τελικής αποκτήσεως της αιώνιας Βασιλείας των Ουρανών. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: