e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Επιφάνιος Κιέβου, ευχαριστώντας Κύπρο, πιστεύει ότι θα αναγνωρίσουν τον Τόμο όλες οι Εκκλησίες και η Μόσχα [video-photos]


Επιμέλεια πληροφοριών και κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας

Σήμερα, Κυριακή, 12/25.10.2020, στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, λειτούργησε ο Προκαθήμενός της, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ο οποίος, ομιλώντας προς το εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στην αναγνώριση που παρείχε στην εν λόγω νεοπαγή Εκκλησία, χθες (24.10.2020), ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόσοτομος Β΄.

Ο Μακ. κ. Επιφάνιος υπενθύμισε τα καλά αυτά νέα για την τοπική Εκκλησία της Ουκρανίας και τον εν γένει Ορθόδοξο Κόσμο. Με αυτή την πράξη, η Εκκλησία της Κύπρου προσχώρησε σ' εκείνες τις Εκκλησίες που ήδη έχουν αποδεχθεί τον εκ του Οικουμενικού πατριαρχείου Τόμο της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, δημιουργώντας έτσι ευχαριστιακή κοινωνία με την Εκκλησία μας, είπε. 

Ο Μακαριώτατος σημείωσε επίσης ότι η πανδημία, δυστυχώς, επηρέασε την εκκλησιαστική ζωή, επειδή όλες οι Τοπικές Εκκλησίες αντιμετώπισαν νέες προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεραστούν αμέσως, και ως εκ τούτου όλα τα άλλα θέματα αναβλήθηκαν. Και λόγω του γεγονότος ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τη στιγμή που το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας άρχισε να κοινωνεί με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και μετά από αυτό η διαδικασία αναγνώρισης φάνηκε να αναστέλλεται, ακούστηκαν φωνές ότι δεν θα υπήρχε πλέον αναγνώριση. Αλλά βλέπουμε ότι η ίδια η πραγματικότητα απορρίπτει αυτές τις φωνές αμφιβολίας ως αβάσιμες. Και, παρόλο που έχει περάσει περισσότερος χρόνος από ό, τι θα θέλαμε, αυτό που πιστεύουμε ακράδαντα έχει γίνει: η διαδικασία αναγνώρισης συνεχίζεται.

Επιπλέον, ο Προκαθήμενος τόνισε ότι δεν έχουμε και δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό διαρκεί αυτή η διαδικασία, θα ολοκληρωθεί με πλήρη αναγνώριση από όλες τις Τοπικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής που εμποδίζει την επιτυχία της. Σε τελική ανάλυση, στην πλευρά της Ουκρανικής Εκκλησίας βρίσκεται η Αλήθεια, η Κανονική Τάξη και η Εκκλησιαστική Παράδοση. Ως εκ τούτου, καθώς επιτεύχθηκε η παραλαβή του Τόμου Αυτοκεφαλίας, αν και ακούστηκαν πολλές φωνές που δήλωσαν ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ - η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα επιτύχει επίσης την δημιουργία ευχαριστιακής κοινωνίας με όλες τις Τοπικές Εκκλησίες.

Συμπερασματικά, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος ανέπεμψε ευχή για την υγεία και μακροημέρευση του Μακ. Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Κύπρου, για σύνολη την Εκκλησία της Κύπρου και τον ευσεβή λαό της Κύπρου, για την ειρήνη και την ευημερία τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:






















































Δεν υπάρχουν σχόλια: