e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Κυριακή, 15.11.2020, στη Lusaka, με ανακήρυξη Αγ. Νεκταρίου ως Προστάτου Μητροπόλεως Ζάμπιας


Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αλέξανδρου στην ελληνική κοινότητα της Λουσάκα από τον Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη, κήρυγμα και αρτοκλασία, ανάγνωση πράξης περί της ανακηρύξεως του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως ως Προστάτου και Εφόρου της Ιερας Μητρόπολης Ζάμπιας, παρουσία των Προξένων Ελλάδας κ. Μιχαήλ Κρουπνικ Κύπρου κ. Χρήστου Σπάιρον, του προέδρου της Ελληνικής κοινότητας Λουσάκα κ. Γ. Ηλιακόπουλου και εκπρόσωπου της Κυβέρνησης της Ζάμπια Dr D. Samoulempa.

Ο Σεβ. κ. Ιωάννης στο λόγο της ημέρας αναφέρθηκε στο ιστορικό και παροικιακό γεγονός των εγκαινίων του Αγίου Νεκταρίου στην Chingola στο πρόσωπο του Αγίου, την υπομονή του και το σπουδαίο έργο που άφησε ως ιερά παρακαταθήκη.

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τριαδικό Θεό, παρέδωσε δε ευλογία εκ μέρους του Σεπτού Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας το ειδικό αφιερωματικό έμβλημα για τα εκατό χρόνια του Αγίου Νεκταρίου για να κοσμεί το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Ζάμπια.

Ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Ζάμπια κ Μιχαήλ Κρούπνικ με τη σειρά του στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η διάκριση αυτή είναι μεγάλη τιμή όχι μόνο για το Προξενείο αλλά για όλη την ελληνική κοινότητα της Ζάμπιας. Πιστεύω ότι οι μεγάλες αρετές του Αγίου Νεκταρίου, του προστάτη της κοινότητά μας, από τις οποίες ξεχωρίζουν η άκρα ταπεινότητά του και υπομονή σε όλες τις αδικίες και δυσκολίες της ζωής του, είναι στοιχεία άκρως σημαντικά και για την δική μας ζωή: στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει -και ακόμη περνάει δοκιμασίες και προκλήσεις- αλλά και στην κοινότητά μας με προβλήματα ενότητας και γενικά στη ζωή μας στην Ζάμπια που αντιμετωπίζει προβλήματα πολιτικά και οικονομικά. Η διατήρηση της εθνικής μας συνείδησης και της ελληνικής γλώσσας σε περιόδους κρίσιμων εθνικών περιστάσεων οφείλονται στην Εκκλησία και τους φλογερούς ιεράρχες που με τίμημα την ζωή τους πολλές φορές συνέχισαν την διαφώτιση και καθοδήγηση του έθνους Και στην Ζάμπια (αλλά και σε όλα σου τα πόστα στην Αφρική),

Εσύ, Παπα-Γιάννη, ο δικός μας Μητροπολίτης, μάχεσαι να πραγματοποιήσεις ένα όραμα που δεν είναι αυστηρά εκκλησιαστικό αλλά και εθνικό.

Μάχεσαι με όλες σου τις δυνάμεις, με ζήλο και αφοσίωση να στηρίξεις την πίστη μας και τον ελληνικό πολιτισμό και γλώσσα, και να αναδείξεις την Ελλάδα και τις αξίες του ελληνικού μας πολιτισμού.

Το Προξενείο της Ελλάδος και εγώ προσωπικά είμαστε στο πλευρό σου σ’ αυτό τον καλό αγώνα, σ’ ευχαριστούμε θερμά και σου ευχόμαστε δύναμη και επιτυχία.»








Δεν υπάρχουν σχόλια: