e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Άγγελμα εορτής του Αγίου Νεοϊερομάρτυρα Φιλουμένου στο Μπανάτο Ζακύνθου


Την ερχόμενη Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020, η Εκκλησία τιμά την ιερή μνήμη του Αγίου Νεοϊερομάρτυρα Φιλουμένου του Αγιοταφίτου, του τσεκουρωθέντος από φανατικούς σιωνιστές παρά το Φρέαρ του Ιακώβ στη Σαμάρεια το 1979. 


Ο Εφημέριος της Ενορίας μας έχει ευλογηθεί να κατέχει μικρότατο απότμημα του Δέρματος του Αγίου, προερχόμενο από την Ανακομιδή του 1984. Παρότι επί πολλά χρόνια το φύλαγε ως πολύτιμο θησαυρό, μετά την αγιοκατάταξή του το έθεσε σε κοινή προσκύνηση, ιδίως κατά την ημέρα της εορτής του. 


Φέτος στην Ενορία μας έχει ιδρυθεί ένα μικρό παρεκκλήσιο επ' ονόματι του εν λόγω Αγίου, για να στεγάσει τόσο την Ιερά Εικόνα Του και το Λείψανό Του άχρι καιρού. 

Η Πανδημία όμως, που επέπεσε θανατηφόρα επί της ανθρωπότητος, δεν αφήνει περιθώρια ευρέως πανηγυρισμού, όπως κάθε χρόνο. Φέτος, λοιπόν, όλα θα τελεσθούν κεκλεισμένων των θυρών και μάλιστα με Εσπερινή θεία Λειτουργία, αύριο Σάββατο, 28.11.2020, δηλαδή όταν ήδη θα έχει ξεκινήσει η λειτουργική ημέρα της μνήμης του, σύμφωνα με το ακόλουθο Πρόγραμμα, συνδυάζοντας μάλιστα τελετουργικώς και το νέο Παρεκκλήσιο του Αγίου και τον Ναό της Φανερωμένης, για την αποφυγή του κρύου που περισσεύει το βράδυ. 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
[ΟΛΑ ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΟΥΝ ΤΟ ΕΣΠΕΡΑΣ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 28ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020]

4 μ.μ.: Αναστάσιμος Εσπερινός της Κυριακής στο νεοϊδρυθέν Παρεκκλήσιο του Αγίου Φιλουμένου, πίσω από τον Ναό της Φανερωμένης. 

4.45 μ.μ. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, η Εικόνα και το Λείψανό Του θα μεταφερθούν στον Ναό της Φανερωμένης για να αρχίσει ο Όρθρος της Κυριακής.

5.30 έως 6.45 μ.μ. Αρτοκλασία και ακολούθως η θεία Λειτουργία της Κυριακής. Σημειωτέον ότι το κυριακάτικο κήρυγμα, με αναφορές στον βίο και το μαρτύριο του τιμωμένου Αγίου, θα κάνει ο ένας από τους πέντε (κατά τις κυβερνητικές διατάξεις) συμμετόχους του εκκλησιασμού κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας και Εκπαιδευτικός.

Για τους ενδιαφερόμενους, η θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί απευθείας μες από το διαδίκτυο (YouTube - Νυχθημερόν).

Δεν υπάρχουν σχόλια: