e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Εγκαίνια Ναού στο χωριό Yaroslavychi, περιοχής Mlyniv της Ουκρανίας


Το πρωί του Σαββάτου, 13/26 Σεπτεμβρίου 2020, στο χωριό Yaroslavychi περιοχής Mlyniv της Ουκρανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ρίβνε και Οστίνσκι κ. Ιλαρίων, Ιεράρχης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, με τις ευχές του Προκαθημένου Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, τέλεσε τα Εγκαίνια του Ναού του Γενεθλίου της Παναγίας. Κατά την διάρκεια της Ευχαριστιακής Σύναξης ανέπεμψε δέηση για την πανουκρανική ειρήνη διά της απομακρύνσεως των ξένων εισβολέων και για την απαλλαγή από την πανδημία του Covid-19.

Η Αγρυπνία με την Τελετή της Υψώσεως του Σταυρού 2020 στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας


Το εσπέρας του Σαββάτου, 26ης Σεπτεμβρίου 2020, παραμονή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (13/9) με το ιουλιανό ημερολόγιο, έγινε στον Καθεδρικό Ναό της Θείας Μεταμορφώσεως της πόλης Βίνιτσα της Ουκρανίας, η καθιερωμένη Τελετή της Υψώσεως και εν συνεχεία η Αγρυπνία της εορτής, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών. Στο τέλος της Ακολουθίας εψάλη Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος στην Ουκρανία της προηγούμενης ημέρας.

Μνήμη του από Ζακύνθου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου Αποστόλου (+27.9.2009)


Αύριο (27.9.2020) συμπληρώνονται 11 ολόκληρα χρόνια από την προς τον Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Παπακωνσταντίνου), ο οποίος έφυγε για την Αιωνιότητα στις 27 Σεπτεμβρίου 2009. Ας τον έχουμε στην προσευχή μας!

Η εορτή της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού από το Αιθιοπικό Πατριαρχείο στην Addis Ababa


Την σημερινή ημέρα (26.9.2020) εορτάζεται μεγαλοπρεπώς με πάνδημη λιτανεία στην αιθιοπική πρωτεύουσα Αδδίς Αμπάμπα, στην κεντρική πλατεία Μeskel square, η σύμφωνα με το Αιθιοπικό ημερολόγιο εορτή της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, από τους Έλληνες Ισαποστόλους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Η Τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 2020 από τον Κιέβου Επιφάνιο [video-photos]


Εσπέρας 13/26 Σεπτεμβρίου 2020 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, έγινε η αφ' εσπέρας Τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, προεξάρχοντος του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Πατριαρχικός Εσπερινός για την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού 2020 στα Ιεροσόλυμα [video-photos]

 

Στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως εν Ιεροσολύμοις εψάλη απόψε, 13/26η Σεπτεμβρίου 2020, ο Αναστάσιμος Εσπερινός επί τη εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, με το ιουλιανό ημερολόγιο. Της Ακολουθίας προέστη ο Μακ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ΄, συμπαραστατούμενος από Αρχιερείς και Κληρικούς της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος, δίχως την συμμετοχή λαού, εξαιτίας των περιορισμών και  του φόβου εκ του θανατηφόρου Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Αναγγελία 40ήμερου Μνημοσύνου Ιωάννη Κοντονή, Νεωκόρου Μπανάτου

 

Πάντοτε χορηγεί πλούσια την αγάπη Του στον άνθρωπο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής Α΄ Λουκά

27 Σεπτεμβρίου 2020

(Λουκ. ε΄ 1-11)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Απροσδόκητη ήταν η εξέλιξη του ψαρέματος στη λίμνη Γεννησαρέτ. Μάταια κόπιαζαν ο Πέτρος και ο Ανδρέας ολονυχτίς, για να αποκομίσουν τα ψάρια που τους ήταν αναγκαία. Τα ψάρια έμοιαζαν να είχαν εντελώς χαθεί και η απογοήτευσή τους ήταν εμφανής και μεγάλη.

Έκτο Επιστημονικό Συμπόσιο Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης (9-11.10.2020)


Το  Έκτο Επιστημονικό Συμπόσιο Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης ανήκει στη σειρά των Επιστημονικών Συμποσίων που διοργανώνει το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλη ΔΕΠ άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Στόχος των Συμποσίων είναι η μελέτη και ανάδειξη των μνημείων της νεοελληνικής εκκλησιαστικής τέχνης.