e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Αγοράζω ταπείνωση


«Μετάνοια σημαίνει συμφωνία για νέα ζωή. Μετάνοια σημαίνει αγορά ταπείνωσης» (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος). Στις ανθρώπινες σχέσεις τα λάθη είναι συνηθισμένη εμπειρία. Πέρα από το αρχικό διάστημα στο οποίο δύο άνθρωποι βλέπουν εξιδανικευμένα λόγω του έρωτα ο ένας τον άλλο, καθώς ο χρόνος περνάει, το «εγώ» επισημαίνει συμπεριφορές, αντιδράσεις, κάποτε και ίδια του χαρακτήρα του άλλου που δείχνουν ότι ο/η αγαπημένος/η δεν εξαιρείται της κριτικής. Η φράση «σου ζητώ συγγνώμη, δος μου μια ευκαιρία και θα αλλάξω» ακούγεται τότε, αν ο έρωτας εξακολουθεί να υφίσταται. Διότι το λάθος μπορεί να είναι εξ αρχής. Δεν ταιριάζουν δύο άνθρωποι. Και τα λάθη, είτε του χαρακτήρα, είτε της συμπεριφοράς, οφείλονται ακριβώς σ’ αυτό το γεγονός.

Νικήθηκε από τον Covid-19 ο π. Αναστάσιος Μπόϊκος, Εφημέριος Σιδαρίου Κερκύρας


Η απώλεια ενός ανθρώπου και σχετικά νέου δημιουργεί μεγάλη θλίψη στην οικογένεια του και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους. Όταν όμως πρόκειται για έναν κληρικό τότε η θλίψη είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι απορφανίζεται το ποίμνιο από τον ποιμένα και πνευματικό του πατέρα.

Σήμερα ο αγαπητός παπά Αναστάσης Μπόϊκος εφημέριος της ενορίας Αγίου Νικολάου Σιδαρίου, μετά από σχεδόν ένα μήνα παλεύοντας με τον COVID-19, νικήθηκε και πέταξε στην αιωνιότητα.

Ας έχουμε την ευχή του και στην οικογένειά του ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να τους δίδει παρηγοριά.

Θερμά συλλυπητήρια.

Ενορία Αγίου Ελευθερίου Κερκύρας

Ο καθηγητής Θεολογίας, Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής π. Ν. Λουδοβίκος στον «Εθνικό Κήρυκα»


6/11/2020 Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η φήμη του π. Νικολάου Λουδοβίκου για την ευρυμάθειά του, τη δύναμη της σκέψης του στους κλάδους της Θεολογίας, της Φιλοσοφίας, της Ψυχολογίας, της Παιδαγωγικής, για να αναφέρουμε μερικούς, έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδος, κι έχει διαδοθεί σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στη σημερινή μας έκδοση έχουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τη συνέντευξη που με προθυμία παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα».

Προσκύνημα της Αντιπροσωπείας της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στη Μονή Βαλουκλή [gr-uk]


Κωνσταντινούπολη σήμερα, 6.11.2020. Οι Ιεράρχες, οι Ιερείς και οι λαϊκοί της Αντιπροσωπείας της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη για την μεθαυριανή Χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Κομάνων Μιχαήλ, επισκέφτηκαν τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή για προσκύνημα. Εκεί δεήθηκαν προς την Παναγία για κάθε ασθενούντα και για απαλλαγή εκ της Πανδημίας. Επισκέφτηκαν επίσης τους Τάφους των Πατριαρχών, οι οποίοι βρίσκονται στη Μονή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε Κληρικούς από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας [gr-uk]


Επιμέλεια κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας

Σήμερα, 6 Νοεμβρίου 2020, μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον ιστορικό Ναό των Βλαχερνών Κωνσταντινουπόλεως, οι Ιεράρχες και Ιερείς εκ της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτου Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρο, έγιναν δεκτοί στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. 

Θερμό Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον πάσχοντα από Covid-19 Πατριάρχη Σερβίας

 


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας 
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε θερμό μήνυμα προς τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας, Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Ειρηναίο, με το οποίο του εύχεται ταχεία ανάρρωση της υγείας του. 
“Ἐπί τῷ ἀκούσματι ὅτι ταλαιπωρεῖσθε μέ τήν ὑγείαν Σας” αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε ιδιόχειρη επιστολή του προς τον Πατριάρχη της Σερβικής Εκκλησίας, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, “σπεύδομεν παρά τό προσκεφάλαιόν Σας διά νά Σᾶς εὐχηθῶμεν τά «περαστικά» καί νά Σᾶς ἐκφράσωμεν τήν βεβαιότητα ὅτι αἱ σωματικαί καί πνευματικαί δυνάμεις Σας, μαζί μέ τήν δύναμιν τῆς πίστεώς Σας, θά ἀποδειχθοῦν ἰσχυρότεραι τοῦ κορωνοϊοῦ καί συντόμως θά ἐπιστρέψετε εἰς τά ὑψηλά καί ἱερά καθήκοντά Σας. Τοῦτο καί εὐχόμεθα ὅλοι ἐδῶ εἰς τό Φανάριον, μαζί μέ τούς Ἱεράρχας, τόν κλῆρον καί τόν λαόν Σας, οἱ ὁποῖοι προσκαρτεροῦν τῇ προσευχῇ καί τῇ δεήσει διά τόν πολιόν καί σεβάσμιον Πατριάρχην των”. 
“Μακαριώτατε, Σᾶς ἀγαπῶμεν εἰλικρινῶς καί προσευχόμεθα ἐντόνως καί διαπύρως δι’ Ὑμᾶς”, προσθέτει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Αρχιερατικό Συλλείτουργο Ουκρανών στον ιστορικό Ναό των Βλαχερνών ΚΠόλεως [photos]

Σήμερα, 6 Νοεμβρίου 2020, στον ιστορικό Ναό των Βλαχερνών Κωνσταντινουπόλεως έγινε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από Ιεράρχες και άλλους Κληρικούς της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλεξάνδρου.  

Σημειωτέον ότι οι Ιεράρχες αυτοί, μαζί με άλλους Κληρικούς από την εν λόγω επίσημη Εκκλησία της Ουκρανίας, βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη για την Χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Κομάνων κ. Μιχαήλ, Εξάρχου του Οικουμενικού Θρόνου στο Κίεβο, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή (8.11.2020), στον Ναό των Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος, προεστώτος του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

Αρχιερατικό Συλλείτουργο Ουκρανών στον ιστορικό Ναό των Βλαχερνών ΚΠόλεως [live]


Σήμερα, 6 Νοεμβρίου 2020, στον ιστορικό Ναό των Βλαχερνών Κωνσταντινουπόλεως τελείται Αρχιερατικό Συλλείτουργο από Ιεράρχες και άλλους Κληρικούς της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρος. 

Σημειωτέον ότι οι Ιεράρχες αυτοί, μαζί με άλλους Κληρικούς από την εν λόγω επίσημη Εκκλησία της Ουκρανίας, βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη για την Χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Κομάνων κ. Μιχαήλ, Εξάρχου του Οικουμενικού Θρόνου στο Κίεβο, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή (8.11.2020), στον Ναό των Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος, προεστώτος του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Άγγελμα Πατριαρχικής Λειτουργίας και Χειροτονίας Αρχιερέως στους Ταξιάρχες Μεγάλου Ρεύματος (8.11.2020)

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΣΠΟΡΟΥ - ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΑΡΧΙΕΡΕΩΣ 
Ἀνακοινοῦται ὅτι, τήν Κυριακήν, 8ην Νοεμβρίου, ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Συνάξεως τῶν Ἀρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και τῶν λοιπῶν Ἀσωμάτων Δυνάμεων, καθ' ἥν πανηγυρίζει ὁ Ἱερός ἡμῶν Ναός, τελεῖται ἐν αὐτῷ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξαρχούσης τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, συλλειτουργούντων δ' Αὐτῷ ἁγίων Ἀρχιερέων ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ, καθ' ἥν τελεσθήσεται ἡ εἰς Ἐπίσκοπον χειροτονία τοῦ Θεοφιλ. Ἐψηφισμένου Ἐπισκόπου Κομάνων κ. Μιχαήλ, Ἐξάρχου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἐν Κιέβῳ. 
Ἀφ' ἑσπέρας καί περί ὥραν 18:00, τελεσθήσεται ὁ Μέγας Πανηγυρικός Ἑπερινός τῆς Ἑορτῆς, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναίου, Ἐπόπτου τῆς Περιφερείας ἡμῶν. 

Θά ἐπακολουθήσῃ ὑπαίθριος δεξίωσις.