e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Τα Μπάσματα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα χωρίς πιστούς λόγω Covid-19 [video-photos]


Ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα, 13.12.2020, κεκλεισμένων των θυρών, στο ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος εν Κερκύρα, μέσα σε κλίμα χαρμολύπης, οι λατρευτικές ακολουθίες για την εορτή του προστάτου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνος, με τα λεγόμενα "Μπάσματα", την μικρή περιφορά στον άδειο ναό και την επανατοποθέτηση του σεπτού Σκηνώματος στην λάρνακα. Απευθυνόμενος σε όσους παρακολουθούσαν διαδικτυακά και ραδιοφωνικά την ακολουθία ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος ευχήθηκε να είναι η τελευταία φορά που ο Άγιος έλαβε από την πλευρά των αρχών του κόσμου τούτου τέτοιες απαγορεύσεις και ζήτησε από τους πιστούς να μην χάσουν το θάρρος και την υπομονή τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Φοβάται άραγε ο διάβολος το λιβάνι;


Γέροντα, φοβάται ο διάβολος το λιβάνι, όπως λένε;

― Το αν φοβάται ο διάβολος το λιβάνι, τον Σταυρό, τα μυστήρια της Εκκλησίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιεχόμενο της καρδιάς του ανθρώπου και την καλή του προαίρεση.

Για παράδειγμα, ο διάβολος δεν φοβάται τον Σταυρό, όταν κάποιος, στο όνομά Του, επιτίθεται σε κάποιον άνθρωπο ή ομάδα ανθρώπων. Τότε το σύμβολο της θυσίας και της ταπεινοφροσύνης μετατρέπεται σε σύμβολο μίσους και αλλοφροσύνης με αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.

«Ξαναχτύπησε» ο νεαρός διάκος της Μητροπόλεως Ταμασού


«Ξαναχτύπησε» ο νεαρός διάκος της Μητροπόλεως Ταμασού Ραφαήλ Μισιαούλης, ο οποίος φαίνεται πως έχει πάρει κατ’ αποκοπήν την υπεράσπιση των ρωσικών συμφερόντων στην υπόθεση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Αυτή τη φορά γράφει μια «οφειλόμενη απάντηση στον Ιερομόναχο Νικήτα Παντοκρατορινό» για τα όσα έγραψε ο αγιορείτης ιερομόναχος για το Ουκρανικό. Εν πρώτοις, γιατί «οφειλόμενη απάντηση»; Οφείλει ο διάκος του Ταμασού απάντηση στον Παντοκρατορινό ιερομόναχο για το Ουκρανικό; Από πού κι ως πού; Ποιος τον εξουσιοδότησε να απαντήσει; Ποιος του ζήτησε απάντηση; 

"Κορωνοϊός: Κρίση υγείας ή κρίση ταυτότητας;" με την Δρ Ελένη Παράσχη ["Lectures Αληθώς", 14.12.2020, 6 μμ]


Η 7η δράση του "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", δηλαδή του διαδικτυακού προγράμματος εν καιρώ Πανδημίας, που ετοιμάζει και παρουσιάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα το "Αληθώς" - Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Βανάτου εν Ζακύνθω, είναι προγραμματισμένη να κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, στις 6 το βράδυ.

Στην εν λόγω δράση φιλοξενείται η κ. ΕΛΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΣΧΗ, Βιολόγος και Δρ Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία θα διαπραγματευθεί το επίκαιρο θέμα: "ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΚΡΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ή ΚΡΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ;"

Η ενδιαφέρουσα αυτή τηλε-διάλεξη αναρτάται στο κανάλι του "Αληθώς", όπου μπορείτε να την παρακολουθήσετε!

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την αποκατάσταση του Ναού Αγ. Ανδρέου Κιέβου, Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Θρόνου


Στον περιώνυμο Ναό του Αγίου Ανδρέου Κιέβου (στην περιοχή Κάθοδος του Αγ. Ανδρέα), έδρα πλέον του ανασυσταθέντος Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Θρόνου στην Ουκρανία έγινε σήμερα, Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 (ημέρα μνήμης του Πρωτοκλήτου Αποστόλου, με το ιουλιανό ημερολόγιο) Αρχιερατικό Συλλείτουργο με Αγιασμό επί τη αποκαταστάσει και επαναλειτουργία του ιστορικού Ναού, μάλιστα δε, δύο χρόνια μετά την Ενωτική Σύνοδο και τη γέννηση της νεοπαγούς Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Κυριακή ΙΑ΄ Λουκά, 13.12.2020, στον Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων


Τηρουμένων των μέτρων της πολιτείας για την προστασία από τον κορονοϊό και με περιορισμένο αριθμό πιστών ετελέσθη σήμερα, Κυριακή των Προπατόρων, 13.12.2020, η Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων από τον Θεοφ. Επίσκοπο Μελιτηνής κ. Μάξιμο.

Το Φανάρι υπέγραψε την Αυτοκεφαλία, ήτοι την ελευθερία, της Ουκρανίας και την υπογραφή του δεν την παίρνει πίσω

Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδινε την Αυτοκεφαλία στους Ουκρανούς, είπε επί λέξει: 
"Αυτή η αυτοκεφαλία, την οποία τόσο ενθέρμως και με νοσταλγία περιμένατε επί σειράν ετών, για να μην πω και αιώνων, είναι δικαίωμά σας. Όπως ήτο δικαίωμα και όλων των άλλων λαών της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, που οι εκκλησίες τους έλαβαν την αυτοκεφαλία από τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Και είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τους ιερούς κανόνες, να δίνει αυτή την αυτοκεφαλία όταν κρίνει σκόπιμο, όταν οι εκάστοτε συνθήκες θα έχουν ωριμάσει."
Επομένως το γεγονός είναι τετελεσμένο!

Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας εξαιρέτως τίμησε τον Άγ. Ανδρέα τον Πρωτόκλητο [video-photos]


Σήμερα το πρωί, 13.12.2020, εορτή του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου με το ιουλιανό ημερολόγιο, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, τιμήθηκε εξαιρέτως ο Πρωτόκλητος, ηγαπημένος Απόστολος για τους Κιεβινούς, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο υπό τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο. Στο τέλος αναπέμφθηκε Δέηση υπέρ απαλλαγής εκ της Πανδημίας του Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας στο Κίεβο για την 2η επέτειο της Ενωτικής Συνόδου. Συνάντηση με Επιφάνιο


Στις 12 Δεκεμβρίου 2020, Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, έφτασε στο Κίεβο, εκ προσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ημέρα της μνήμης του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, 13 Δεκεμβρίου 2020, δεύτερη επέτειο της Ενωτικής Συνόδου. Τον Μητροπολίτη Γαλλίας συνοδεύει ο Πατριαρχικός Διάκονος π. Jacob (Krochak).

Κυριακή ΙΑ΄ Λουκά, 13.12.2020, με Πατριαρχική Χοροστασία, στο Φανάρι, δίχως πιστούς [video]

 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή IA' Λουκά (των Προπατόρων η του Μεγάλου Δείπνου) 13 Δεκεμβρίου 2020, κατά την Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ψαλλόντων των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής. 

Θυμίζουμε ότι κάθε Σαββατοκύριακο αυτής της περιόδου κάθε μετακίνηση απαγορεύεται καθ' όλη την τουρκική επικράτεια, με στόχο την αποφόρτιση εκ του Κορωνοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Αναστάσιμη Νυκτολειτουργία τιμώντας και τον Άγ. Σπυρίδωνα εν Βανάτω Ζακύνθου, κεκλεισμένων των θυρών [photos]

 

Σαββατόβραδο 12ης Δεκεμβρίου 2020, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω πραγματοποιήθηκε αφ' εσπέρας η Κυριακάτικη Λειτουργία, μετά τον Αναστάσιμο Εσπερινό και τον Όρθρο, εν είδει Νυκτολειτουργίας ή Μικρής Αγρυπνίας. Άπαντα έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, τηρώντας τις υγειονομικές διατάξεις του κράτους για την μη περαιτέρω διάδοση του φονευτή Κορονοϊού. 

Παράλληλα συνεορτάσθηκε η πανσέβαστη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος. Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσε ιεροψαλτικώς και ιεροκηρυκτικώς ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας. Ο ίδιος προσκόμισε στο Ναό μια Αρτοκλασία, ενώ μιαν επιπλέον προσκόμισε ο ιερόπαις Σπύρος Δρογγίτης με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του. πριν την απόλυση αναπέμφθηκε δέηση υπέρ απαλλαγής της οικουμένης από τον θανατηφόρο Λοιμό.

Η Ευχαριστιακή Σύναξη μεταδόθηκε μες από το Κανάλι της Ενορίας στο YouTube, οι δε ενδιαφερόμενοι μπορούν να την δουν ΕΔΩ.

Ραδιοφωνική συνέντευξη π. Π. Καποδίστρια στο Podcast της Μητροπόλεως Σουηδίας [audio]


Ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε το Σαββατόβραδο, 12.12.2020, ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας στο Podcast  της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας. Την εκπομπή διηύθυνε και έκανε ερωτήσεις ο υπεύθυνος ο κ. Νικόλαος Κίτσιος, ενώ παρών ήταν ο ίδιος ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας, ο οποίος επίσης έκανε ερωτήσεις στον εκ Ζακύνθου φιλοξενούμενό τους και παλαιό συμφοιτητή π. Π. Κ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ AUDIO:

Κυριακή ΙΑ΄ Λουκά, 13.12.2020, στο Προσκύνημα του Αγ. Σπυρίδωνος εν Κερκύρα, των θυρών κεκλεισμένων [live]


Πρωί Κυριακής ΙΑ΄ Λουκά, 13.12.2020, στο ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος πόλεως Κερκύρας, ορθίου όντος του σεπτού Σκηνώματός Του, λειτουργούντος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Και αυτή η Ευχαριστιακή Σύναξη τελείται δίχως την παρουσία πιστών, εξαιτίας του Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή ΙΑ΄ Λουκά, 13.12.2020, στην Pretoria της Νοτίου Αφρικής [live]


Πρωί Κυριακής ΙΑ΄ Λουκά (των Προπατόρων ή του Μεγάλου Δείπνου), 13ης Δεκεμβρίου 2020, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής (Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας), ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Βισβίνη.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή ΙΑ΄ Λουκά, 13.12.2020, στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, δίχως πιστούς [live]


Πρωί Κυριακής ΙΑ΄ Λουκά (των Προπατόρων ή του Μεγάλου Δείπνου), 13ης Δεκεμβρίου 2020, κεκλεισμένων των θυρών εξαιτίας του επιμένοντος ολοένα απειλητικού Κορονοϊού, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή ΙΑ΄ Λουκά, 13.12.2020, στον Ναό Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας, χωρίς πιστούς [live]


Πρωί Κυριακής ΙΑ΄ Λουκά (των Προπατόρων ή του Μεγάλου Δείπνου), 13ης Δεκεμβρίου 2020, των θυρών κεκλεισμένων εξαιτίας του φονευτή Κορονοϊού, στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλέους Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: