e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Οι ίντριγκες του Κρεμλίνου κατέρρευσαν: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έβαλε ξανά στη θέση της τη Μόσχα [μεταγλωττισμένο video]


Για πρώτη φορά στα 300 χρόνια η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας απέκτησε εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου - ένας εκ των οκτώ στον κόσμο.

Το Κρεμλίνο γνώρισε άλλη μια οδυνηρή ήττα από την παγκόσμια ορθοδοξία. Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου επιβεβαίωσε την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Η προσπάθεια της Μόσχας να εξαγοράσει τους αρχιερείς και να διασπάσει τους Κύπριους - απέτυχε. Και ακριβώς πριν από αυτό συνέβη άλλο ένα ιστορικό γεγονός: για πρώτη φορά ουκρανοί Επίσκοποι πήραν μέρος σε χειροτονία Αρχιερέα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η προσευχή στα ουκρανικά είχε ακουστεί στο Φανάρι και δύο χρόνια νωρίτερα, όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέδιδε τον Τόμο αυτοκεφαλίας στον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο.
Αυτή η φορά η συγκέντρωση επισκόπων της Ουκρανίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου έκανε άλλο ένα σημαντικό βήμα: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναβιβάζει στο αρχιερατικό αξίωμα τον Έξαρχό του στην Ουκρανία, αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Ανίσενκο - για πρώτη φορά τα τελευταία 300 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ένα μεταγλωττισμένο στα ελληνικά βίντεο από το "Κανάλι 5" της Ουκρανίας (6.1.2021), το οποίο συνοπτικά κι έγκυρα πληροφορεί, κόντρα στη ρωσική παραχάραξη τόσο της ιστορίας, όσο και της ορθόδοξης εκκλησιολογίας:


Δεν υπάρχουν σχόλια: