e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

"Lectures Αληθώς" Ζακύνθου: Άκρως μορφωτική η διάλεξη του π. Μιχαήλ Σταθάκη για τα Ιερατικά Άμφια (β΄ μέρος)


Αισίως και επιτυχώς παρουσιάστηκε, το βράδυ της 3ης Μαρτίου 2021, η δεύτερη από τις δύο video-διαλέξεις του Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Σταθάκη, Αρχαιολόγου και Ιερατικώς Προϊσταμένου της φιλοπρόοδης Ενορίας Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο πρόγραμμα "Lectures Αληθώς", δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου Ζακύνθου "Αληθώς" εν τω καιρώ των αλλεπάλληλων εγκλεισμών εξαιτίας της Πανδημίας.

Ο π. Μιχαήλ, ανέλαβε να παρουσιάσει, σε δύο ωριαίες e-διαλέξεις, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: "ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΑΜΦΙΑ. Η εξέλιξη των ιερατικών αμφίων. Θεολογικές και πρακτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις". Στο β' μέρος, που είχε πρεμιέρα στις 3.3.2021, παρουσιάστηκαν εξεταζόμενα το επιτραχήλιο, η ιερατική ζώνη, τα επιμανίκια, το επιγονάτιο, το φελώνιο, ο αρχιερατικός σάκκος, τα ωμοφόρια, η μίτρα και ο μανδύας.

Γενικώς τα μηνύματα, τα οποία ελήφθησαν από ανθρώπους της Εκκλησίας, των Γραμμάτων και των Τεχνών για την όλη παρουσία του π. Μιχαήλ στο διαδικτυακό "Αληθώς" και με ένα τόσο ενδιαφέρον στην διαχρονία του θέμα, είναι άκρως ενθαρρυντικά και χαροποιά, προτείνοντας μάλιστα και την επιστημονική συνέχειά του. Αντιγράφουμε ενδεικτικά το σχόλιο του Σεβ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου: "Ευχαριστούμε πολύ π. Μιχαήλ! Πάρα πολύ διαφωτιστικά τα όσα μας παρουσιάζετε! Σε μια μελλοντική σας εκπομπή, καλόν θα είναι να προτείνετε ποια θα πρέπει να είναι μια μελλοντική διορθωτική αναγέννηση ​των αμφίων." 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την μαγνητοσκόπηση και μετάδοση της εν λόγω τηλεδιάλεξης εργάστηκαν φιλότιμα οι κ.κ. Γιώργος Αρβανίτης και Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την δουν (ή να την ξαναδούν) μες από το κανάλι του "Αληθώς" στο YouTube.


Δεν υπάρχουν σχόλια: