e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Περί των υποτιθέμενων δύο λειτουργιών του Μ. Σαββάτου και της Ανάστασης στις 9 το βράδυ

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΚΛΕΠΑΣ

1ον. Το Μεγάλο Σάββατο για να κυριολεκτούμε δεν τελείται καμμία λειτουργία. Η λεγόμενη «λειτουργία του Μ. Σαββάτου» είναι ο εσπερινός του Πάσχα, δηλαδή ήδη εκκλησιαστικά τελώντας τον εσπερινό του Πάσχα μαζί με την Λειτουργία του Μ. Βασιλείου έχουμε μπει στην Κυριακή της Αναστάσεως, όπερ σημαίνει ότι την ημέρα του Πάσχα τελούμε δυο Θείες Λειτουργίες.

Θα μου πείτε πως είναι δυνατόν ο ίδιος παπάς να κάνει δυο Θείες Λειτουργίες... δεν είναι μόνο δυνατόν αλλά υποχρεωτικό να τις κάνει. Ο λόγος είναι ότι στις τρεις μεγαλύτερες γιορτές της πίστης μας Χριστούγεννα, Θεοφάνια και Πάσχα οι παραμονές τους είναι ημέρες που δεν τελείται η λειτουργία, ενώ την κύρια ημέρα τελούνται δυο λειτουργίες, μια με τον εσπερινό και μια με τον όρθρο γιατί είναι τέτοια η πανήγυρις που η Εκκλησία θέλει οι χριστιανοί να κοινωνήσουν δυο φορές.

Όλα τα άλλα που λέγονται είναι «ευσεβείς» ανοησίες!

2ον. Ποιος μας είπε ότι σώνει και καλά πρέπει να πούμε «Χριστός Ανέστη» στις 12; Μήπως η αποστολική ή η αρχαία παράδοση της εκκλησίας; Όχι!
Το θέμα είναι πρακτικό και μάλιστα όλοι οι ορθόδοξοι δεν έχουν την ίδια τελετουργία. Η τελετή της Αναστάσεως είναι ελληνικό εφεύρημα και μάλιστα πολύ νεότερο. Οι παππούδες μας οι Βυζαντινοί-Ρωμαίοι δεν ήξεραν από τέτοια τελετή (όπως δεν ήξεραν «εσταυρωμένους», «κουβούκλιο» κλπ!). Οι φίλοι μας οι Σλάβοι δεν έχουν καμία τελετή του «Χριστός Ανέστη».

3ον. Όλοι αυτοί που κόπτονται για την «παράδοση» να μας πούνε: -πότε πρέπει να πούμε Χριστός Ανέστη στις 12 ή στις 1 τα ξημερώματα; Γιατί αν δεν θυμάστε η κανονική ώρα δεν είναι τρέχουσα αλλά η «παλιά»!

4ον. Γιατί μεταθέτουμε την ακολουθία των Αγίων Παθών την Μ. Πέμπτη το απόγευμα ενώ ξέρουμε ότι ο Χριστός σταυρώθηκε το μεσημέρι και πέθανε το απόγευμα της Μ. Παρασκευής; Γιατί;

5ον. Γιατί μεταθέτουμε την τέλεση της Λειτουργίας του Μ. Σαββάτου δλδ του Εσπερινού του Πάσχα, το πρωί ενώ απαγορεύεται να τελεστεί Λειτουργία το Μ. Σάββατο που είναι ημέρα αυστηρής νηστείας;

6ον. Μήπως στο Αγ. Όρος τελούν τη λειτουργία του Μ. Σαββάτου πρωί; Ασφαλώς όχι! Αργά το μεσημέρι και το βράδυ ξαναλειτουργούν μέχρι τα ξημερώματα.

7ον. Γιατί τελούμε τις Προηγιασμένες Λειτουργίες και πρωί, ενώ είναι εσπερινές και προϋποθέτουν την τέλεια νηστεία κατά την διάρκεια της ημέρας, πράξη η οποία καταπατείται όταν την τελούμε πρωί;

-Μπορούμε να θέτουμε ερωτήματα αυτού του είδους άπειρα, η απάντηση είναι μια. Πρακτικοί λόγοι και λόγοι φιλανθρωπίας και συγκατάβασης ανάγκασαν την Εκκλησία να κάνει «οικονομία».

-Έχουν πάρει χαμπάρι κάποιοι ότι τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει παπάδες και ευλαβείς «έχοντες ζήλον ουκ κατ’ επίγνωσιν»;
-Ότι αρκετοί από του σκληροπυρηνικούς μας αποχαιρετούν ο ένας πίσω από τον άλλο για τον άλλο κόσμο;
-Ότι όσοι νοσούν από COVID πεθαίνουν μόνοι τους;

Λοιπόν, αφήστε τις ανοησίες και «πέστε στα γόνατα», ο Θεός να μας ελεήσει και να μας απαλλάξει από αυτή τη μάστιγα.
Δοξάστε το Θεό που φωτίζει τους ερευνητές και τους γιατρούς να βρουν εμβόλια και φάρμακα.

Επειδή, λοιπόν, πολλοί έγιναν τελευταία «θεολόγοι» και «λειτουργιολόγοι», ας μαζευτούν γιατί απλώς γίνονται ρεζίλι με την θεολογική του ένδεια και την εν γένει ανοησία τους -κυρίως οι ρασοφόροι!

(η φωτο από την Μ. Πέμπτη του 2019)

2 σχόλια:

ΣΚΑΡΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ είπε...

Εξαιρετικό το άρθρο του πατρός. Καλό θα είναι να γραφεί κάποιο άρθρο με παραπομπές ώστε να έχουμε την ευκαιρία να ψάξουμε και οι ίδιοι.

Δρ. Κυριακή χατζηναναστάση είπε...

Αποκατάσταση της αλήθειας
Εξ΄αφορμής ενός άρθρου με τίτλο « Περί των υποτιθεμένων δύο λειτουργιών του Μεγάλου Σαββάτου…» που υπογράφεται από την αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Σκλέπα, και δημοσιεύθηκε σε ηλεκτρονικά μέσα, σας ενημερώνουμε ότι προφανώς εκ λάθους, κάποιοι απέδωσαν το άρθρο στον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ ,αρχιμανδρίτη π.Νικόδημο Σκρέττα και σχολίασαν αρνητικά αβιάστως και ποικιλοτρόπως,
Ο π.Νικόδημος Σκρέττας, Καθηγητής της Λειτουργικής στο ΑΠΘ, ουδέποτε έγραψε ή ανήρτησε άρθρο με παρόμοια θεματολογία. Επομένως η οποιαδήποτε αναφορά στο όνομά του είναι ψευδής και παραπλανητική.
Καλή και ευλογημένη Ανάσταση.

Από το γραφείο του Καθηγητή
π.Νικοδήμου Σκρέττα