e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

40ή επέτειος Αρχιερωσύνης Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού

Σεμνή, λιτή αλλά και ιεροπρεπής η 40η επέτειος από την χειροτονία εις Επίσκοπον του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού του Β΄  που εορτάστηκε την παρελθούσα Κυριακή 3 Οκτωβρίου ε.έ. εις τον περικαλλή Μητροπολιτικό Iερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου. 

Τηρουμένων απαρέγκλιτα των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας του Κορωνοϊού και με την εκπροσώπηση  των  τοπικών αρχών και του ευσεβούς λαού, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, πλαισιουμένου από τον εκπρόσωπο της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Θεοφ. Επίσκοπο Μεσσαορίας κ.κ. Γρηγόριο, από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Θεοφ. Επίσκοπο Ευκαρπίας κ.κ. Ιερόθεο και από τον Θεοφ. Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, συνεπικουρούμενοι ωσαύτως από τους Παν. Αρχιμανδρίτες και Ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Δαμασκηνό Πετράκο π. Φιλάρετο Σπανόπουλο και π. Χριστοφόρο Κωλέτη, καθώς επίσης και πλειάδα Ιερέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ποιμενάρχης μας είναι ο μακροβιότερος Μητροπολίτης στον Μητροπολιτικό θρόνο της Ηλείας, ενθρονίστηκε πάνδημα την 24ην Οκτωβρίου 1981 και μέχρι σήμερα παρά το βάρος των χρόνων του και των προβλημάτων υγείας, ακούραστα, αγόγγυστα και νυχθημερόν, επιτελεί ένα πλούσιο Κοινωνικό, Φιλανθρωπικό και Πνευματικό έργο, ενώ αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ηλείας, δίνοντας διαρκείς μάχες για τον τόπο μας καθώς στέκετε πάντα δίπλα στους ανήμπορους και αυτούς που έχουν κάθε υλική και πνευματική ανάγκη. 

Παράλληλα οι Δικαστικοί, οι εργαζόμενοι στον Πρωτοδικείο Πύργου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, εόρτασαν τον προστάτη τους Άγιον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη με αρτοκλασίες και επίκαιρη ομιλία από τον Πρόεδρο του  Δικηγορικού Συλλόγου Πύργου κ. Δημήτριο Δημητρουλόπουλο. Ο άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, συγκαταλέγεται εις τους μεγάλους Πατέρες και Ιεράρχες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας μας που καταγόταν από την πόλη των Αθηνών. Έζησε και μαρτύρησε τα χρόνια που Αυτοκράτορας ήταν ο Δομετιανός. Διακρίθηκε δε για την Φιλοσοφική του κατάρτιση και την βαθιά του πνευματική καλλιέργεια. Υπήρξε ένας βαθυστόχαστος θεολόγος που αποτελεί θεμέλιο για όλους τους μεγάλους θεολόγους της Εκκλησίας μας. Ήταν χαρισματική προσωπικότητα, ήταν δεινός ρήτορας αλλά προπάντων πίστευε στη Δικαιοσύνη για όλους και με την πίστη του στον Θεό κατόρθωσε να υπερβεί την κατ΄άνθρωπον δικαιοσύνη, αγγίζοντας την υπερβατική δικαιοσύνη του Θεού ο οποίος ανατέλλει τον ήλιο όχι μόνον επί δικαίους αλλά και επί αδίκους, καθώς αυτό το οποίο έχει σημασία για τον Θεό δεν είναι μόνον η δίκαιη ανταπόδοση, αλλά κυρίως η σωτηρία του ανθρώπου! 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης εις το τέλος της Αναστάσιμης Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, εξέφρασε τις θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους, τον Ιερό Κλήρο για την τιμητική και ευλογητή παρουσία τους, καθώς επίσης τις τοπικές αρχές και τον θεοσεβή λαό, ενώ ευχήθηκε τα δέοντα εις τους προαναφερόμενους εορτάζοντες, οι οποίοι είναι οι υπερασπιστές και οι ερμηνευτές του Δικαίου και της Δικαιοσύνης. Όλοι άλλωστε γνωρίζουμε πόσο δύσκολο και ευθυνοφόρο είναι το έργο τους, στην τοπική μας κοινωνία, ώστε να προφυλαχθούμε από κάθε ανομία, αδικία, πνευματική κατάπτωση και ηθική παρακμή… Ως λειτουργοί της δικαιοσύνης οφείλουν να τηρούν τους νόμους και να εφαρμόζουν τους κανόνες δικαίου. Να υπερασπίζονται τις αρχές του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας, τηρώντας το Σύνταγμα και τους νόμους, με αρετή και καλή προαίρεση για δίκαιη κρίση, όπως ακριβώς ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Ακολούθησε μικρή δεξίωση από τον Σεβασμιώτατον προς τιμή των εορταζομένων νομικών και δικαστικών φορέων, σε παρακείμενο αναψυκτήριο.  

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας | Φώτο: Βαγγέλης Δημητρόπουλος

















Δεν υπάρχουν σχόλια: