e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Ξαναχτύπησε η καμπάνα στην Δημοκρατία του Τζιμπουτί

Ολοκληρώθηκε με τη Χάρη του Θεού και την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, η τετραήμερη ποιμαντική επίσκεψη του Σεβασμ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, στην μικρή χώρα της Ανατολικής Αφρικής των 1.500.000 ανθρώπων, την Γαλλόφωνη Δημοκρατία του Τζιμπουτί, η οποία βρίσκεται στην Ερυθρά θάλασσα ανάμεσα στην Ερυθραία, την Αιθιοπία και την Σομαλία. Η Δημοκρατία του Τζιμπουτί απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1977, οι πρώτοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν το 1884, όταν οι Γάλλοι κατασκεύασαν το λιμάνι και ασχολήθηκαν κυρίως με το εμπόριο, ενώ σήμερα υπάρχει Άμισθο Προξενείο της Ελλάδας και μικρή Ελληνική Κοινότητα.

Ο Ποιμενάρχης αφίχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Τζιμπουτί την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα της Μητροπόλεως Αξώμης κ. Γεώργιο Κωνσταντίν και τον Ορθόδοξο ιεροψάλτη και Διπλωμάτη στην Αφρικανική Ένωση κ. Pascal Ryaye. Τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τζιμπουτί κ. Ελευθέριος Γεωργαλής. Αμέσως κατευθύνθηκαν προς τον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου τέλεσαν την Ακολουθία του Εσπερινού.
Ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τζιμπουτί, με τη βοήθεια της Ελληνικής Κοινότητας, εξαιρέτως δε των αδελφών Ελευθερίου και Νικολάου Γεωργαλή, αποκαταστάθηκε εσωτερικά, διότι είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από την υπερβολική υγρασία της περιοχής. Ας σημειωθεί πως το κλίμα στην περιοχή είναι πολύ θερμό, φθάνοντας και τους 52 (!) βαθμούς κελσίου. Η Ελληνική Κοινότητα θα προχωρήσει και στην εξωτερική ανακαίνιση του Ναού. Ο Σεβασμ. μετέφερε τις ευχαριστίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου προς τους αδελφούς Γεωργαλή για τη φροντίδα και την προσφορά τους προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και την τοπική Εκκλησία.
Την επομένη ημέρα, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στον Κοινοτικό Ιερό Ναό τελέσθηκε από τον Σεβ. κ. Δανιήλ Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντος του Πρωτοπρεσβυτέρου π. James (Ιάκωβου) Parnell, Αμερικανού στρατιωτικού Εφημερίου (Ταγματάρχου) στο 1-102ο Σύνταγμα Πεζικού της Εθνικής Φρουράς Στρατού, υπηρετούντος στο Τζιμπουτί. Στη Θεία Λειτουργία, εκτός από τα μέλη της ελληνικής παροικίας, συμμετείχαν Ορθόδοξοι Ρώσοι, Ισπανοί (στρατιώτες), Γεωργιανοί, Κονγκολέζοι, Σύριοι και Τζιμπουτιάνοι, καθώς επίσης προσήλθε και εκπρόσωπος ιερέας του Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου του Τζιμπουτί Σεβασμ. Georgio Bertin με ομάδα πέντε Καθολικών Μοναχών του Τάγματος Caritas.
Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, ο Μητροπολίτης, μαζί με τους συνεργάτες του και τον Πρόεδρο της Κοινότητας, επισκέφθηκαν την παρακείμενη στον Ελληνικό Κοινοτικό Ναό έδρα της Ρωμαιοκαθολικής επισκοπής. Τους υποδέχθηκε ο ιδιαίτερος γραμματέας του Σεβασμ. κ. Γεωργίου. Αμέσως κατευθυνθήκαν προς το σχολείο της Επισκοπής, που αριθμεί 400 μαθητές, διανέμοντας προς όλους τους μικρούς μαθητές αναμνηστικά δώρα και εικόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στη συνέχεια, μετέβησαν στο «Καθολικό Ίδρυμα Κάριτας», όπου μοναχές φιλοξενούν και σιτίζουν παιδιά του δρόμου. Παραδόθηκαν τρόφιμα και δώρα σε όλα τα άστεγα παιδιά. Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Μακ. Αλεξανδρινό Πατριάρχη.
Την Κυριακή, 21 Νοεμβρίου, τελέσθηκε από τον π. Ιάκωβο Parnell η Θεία Λειτουργία στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ευθύς αμέσως ο Σεβασμ. επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Χριστιανικό Κοιμητήριο του Τζιμπουτί, όπου τέλεσε Τρισάγιο για όλους τους κεκοιμημένους Ορθοδόξους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ποιμενάρχης και οι συνεργάτες του επέστρεψαν στην Αιθιοπία.
Ας έχει δόξα το Όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, για την ευλογία της εν λόγω καρποφόρας ποιμαντικής επίσκεψης. Ο «σπόρος» του Ευαγγελίου Του σπάρθηκε στη γη. Εκείνος θα τον φροντίσει, θα τον ποτίσει και θα τον καλλιεργήσει στις ανθρώπινες καρδιές που κατοικούν στην ανατολική εσχατιά της Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: