e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Πατριαρχικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίου Νικολάου Υψωμαθείων [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα το απόγευμα, Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021, κατά την Ακολουθία του Μ. Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίου Νικολάου της Περιφερείας Υψωμαθείων. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:



Την παραμονή της εορτής, Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στον Μ.Εσπερινό που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό Αγίου Νικολάου Υψωμαθείων.  Στην ομιλία του αναφέρθηκε στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο και τον βίο του, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον εορτασμό του στα Μύρα, όπου τελέστηκε ο Μ.Εσπερινός της παραμονής και η Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής από τον Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσόστομο, τον οποίο ο Πατριάρχης συνεχάρη “διά την διοργάνωσι και εφέτος της προσκυνηματικής επίσκεψης στην επαρχία του επί τη ευκαιρία της εορτής του προστάτου Αγίου της και για την αδιάπτωτη ευσεβή μέριμνά του διά το πανίερο αυτό προσκύνημα της Εκκλησίας και του Γένους”.

Σε άλλο σημείο  της ομιλίας του ο Πατριάρχης επεσήμανε:

“Σήμερα έχουμε αρκετούς ναούς στην πόλη μας, τιμωμένους επ ονόματι του Αγίου Νικολάου, οι οποίοι δείχνουν την ευλάβεια των κατοίκων της προς τον Άγιο των θαλασσινών. Εις ένα τοιούτον ναόν ευρισκόμεθα απόψε και εμείς στα ιστορικά Ψωμαθειά. Αλήθεια! Πόσο μεγάλη ήταν η ευσέβεια και η προς την Εκκλησία αγάπη των προγόνων μας, οι οποίοι εν μέσω μεγάλων δυσκολιών, οικονομικών και άλλων, ανήγειραν τόσους καλλιμαρμάρους ναούς εδώ στην Πόλι μας και πανταχού και τους παρέδωκαν εις ημάς διά να λατρεύουμε εν αυτοίς τον μόνον αληθινό Τριαδικό Θεό.

Αυτή η πραγματικότητα καθιστά ακόμη μεγαλύτερο το δικό μας χρέος σήμερα, το χρέος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και εμείς, να κρατήσουμε εν λειτουργία τα σεβάσματα αυτά των πατέρων μας και να τα παραδώσουμε στους επερχομένους διαδόχους μας. Όσο δυσκολώτερο είναι ένα έργο, ένα εγχείρημα, τόσο περισσότερο αξιέπαινος είναι ο αποτολμών και φέρων αυτό εις πέρας.”

Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Επόπτη της Περιφερείας Υψωμαθείων, ο οποίος, όπως είπε, “διακρίνεται διά την αγάπη του προς την ιερά ευθύνη που του έχει ανατεθεί υπό της Μητρός Εκκλησίας, καθώς και διά τον ακάματο ζήλο και την συγκινητική του αφοσίωσι στην επιτέλεσι των καθηκόντων του ως Επόπτου της Περιφερείας ταύτης”.

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας και ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Μουσικολ. κ. Αντώνιος Παριζιάνος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: