e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Η εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στη Γεωργία

 
Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η Μόσχα κουνάει το δάχτυλο στο Φανάρι για "αντικανονικές ενέργειες" και "εισπήδηση", αναφορικά με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, αλλά η ίδια δεν φείδεται εισπηδήσεων σε άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. 
Για εισπήδηση σε ξένη κανονική δικαιοδοσία κατηγορείται το Πατριαρχείο Μόσχας σε περιοχή που υπάγεται στη Γεωργιανή Εκκλησία. Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία που δημοσίευσε η οργάνωση Association of Religion Experts (https://aore.ge/) εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας τέλεσαν λειτουργία σε περιοχή που υπάγεται στην Εκκλησία της Γεωργίας και έχει καταληφθεί παράνομα από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στη Δυτική Γεωργία το 2008. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Ρώσοι δεν αρκέστηκαν στο να αυτονομήσουν παράνομα τις γεωργιανές περιοχές κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά πραγματοποιούν σταδιακά και εκκλησιαστική εισβολή. 
Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Κυκλοφορήθηκε η διδακτορική διατριβή του Αθ. Μουστάκη "Πέτρος και Παύλος στην Αντιόχεια. Ιστορική και Ερμηνευτική προσέγγιση"


Πρόσφατα εκδόθηκε και κυκλοφορείται η διδακτορική διατριβή του Δρ Αθανασίου Μουστάκη, με τίτλο "Πέτρος και Παύλος στην Αντιόχεια. Ιστορική και Ερμηνευτική προσέγγιση", από το περιοδικό Δωδεκάνησος, ως αυτοτελές τεύχος. 

Για το αξιανάγνωστο αυτό έργο κριτικά σχόλια έκανε ο κ. Παναγιώτης Δρακόπουλος, τα οποία δημοσιεύουμε ακολούθως, αφού συγχαρούμε από καρδιάς τον πονήσαντα, ευχόμενοι από καρδιάς, πάντα να οδηγείται από κορυφή σε κορυφή, με αδιάπτωτη υγεία και κραταιό πνεύμα!

Με επιστημονική επάρκεια και ρητορική πειθώ ο Σταμάτιος Ζούλας στο 9ο "Lectures Αληθώς"

Αν και διαβιούμε σε ημέρες Πανδημίας και Εγκλεισμού, αισίως φθάσαμε στην 9η δράση του προγράμματος "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς". 

Έτσι, την Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, στις 6 το βράδυ, είχε πρεμιέρα με τηλε-διάλεξη ο κ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΖΟΥΛΑΣ, Μάστερ Θεολογίας και μάχιμος Εκπαιδευτικός, ο οποίος παρουσίασε, με επιστημονική επάρκεια και ρητορική πειθώ, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: "Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ". [Διαβάστε σύνοψη της ομιλίας ακολούθως].

Την εν λόγω τηλε-διάλεξη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να δει (ή να ξαναδεί) μες από το κανάλι του "Αληθώς" στο YouTube.


Διαδικτυακή παρουσία Αρχιεπισκόπου στην εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών


12.1.2021, 6:32:36 PM

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στην διαδικτυακή συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, όπου εγκαταστάθηκε ο νέος Πρόεδρος κ. Λουκάς Γ. Χριστοφόρου και ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνιος Ρεγκάκος για το έτος 2021 συμμετείχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Μετά την προσφώνηση της απερχόμενης Προέδρου κ. Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ο κ. Χριστοφόρου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς και τους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς που τον συνεχάρησαν και του ευχήθηκαν.

Για την άριστη διδακτορική διατριβή του π. Αγαθαγγέλου Σίσκου, Αρχειοφύλακος των Πατριαρχείων

 
ΑΓΙΩΤΑΤΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μεγάλη τιμή και χαρά για την Κοινότητα Νεοχωρίου αποτελεί η χθεσινή επιτυχής υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Αγαθάγγελου Σίσκου, Αρχειοφύλακα των Πατριαρχείων και Ιερατικώς Προϊστάμενου μας, την οποία υπέβαλε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αξιολογήθηκε παμψηφεί με βαθμό «Άριστα».

Εκκλησία της Ελλάδος: Θυμάμαι, γιατί θέλω να έχω μέλλον


12.1.2021 - 2:34:25 PM

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη προβολή της πρώτης διαφημιστικής ολιγόλεπτης ταινίας για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η προβολή έγινε στην «Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων» του Συνοδικού Μεγάρου. Το μήνυμα της ταινίας «Θυμάμαι, γιατί θέλω να έχω μέλλον» αφορά στις 261 Συνοδικές και Περιφερειακές Εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η Εκκλησία της Ελλάδος στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις της, για τη συμπλήρωση των δύο αιώνων από την έναρξη του Αγώνος του 1821.

Η Κηδεία του Μοναχού Σάββα στη Λαύρα του Αγ. Σάββα του Ηγιασμένου, στην έρημο της Ιουδαίας | The funeral of monk fr. Savvas in Marsaba Monastery


The funeral of monk fr. Savvas, today in Marsaba Monastery

Η κηδεία του μοναχού π. Σάββα σήμερα, στην Ιερά Λαύρα του Ηγιασμένου Σάββα. Καλή ανάπαυση, καλή ανάσταση!
Χριστός Ανέστη!
12-1-2021 ΑΓΙΑ ΓΗ - ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Εκοιμήθη από Covid-19 ο Μητροπολίτης Φιλάρετος εκ Λευκορωσίας. Ανάμνηση της επίσκεψής του στη Ζάκυνθο, 1986 [video]


Καθώς πληροφορούμαστε ότι σήμερα εξεδήμησε προς Κύριον από Covid-19 ο πάλαι ποτέ Μητροπολίτης Μινσκ και Λευκορωσίας Φιλάρετος (21.3.1935-12.1.2021), εσχάτως φέρων τον τίτλο του Επιτίμου Εξάρχου της Ρωσικής Εκκλησίας στη Λευκορωσία, αναθυμούμαστε ότι βρέθηκε στη Ζάκυνθο το 1986, επί της εποχής του Μητροπολίτου Ζακύνθου κυρού Παντελεήμονος (μετέπειτα Αττικής), ηγηθείς προσκυνηματικής περιηγήσεως ομίλου Κληρικών από το Πατριαρχείο Μόσχας. 
     Ευκαιρίας, λοιπόν, δοθείσης αναδημοσιεύουμε σχετική αναμνηστική δημοσίευση του "Νυχθημερόν", μαζί με χαρακτηριστική φωτογραφία και το ιστορικό βίντεο της επίσκεψης εκείνης!
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ὁ Χαρίλαος Ταλιαδῶρος στήν εὔλαλη σιωπή


τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Ἡ φωνή τοῦ δάσκαλου Χαρίλαου Ταλιαδώρου ἐσίγησε, περιέπεσε σέ μιά ἀλαλία, στήν πραγματικότητα ὁ ἴδιος εἰσῆλθε στήν εὔλαλη σιωπή τοῦ μέλλοντος αἰῶνος, καί προσευχόμεθα ὁ Θεός νά τόν κατατάξη στήν χαρά τῶν ἀγγέλων καί τῶν δικαίων πού ἄδουν στήν οὐράνια θεία Λειτουργία, ὅπως τήν εἶδαν οἱ Προφῆτες καί τήν περιγράφει ὁ Εὐαγγελιστής Ἰωάννης στήν Ἱερά Ἀποκάλυψή του.

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2021 στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Σήμερα, 12.01.2021, τελέστηκε στο ναΰδριο της Σχολής ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, ο οποίος κατά τη σύντομη ομιλία του ευχήθηκε στο εκκλησίασμα ευτυχές και ευλογημένο το νέο έτος, ενώ αναφέρθηκε στη σημερινή θλιβερή επέτειο συμπληρώσεως 50 ετών από την έκδοση του νόμου, με τον οποίον έκλεισε η Θεολογική Σχολή, τονίζοντας ότι διαρκώς προσευχόμαστε για την επαναλειτουργία της.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας, ακολούθησε δεξίωση κατά την οποία ευλογήθηκε από τον Καθηγούμενο η βασιλόπιτα για το νέο έτος, την οποία προσέφερε η Κοινότητα Αγίου Νικολάου Χάλκης, που με την ευλογία του Ποιμενάρχου της, Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου, παρέστη σύσσωμη στην Λειτουργία και την δεξίωση.

Η κοπή Βασιλόπιτας της Μητροπόλεως Ζάμπιας και της Ελληνικής Κοινότητας

Το πρωί της Κυριακής, 10ης Ιανουαρίου 2021, μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας και της ελληνικής Κοινότητας.

Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Χάσαμε σήμερα ένα καλό συνεργάτη» [video]


Συγκινημένος εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», για τον θάνατο του Αρχιμανδρίτη Γρηγόριου και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Ο Αρχιεπίσκοπος, είπε ότι «χάσαμε σήμερα ένα καλό συνεργάτη, ο πατήρ Γρηγόριος ήταν μια πελεκητή πέτρα που όπου την έβαζες ταίριαζε».

"Η φανέρωση της Αγίας Τριάδας στον Ιορδάνη". Εισήγηση π. Δρ Ανδρέα Ανδρεόπουλου στο Bristol


Η Μελέτη Αγίας Γραφής και Ιεράς Παραδόσεως, που τελεί υπό την αιγίδα και ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα κι έχει φορέα την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Bristol της Δυτικής Αγγλίας και συντονιστή τον Πρωτοπρεσβύτερο Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, παρουσίασε την Δευτέρα 11η Ιανουαρίου 2021, μέσω της εφαρμογής Zoom, ειδικό αφιέρωμα στη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανίων.