e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου για το Βικαριάτο της Μητροπόλεως Γαλλίας [video-photos]


Την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Pierre Rebinder ετέλεσε σήμερα το πρωί (13η Φεβρουαρίου 2021) ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, στον Ι. Ναό του Αποστόλου Ματθαίου Παρισίων.

Ο π. Rebinder είναι έγγαμος κληρικός του Βικαριάτου της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας και θα υπηρετήσει στην εν λόγω ενορία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην εόρτια διαδικτυακή εκδήλωση της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης [video]

Διαδικτυακή εκδήλωση, αντί της παραδοσιακής τελετής κοπής της βασιλόπιτας για το νέο έτος και την Γιορτή των Γραμμάτων λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, οργάνωσε η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης σήμερα Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021. 
Χαιρετισμό απηύθυνε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ τον Πανηγυρικό Λόγο για τους Τρεις Ιεράρχες εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος. 
Παραθέτουμε το βίντεο της εορταστικής εκδήλωσης: 

Οι ακατήχητοι Χριστιανοί


«Αὐξήσας τήν πρός Θεόν ἀγάπησιν, πάτερ Αὐξέντιε, καί κοσμικήν στοργήν καταλιπών, θεοφόρε, κειμήλιον χωρητικόν τοῦ Πνεύματος τῶν χαρισμάτων ἀναδέδειξε»
(από την πρώτη ωδή του κανόνα του Όρθρου της ακολουθίας του αγίου Αυξεντίου, 14 Φεβρουαρίου)

«Αφού αύξησες την αγάπη προς τον Θεό και εγκατέλειψες την στοργή για τα πράγματα του κόσμου, θεοφόρε, αναδείχτηκες κειμήλιο (θησαυρός) των χαρισμάτων που χωρούν στον άνθρωπο εκ του Αγίου Πνεύματος». 

Αναστάσιμος Εσπερινός εν Φαναρίω χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας [video]


Απόγευμα Σαββάτου, 13ης Φεβρουαρίου 2021, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εν Φαναρίω, ο Αναστάσιμος Εσπερινός για την αυριανή Κυριακή της Χαναναίας, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ευρισκομένου εν τοις Πατριαρχείοις για την τακτική Σύνοδο του Θρόνου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Μη φοβάσαι!


Μη φοβάσαι το σκοτάδι, υπάρχει το φως.

Μη φοβάσαι το ψύχος, υπάρχει η θαλπωρή.

Μη φοβάσαι την απελπισία, υπάρχει η ελπίδα.

Παντοπωλεία - καφενεία στο Μπανάτο Ζακύνθου το 2011, ληγμένα όλα σήμερα


Ξεπνεωμένα παντοπωλεία - καφενεία από το Μπανάτο Ζακύνθου, παρουσιάζουμε σε αυτήν εδώ την δημοσίευση, αποτυπωμένα πριν μια δεκαετία, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2011, για τις ανάγκες του Street view της Google
     Από το κεντρικό χωριό ώς την περιοχή του Αβρυακού και τον συνοικισμό των Μαριναίικων, όλα τους δεν υπάρχουν πια, τουλάχιστον όπως τα γνωρίσαμε. Στις μέρες μας, όλα έχουν κλείσει, έχουν αλλάξει χρήση ή έχουν "ομορφύνει" ως κτίρια εκσυγχρονιζόμενα. 
     Ήδη και τότε που φωτογραφήθηκαν, εκτός από την γλαφυρή γραφικότητά τους, βιώνουν λες τον βαθύ χειμώνα τους, κάτι που εύκολα το διαπιστώνει κανείς, παρατηρώντας τα στις φωτογραφίες που αποσπάσαμε από την φωτοαποτύπωση της Google.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Οι δυο πρώτες διαλέξεις του Δρ Λέκκα περί πλατωνισμού του Ελύτη, από το "Lectures Αληθώς" στην "Ιδιωτική Οδό"


Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος, πιστός φίλος της Ποίησης, του Ελύτη και του Κέντρου Λόγου "Αληθώς", ενίοτε και συμμέτοχος των μορφωτικών δράσεών του, είχε την καλοσύνη να παρουσιάσει μες από την "Ιδιωτική Οδό" του (12.2.2021) τις δύο πρώτες από τις τέσσερις τηλε-διαλέξεις του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Λέκκα, Δρ Πανεπιστημίου Σορβόνης, οι οποίες αφορούν στη θέαση του ελυτικού έργου εξ επόψεως πλατωνικής. Οι διαλέξεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος "Lectures Αληθώς", σχεδιασμένο για τον έγκλειστο καιρό της Πανδημίας.
     Ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο! Οι αναγνώστες μας μπορείτε να βρείτε και να διαβάστε το δημοσίευμά του ΕΔΩ!