e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Κυριακή της Τυρινής, 14.3.2021, στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης


Σμύρνη Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, της Τυρινής. Αρχιερατική Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. Συλλειτουργός ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Θεοφάνης, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ο οποίος απεστάλη από τον Ποιμενάρχη του, Σεβ. κ. Ιερόθεο, ανταποκριθέντος προφρόνως σε παράκληση του οικείου Ποιμενάρχου, να συμπαρασταθεί στο λειτουργικό έργο της Μ. Τεσσαρακοστής.

Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός 2021 στον Ναό Αγ. Γεωργίου Νέου Ψυχικού [video]

 
Η Ακολουθία του Α' Κατανυκτικού Εσπερινού, σήμερα Κυριακή της Τυρινής (14-3-2021) από τον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Η ιερά Ακολουθία έγινε δίχως πιστούς, εξαιτίας του ότι η Αθήνα βρίσκεται σε κατάσταση αυστηρής επιτήρησης εκ της Πανδημίας.

Μετάδοση: ecclesiatv.gr

Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός 2021 στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας εν Κιέβω [video-photos]


Απόγευμα Κυριακής της Τυρινής 2021 στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, εψάλη ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός ή της Συγγνώμης, χοροστατούντος του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, υπό τις υγειονομικές προφυλάξεις έναντι του φονικού Ιού. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Κυριακή της Τυρινής 2021 στη Μονή της Χάλκης (Λειτουργία και Εσπερινός της Συγγνώμης)

Σήμερα, Κυριακή της Τυρινής 14.03.2021, τελέστηκε στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής και Μονής της Χάλκης, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί, τηρουμένων των μέτρων προς αποτροπήν εξαπλώσεως της πανδημίας. Το απόγευμα έγινε ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός.

Αρχιερατικός Εσπερινός της Συγγνώμης 2021 στη Ζάκυνθο


Εσπέρας 14ης Μαρτίου 2021 ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω, ενδομοναστηριακά λόγω Κορονοϊού, εκκλησιασθέντων ελάχιστων πιστών. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ομίλησε δε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.
[Φωτογραφίες: Γιάννης Κομιώτης]

Καλή Σαρακοστή

Η αρχή της νηστείας είναι κάθε φορά για τον χριστιανό αφορμή αγώνα και πνευματικής επανεκκίνησης.
Αυτή η Σαρακοστή, όμως, έχει μια ιδιαιτερότητα.
Η πανδημία, που ταλαιπωρεί εδώ και έναν χρόνο όλον τον πλανήτη, έχει κουράσει όλους τους ανθρώπους, πνευματικά και σωματικά.
Το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που καλούμαστε εμείς οι χριστιανοί να διανύσουμε, είναι μια ευκαιρία να ανασυντάξουμε τον εαυτό μας.
Η εκούσια άσκηση με την στέρηση της τροφής, τον έλεγχο του νου, την εντατικοποίηση της προσευχής και την μελέτη, είναι η «απάντηση» στο αδιέξοδο, που έχουμε βρεθεί.

Κυριακή της Τυρινής, 14.3.2021, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής της Τυρινής, 14ης Μαρτίου 2021, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ψάλλοντος δε και ομιλήσαντος προς το εκκλησίασμα του κ. Σταματίου Ζούλα, Μάστερ Θεολογίας και εκπαιδευτικού. 
     Η Ευχαριστιακή Σύναξη, αν και υπό τις υγειονομικές προφυλάξεις έναντι του θανατηφόρου Κορονοϊού, συγκέντρωσε ευάριθμους εκκλησιαζόμενους, κυρίως για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους προς την Οικογένεια του Ενορίτη μας Ανδρέα Παν. Κοντονή, συνταξιούχου του Πυροσβεστικού Σώματος, του οποίου σήμερα ήταν το 40ήμερο Μνημόσυνό του.

Κυριακή Τυρινής 2021 στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας εν Κιέβω [video-photos]


Πρωί Κυριακής της Τυρινής 2021 στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, προεστώτος του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. 
     Στο τέλος αναπέμφθηκε δέηση υπέρ απαλλαγής από την Πανδημία και άλλη δέηση για την Ουκρανία και τον λαό της, τους στρατιώτες μας, τις χήρες, τα ορφανά, για τους αδικαιολόγητα φυλακισμένους και τους αδύναμους, για τους γιατρούς και για όσους υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν από τον πόλεμο και την εισβολή ξένων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Κυριακή της Τυρινής, 14.3.2021, στη Μητρόπολη Αξώμης


"ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ, ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΑΕΙ". Με τα λόγια αυτά κατέληξε την ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, αναφερόμενος στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής της Τυρινής, 14 Μαρτίου 2021, κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Φρουμεντίου Αδδίς Αμπέμπα.

Αναφέρθηκε στον πανάρχαιο θεσμό και την πραγματική σημασία της επερχόμενης νηστείας, όπως η Ιερά Παράδοση, οι Ιεροί Κανόνες και οι θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μάς διδάσκουν, επεξηγώντας τον λόγο του Μεγάλου Βασιλείου: "Ἀληθής νηστεία ἡ τοῦ κακοῦ ἀλλοτρίωσις, ἐγκράτεια γλώσσης, θυμοῦ ἀποχή, ἐπιθυμιῶν χωρισμός, καταλαλιᾶς, ψεύδους, ἐπιορκίας. Ἡ τούτων ἔνδεια νηστεία ἐστίν ἀληθής. Ἐν τούτοις μέν ἡ νηστεία καλόν»". Μετέφερε δε προς το εκκλησίασμα τις ευχές για ευλογημένη Αγία Τεσσαρακοστή, του Αλεξανδρινού Προκαθημένου μας κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Εντός της Θείας Λειτουργίας, κατά το αρχαίο τυπικό, τέλεσε και το Ιερό Μυστήριο του Αγίου Ελαίου (Eυχέλαιο), επικαλούμενος τη συγχώρηση και το έλεος του Αγίου Θεού προς όλους τους παρευρισκόμενους στο Ιερό Ναό Ορθοδόξους Έλληνες, Αιθίοπες, Ουκρανούς, Σύριους και Αμερικανούς.

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως 2021 στο Παρίσι


Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής ετελέσθη στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός χοροστατούντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Θεοφιλ. Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου. Συμπροσευχόμενος παρέστη από του Ι. Βήματος ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος καθώς και κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας.

Πατριαρχικός Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός 2021 στο Φανάρι [video]

 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ χοροστάτησε σήμερα το απόγευμα, Κυριακή της Τυρινής, 14ης Μαρτίου 2021, κατά την Ακολουθία του Α΄ Κατανυκτικού Εσπερινού, η οποία εψάλη στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τηρηθέντων των ειδικών προφυλάξεων έναντι του Κορωνοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή Τυρινής, 14.3.2021, στον Ναό Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί Κυριακής της Τυρινής, 14 Μαρτίου 2021, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά, τηρουμένων των υγειονομικών προϋποθέσεων έναντι του Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

Κυριακή Τυρινής, 14.3.2021, με Πατριαρχική Χοροστασία, στο Φανάρι [video]

 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή της Τυρινής, 14η Μαρτίου 2021, στην Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου εν Φαναρίω, κατά την οποίαν αναγνώσθηκε ο Πατριαρχικός Κατηχητήριος Λόγος επί τη εισόδω στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Εννοείται ότι τηρούνται οι υγειονομικές προφυλάξεις έναντι του Κορωνοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

HOMILI KATEKETIK BAGI PUASA SUCI DAN AGUNG 2021

✠ B A R T H O L O M E U S
OLEH BELAS KASIH ALLAH USKUP AGUNG KONSTANTINOPEL-ROMA BARU DAN PATRIARK EKUMENIKAL
KEPADA PEMILIK GEREJA
KIRANYA RAHMAT, PENGASIHAN DAN DAMAI DARI YESUS KRISTUS TUHAN DAN JURUSELAMAT KITA BERSAMA DENGAN DOA-DOA KAMI, BERKAT DAN PENGAMPUNAN BESERTAMU SEMUA