e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Σκέψεις για το βιβλίο “ΦΑΓΑΜΕ ΗΤΤΑ” του Χρυσόστομου Σταμούλη

 Του Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,

κατά την διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου (16.3.2021)

Καλησπέρα σε όλους όσοι συμμετέχουν ή είναι συνδεδεμένοι και παρακολουθούν τη συζήτηση πάνω στο καινούργιο πόνημα του αγαπητού φίλου και σεβαστού δασκάλου Χρυσόστομου Σταμούλη. Και ευχές για μια ευλογημένη και θεανθρώπινη Σαρακοστή.

Όσο και αν ο τίτλος του βιβλίου ακούγεται προκλητικός για κάποιους, δυστυχώς περιγράφει την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αφορά όχι μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία ανά την οικουμένη, αλλά και στις άλλες χριστιανικές εκκλησίες και ομολογίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής υπέβαλε σέβη στον Οικουμενικό Πατριάρχη


Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υπέβαλε στον Πατριάρχη τα σέβη και τις ευχές του ποιμνίου της Αμερικής με αφορμή την τριακονταετία της εκλογής και ενθρόνισής του. Του προσέφερε δε εκ μέρους των πιστών ειδικά παραγγελθέν σετ εγκολπίων. Ο Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε τους πιστούς της Αμερικής για αυτή την ευγενική τους χειρονομία, δήλωσε με ικανοποίηση ότι θα φορέσει τα εγκόλπια την προσεχή Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Ἡ μυστική πορεία τοῦ Χριστιανοῦ, διά τῆς ἐρήμου, στήν Ἀνάσταση καί τήν Πεντηκοστή

τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Ἡ περίοδος τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, στήν ὁποία εἰσήλθαμε, εἶναι μιά περίοδος ἔντονης πνευματικῆς ζωῆς, μέ νηστεία, προσευχή, μετάνοια, ἐγκράτεια καί ὅλα τά μέσα τά ὁποῖα ἔχει ἠ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία.

Αὐτή ἡ ἔντονη πνευματική καί ἐσωτερική ζωή διασώζεται ἀπό τήν Ἐκκλησία μας στίς ἱερές Ἀκολουθίες πού γίνεται αὐτή τήν περίοδο καί στά τροπάρια τά ὁποῖα ψάλλονται. Ὅταν διαβάση κανείς προσεκτικά τό βιβλίο Τριώδιο καί συμμετάσχει βιωματικά στήν λατρεία τῆς Ἐκκλησίας, θά διαπιστώση ὅτι μέ τόν τρόπο αὐτό ἡ Ἐκκλησία μας θέλει νά μᾶς δώση τήν αἴσθηση ποιός εἶναι ὁ σκοπός τοῦ Χριστιανοῦ καί ποιό εἶναι τό περιεχόμενο τῆς χριστιανικῆς ζωῆς.

Πατριαρχικό το Μέγα Απόδειπνο της Καθαράς Τρίτης 2021 στο Φανάρι [live]


Φανάρι, τώρα, απόγευμα 16ης Μαρτίου 2021, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, υπό τις υγειονομικές προφυλάξεις έναντι του Κορωνοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Μητρόπολη Ζακύνθου: Άρχισαν οι διαλέξεις για την 200ετηρίδα 1821 με ομιλία του Μητροπολίτη Διονυσίου Δ΄ [video]


Στο πλαίσιο των ανά την Ελλάδα και την Ομογένεια όπου γης επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821 και, εγκαινιάζοντας τις σχετικές διαδικτυακές διαλέξεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου μέσω του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", τo βράδυ της Δευτέρας, 15ης Μαρτίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ παρουσίασε γλαφυρά, συνοπτικά κι εμπεριστατωμένα το καίριο για την ιστορία της εθνικής Παλιγγενεσίας θέμαΗ συμβολή του Μοναχισμού στην Ελληνική Επανάσταση του 1821”.

Η ομιλία έκανε πρεμιέρα μέσω του καναλιού του "Αληθώς" στο YouTube. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την ξαναδούν ακολούθως:

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για Ουκρανικό: "Δεν υπάρχει καμία κρίση. Είναι στα πλαίσια ευθυνών του Οικουμενικού Πατριάρχη. Η Μόσχα έχει άδικο" [video]

 
Το παρακάτω βίντεο είναι απόσπασμα από την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου στο Cyprus Times, που δημοσιεύθηκε στις 15 Μαρτίου 2021. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: