e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

"Ιδού, ο νυμφίος έρχεται...". Όρθρος Μ. Δευτέρας 2021 στη Φανερωμένη Μπανάτου


Εσπέρας Κυριακής του Βαγιώνε 2021, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, η Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας ή του Α΄ Νυμφίου, στην προβλεπόμενη ώρα και υπό τις υγειονομικές προφυλάξεις έναντι του Κορονοϊού. Όλοι οι εκκλησιασθέντες ευχαρίστησαν τον Θεό, ότι φέτος η δυνατότητα εκκλησιασμού υπάρχει, κλίνοντες γόνυ προσκυνήσεως στον "ερχόμενον επί το εκούσιον πάθος Κύριον".

Όρθρος Μ. Δευτέρας 2021 στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω [video]

Εψάλη απόψε, εσπέρας Κυαριακής Βαΐων, 25.4.2021, η Ακολουθία του Α΄ Νυμφίου, ήτοι ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ μέσω ΙΟΝΙΑΝ TV: 

Κυριακή Βαΐων και Α΄ Νυμφίος 2021 στο Παρίσι

Την Κυριακή των Βαΐων, 25.4.2021, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Πατριαρχικός Επίτροπος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος. Μαζί του συλλειτούργησε ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεβύτερος π. Παναγιώτης Ξενιτέλλης. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην σημασία της Εορτής και ευχήθηκε για την Μεγάλη Εβδομάδα που εβρίσκεται μπροστά μας. 

Κυριακή Βαΐων και Α΄ Νυμφίος 2021 στη Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ [video]


Η Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων και η Ακολουθία του Α΄ Νυμφίου, 25 Απριλίου 2021 (ώρς 10 και 11 π.μ.) έλαβαν χώραν στη Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ και δη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, λειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ:

Μια ξεχωριστή Κυριακή των Βαΐων έζησε η Μητρόπολη Σιγκαπούρης [video]

Μια ξεχωριστή Κυριακή των Βαΐων ζήσαμε στην Σιγκαπούρη εφέτος (2021). Είχαμε Χειροτονία Διακόνου. Είναι ο διάκονος Ιωακείμ, μέλος της Ορθόδοξης Κοινότητας στην Σιγκαπούρη και είναι ο πρώτος σιγκαπουριανός κληρικός. Μοναδικές και ευλογημένες στιγμές γι΄ όλη την Ορθόδοξη Κοινότητα της Σιγκαπούρης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η Κυριακή των Βαΐων και η Ακολουθία του Νυμφίου 2021 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [photos]

Με κάθε ιεροπρέπεια και με κατάνυξη εορτάσθηκε η Κυριακή των Βαΐων στην Ιερή Καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. 
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου και Προύσης κ. Ιωακείμ. 
Εκκλησιάστηκαν η Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, και μικρός αριθμός πιστών, λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις για την αντιμετώπιση πανδημίας του κορωνοϊού. 
Μετά την Απόλυση ο Παναγιώτατος προσέφερε Βάγια σε όλο το εκκλησίασμα. 
Το απόγευμα ο Πατριάρχης προέστη της Ακολουθίας του Νυμφίου. 
Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας 
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας 2021 στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη τελέστηκε "εν τω μέσω της νυκτός" κατά το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων (25/4/2021) η Ακολουθία του Νυμφίου, ήτοι του Όρθρου της Αγίας και Μεγάλης Δευτέρας, με τον οποίο άρχεται η εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, χοροστατούντος από του Παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. 

Κυριακή των Βαΐων 2021 στη Σμύρνη

Ὑπὸ μέτρα καθολικῆς ἀπαγορεύσεως κυκλοφορίας ὡλοκληρώθη ἡ Ἁγία καὶ Μεγάλη Τεσσαρακοστὴ εἰς Σμύρνην καὶ ἑωρτάσθη ἡ θριαμβευτικὴ εἴσοδος τοῦ Κυρίου μας εἰς Ἱεροσόλυμα. Τὴν Παρασκευήν, τὸ ἑσπέρας, ἐτελέσθη Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, τὸ δὲ Σάββατον, τοῦ Λαζάρου, 24ην Ἀπριλίου, καὶ τὴν Κυριακήν, τῶν Βαΐων, 25ην ἰδίου, Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, ὁ ὁποῖος ἐχοροστάτησε καὶ εἰς τὸν Μ. Ἑσπερινὸν τῆς ἑορτῆς, τὸ ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου. 
Πρὸς θεραπείαν τῶν πνευματικῶν ἀναγκῶν τῶν μελῶν τῆς Κοινότητος, τῶν δι’ εὐλόγους αἰτίας ἀπολειφθέντων, ἐτελέσθη Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων καὶ τὴν πρωΐαν τῆς Πέμπτης, 22ας ἰδίου. 

Κυριακή των Βαΐων 2021 στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τελέστηκε σήμερα, 25.04.2021, επί τη εορτή της Κυριακής των Βαΐων, ο Όρθρος με την ευλόγηση των Βαΐων και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. 
Οι ακολουθίες τελέστηκαν κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των ισχυόντων περιορισμών κυκλοφορίας προς αποτροπήν εξαπλώσεως της πανδημίας.

Κυριακή Βαΐων και Όρθρος Μ. Δευτέρας 2021 στην Αγία Παρακευή Θεραπείων

Ι. Μητρόπολις Δέρκων
Τήν Κυριακήν τῶν Βαΐων, 25ην Ἀπριλίου, ἐν ᾗ τήν λαμπράν καί ἔνδοξον πανήγυριν τῆς εἰς Ἱερουσαλήμ εἰσόδου τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἑορτάζομεν, ἐν τῷ Ἱερῷ Μητροπολιτικῷ Ναῷ Ἁγίας Παρασκευῆς Θεραπείων, ἐτελέσθη ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου ἡμῶν Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου. 
Τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας ἡμέρας ἐν κατανύξει ἐψάλη ἡ Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου, χοροστατοῦντος τοῦ ὡς ἄνω Ἀρχιερέως.

Κυριακή Βαΐων 2021 στην παλαιστινιακή πόλη Beit Jala [video]


Κυριακή Βαΐων 2021 στην παλαιστινιακή πόλη Beit Jala και μάλιστα στον Ναό της Παναγίας. Εν πληθούση Εκκλησία (παρά τον ισχύοντα Κορονοϊό) τιμήθηκε η εορτή της εισόδου του Κυρίου Ιησού στα Ιεροσόλυμα, ακολούθως δε έγινε και σχετική λιτάνευση έξωθεν του Ναού, με συμμετοχή Φιλαρμονικής. Της εορτής προέστη ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους της αραβόφωνης αυτής Ενορίας.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Όρθρος Μεγάλης Δευτέρας 2021 στον Ναό Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας

Εσπέρας 25ης Απριλίου 2021, ο Όρθρος της αυριανής Μεγάλης Δευτέρας, στον Ναό της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, υπό του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Κωστή. Η Ακολουθία έγινε σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις έναντι του μεγάλου Θανατικού εκ του Κορονοϊού.

Η Ακολουθία του Α΄ Νυμφίου 2021 στο Φανάρι [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Κυριακή των Βαϊων (25-4-2021), στην Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μ. Δευτέρας), στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. 
Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα τιμήθηκε στο Κίεβο [video-photos]

Πρωί Κυριακής των Βαϊων 2021 στον Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τιμήθηκε δεόντως η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα προ του εκούσιου Πάθους Του. 

Προέστη ο Προκαθήμενος της εν λόγω επίσημης Εκκλησίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, συμπαραστατούμενος από άλλους Κληρικούς. 

Στο τέλος αναπέμφθηκε πανουκρανική προσευχή υπέρ απαλλαγής πάντων και πασών εκ του κινδύνου της πανδημίας του φονικού Κορονοϊού. 

Ακολούθως διανεμήθηκαν ευλογητικώς κλαδιά ιτιάς και ραντίσθηκαν όλοι με αγιασμό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Κυριακή Βαΐων και Α΄ Νυμφίος 2021 στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος

Στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Κουσκουτζουκίου λειτούργησε την Κυριακή των Βαΐων (25-4-2021) ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ενώ το απόγευμα χοροστάτησε στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγίας Τριάδος για την Ακολουθία του Νυμφίου. 
Όλες οι Ακολουθίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών λόγω των περιορισμών που έθεσε η Τουρκική Κυβέρνηση και της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Βαγιώνε 2021 στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω


Πρωί Κυριακής του Βαγιώνε 2021 στον βαγιοστόλιστο και ηλιοπερίχυτο Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, πραγματοποιήθηκε η Ευχαριστιακή Σύναξη της μεγάλης εορτής, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος ομίλησε προς το εκκλησίασμα περί της χρείας να συνοδοιπορήσουμε με τον Κύριο Ιησού, όχι μόνο στα ουρανομήκη "Ωσαννά", αλλά και στο φρικιαστικό "Σταύρωσον", ούτως ώστε να συν-αντικρίσουμε το ανακουφιστικό Φως της Λαμπρής Κυριακής. 
     Το ψαλτήρι τίμησαν δεόντως και κατανυκτικώς οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Αντώνιος Κλάδης και Σπυρίδων Σαρατσένος.
     Ευάριθμοι πιστοί προσήλθαν για να συμμετάσχουν στον εκκλησιασμό και την Θεία Ευχαριστία, υπό τις απαραίτητες προφυλάξεις έναντι του καραδοκούντος Κορονοϊού. Αρκετοί Ενορίτες, αλλά και πιστοί από τα γύρω χωριά, προσήλθαν μετά τη Θεία Λειτουργία για να προσκυνήσουν την Βαϊοφόρο Εικόνα και να λάβουν -ως ευλογία- τα πλεγμένα βαγιά, κατά το έθιμο. 
      Όλοι εξέφραζαν πνευματική αγαλλίαση, ότι μετά από πολύ καιρό μη συμμετοχής τους στη λειτουργική ζωή της Ενορίας (λόγω Πανδημίας και των σχετικών απαγορεύσεων) αξιώνονται τώρα να επιστρέψουν επί το αυτό για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.
     Ο Εφημέριος ευχαρίστησε από καρδιάς όσους επιμελήθηκαν τον διάκοσμο του Ναού, τηρώντας έτσι τα έθιμα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες περί της γιορτής του Βαγιώνε, δηλαδή τις οικογένειες Αβούρη, Δρογγίτη, Κοντονή, Κυπριώτη, Μαρινάκη και Σκανδάμη. 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Βαγιώνε 2021 στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου


Πρωί Βαγιώνε 2021 στον Ναό του Αγίου Δημητρίου της μικρής Ενορίας Δράκα Ζακύνθου, ιερουργήσαντος του Εφημερίου, Πρεσβυτέρου Ιωάννου Ρένεση.

Βαγιώνε 2021, με Αρχιερατική Λειτουργία, στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω


Πρωί Βαγιώνε 2021, στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν τη πόλει Ζακύνθου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

Κυριακή Βαΐων και Α΄ Νυμφίος 2021 στο Σύδνεϋ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή των Βαΐων στο Σύδνεϋ και συγκεκριμένα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ιερουργούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Αρχιερατική Λειτουργία του Βαγιώνε 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου [video-photos]


Πρωί Βαγιώνε, 25.4.2021, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων, προεξάρχοντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΠΛΗΤΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Κυριακή των Βαΐων 2021 στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων


Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων (25-4-2021), τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πριγκήπου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου.
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα

Κυριακή των Βαΐων 2021 στο Φανάρι (video)

Πατριαρχική Χοροστασία σήμερα, Κυριακή των Βαϊων (25-4-2021), στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

  

Βαγιώνε 2021 στην Ενορία Χουρχουλιδίου Ζακύνθου


Βαγιώνε πρωί, 25.4.2021, στον Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Χουρχουλιδίου Ζακύνθου, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Ιερομονάχου Πορφυρίου Γουσέτη. Συμμετέχουν ελάχιστοι πιστοί, λόγω του φόβου εκ του Κορονοϊού.

"Προς Εκκλησιασμόν" με την καθηγήτρια Γερμανικών Βίκυ Απέργη [video]

Η Ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην 13η εκπομπή της σειράς, προσκεκλημένη η καθηγήτρια Γερμανικών Βασιλική Απέργη. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Την επιμέλεια της εικόνας και του ήχου είχαν η Κατερίνα Λεονάρδου και η Μαργαρίτα Στασινού.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Μεγαλοβδόμαδο 2021 με το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων

Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, με την ευκαιρία του Πάσχα 2021, οργάνωσε ειδικό μεγαλοβδομαδιάτικο αφιέρωμα με θέμα: 

 

«Μεγαλοβδόμαδο με το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων».

 

Κυριακή Βαΐων 2021 στον Ναό της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας


Πρωί Βαγιώνε 2021 στον Ναό της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Κωστή. Ο διάκοσμος με βαγιά των φοινίκων ήταν ζακυνθινοπρεπής και μάλιστα αποσταλείς από τη Ζάκυνθο.

ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ:

Πρώτη Θ. Λειτουργία στον νέο Καθεδρικό Ναό Λευκωσίας τελέστηκε σήμερα Κυριακή των Βαΐων

Η πρώτη Θεία Λειτουργία στον νέο Καθεδρικό ναό τής Λευκωσίας τελέστηκε σήμερα Κυριακή των Βαΐων ή της Ελιάς, όπως στα καθ’ ημάς τής απέδιδαν το αποκλειστικό δενδρωνύμιο οι ευσεβείς γονιοί κι οι παππούδες μας, οι πιστοί στις λατρευτικές ακολουθίες της Ορθοδοξίας και στα ήθη της τοπικής μας παράδοσης.
Της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, συλλειτουργούντων των επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου καθώς και κληρικών τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Μετά βαΐων και κλάδων

Ο Ιησούς ανεβασμένος «επί πώλου όνου» εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα. Πορεύεται γαλήνια προς το πάθος. Πορεύεται προς τον θάνατο εκούσια, για να νικήσει τον θάνατο και να ελευθερώσει τον άνθρωπο από τα δεσμά της αμαρτίας. 

Ο κόσμος Τον υποδέχεται με τιμές Βασιλέα, μετά βαΐων και κλάδων. Όλοι μαζί, ακόμη και τα μικρά παιδιά, φωνάζουν «ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ!».

Ο Χριστός έρχεται έτοιμος να πάθει, οι άνθρωποι πάλι δεν κατανοούν. Αυτοί που σήμερα του φωνάζουν «ωσαννά», οι ίδιοι σε λίγες μέρες θα φωνάζουν «σταύρωσον Αυτόν».

Ο Χριστός έρχεται να πάθει για τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος τον υποδέχεται μετά βαΐων και κλάδων, μη γνωρίζοντας το μέγεθος της πίκρας, που θα πότιζε αργότερα Αυτόν, που τώρα υποδέχεται.

Ας ετοιμαστούμε πνευματικά, αδελφοί, να υποδεχθούμε κι εμείς τον Σωτήρα μας, ο Οποίος πάλι έρχεται να πάθει για εμάς. Ας σηκώσουμε τα βάγια των φοινίκων φωνάζοντάς Του «ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος»!

Μην μείνουμε, όμως, με τα βάγια στα χέρια. Ας συμπορευθούμε μαζί με τον Χριστό, μετέχοντας στο πάθος Του, σηκώνοντας τον Σταυρό Του, ως άλλοι Κυρηναίοι.

Αυτός ο Σταυρός είναι οι αμαρτίες και τα πάθη μας. Ας Του δώσουμε, αντί χολής, λίγη χαρά, εξομολογούμενοι τις αμαρτίες μας, βάζοντας αρχή μετανοίας, ώστε να γευθούμε όλοι μαζί Του την Ανάσταση.

Καλή Ανάσταση!

+αρχ. Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου