e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Φωτο-περιδιάβαση στο τέμενος Αλ-Άκσα και τον Θόλο του Βράχου {3ο μέρος}

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 

"τίς ἔκλεψεν ἡμῶν τήν ἐλπίδα;"

«Αἱ Μυροφόραι γυναῖκες τόν τάφον σου καταλαβοῦσαι καί τάς σφραγῖδας τοῦ μνήματος ἰδοῦσαι, μή εὑροῦσαι δέ τό ἄχραντον Σῶμά σου, ὀδυρόμεναι μετά σπουδῆς ἦλθον λέγουσαι: τίς ἔκλεψεν ἡμῶν τήν ἐλπίδα; τίς εἴληφε νεκρόν, γυμνόν ἐσμυρνισμένον, τῆς μητρός μόνον παραμύθιον; ὦ! πῶς ὁ νεκρούς ζωώσας, τεθανάτωται; ὁ τόν Ἄδην σκυλεύσας, πῶς τέθαπται; ἀλλ’ ἀνάστηθι Σωτήρ αὐτεξουσίως, καθώς εἶπας τριήμερος, σώζων τάς ψυχάς ἡμῶν» (Δοξαστικό των Στιχηρών του Εσπερινού της Κυριακής των Μυροφόρων») 

«Οι Μυροφόρες γυναίκες, αφού εισήλθαν στον τάφο σου και είδαν τις σφραγίδες με τις οποίες το μνήμα ήταν σφραγισμένο, δεν βρήκαν όμως το άχραντο Σώμα Σου, με οδυρμούς και βιασύνη ήλθαν να μας πούνε: Ποιος έκλεψε την ελπίδα μας; Ποιος πήρε από τον τάφο  τον νεκρό, τον γυμνό, τον αλειμμένο με σμύρνα, την μόνη παρηγοριά της μητέρας Του; Πώς στ’ αλήθεια θανατώθηκε αυτός που δίνει ζωή στους νεκρούς Πώς θάφτηκε αυτός που σκύλευσε την δύναμη του Άδη; Αναστήσου όμως, Σωτήρ μας, όπως είπες, τριήμερος, σώζοντας τις ψυχές μας». 

Σύναξις Επισκόπων και Αρχιεπισκοπικών Επιτρόπων Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας | Synaxis (Meeting) of Bishops and Archiepiscopal Vicars of the Holy Archdiocese of Australia

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Πραγματοποιήθηκε την 13η και 14η Μαΐου ε.ε., στο Σύδνεϋ, η 9η Σύναξη των Επισκόπων και Αρχιεπισκοπικών Επιτρόπων της Αυστραλίας, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Κατ' αυτήν, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις αναστάσιμες ευχές και ευλογίες της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στους παρισταμένους αγίους Αρχιερείς και Επιτρόπους και τους ενημέρωσε για τρέχοντα θέματα και πρωτοβουλίες της τοπικής Εκκλησίας. Κατόπιν, μελετήθηκαν όλα τα θέματα της ημερησίας διατάξεως και ανακοινώνονται προς τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της Αυστραλίας τα εξής:

1η Ποιμαντική Επίσκεψη Μητροπολίτου Ισπανίας στη Βαρκελώνη

Η Ελληνορθόδοξη ενορία Αγίου Νεκταρίου Βαρκελώνης είχε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτεί τον νέο Ποιμενάρχη μας Σεβ. Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνα, στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, κατά το διάστημα 7 με 10 Μαΐου 2021.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για το 40νθήμερο Μνημόσυνο του Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου [live]


ΤΩΡΑ (Σάββατο, 15.5.2021, ημέρα Αποδόσεως της Κυριακής του Θωμά), γίνεται στο Φανάρι και δη στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ μετά των Σεβ. Μητροπολιτών Σηλυβρίας κ. Μαξίμου και Προύσης κ. Iωακείμ. Ακολούθως θα ψαλεί το 40νθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού και αξιοθύμητου Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: