e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Ο νέος Μητροπολίτης Ιταλίας επισκέφτηκε τον Πάπα Φραγκίσκο

 

L' OSSERVATORE ROMANO 

A colloquio col metropolita ortodosso d’Italia ed esarca dell’Europa meridionale 

Il dialogo ecumenico per il bene dell’umanità

22 maggio 2021

Il cammino verso l’unità tra cattolici e ortodossi non è in discussione. È un viaggio che prosegue verso il suo traguardo, incoraggiato dai gesti e dalla vicinanza di Francesco e il patriarca ecumenico Bartolomeo. A confermare questo inarrestabile percorso è Policarpo, metropolita ortodosso d’Italia ed esarca dell’Europa meridionale, che oggi ha incontrato il Papa in Vaticano. Eletto lo scorso 14 gennaio dopo la morte, nell’ottobre del 2020, di Gennadios Zervos, Policarpo, si è insediato l’11 marzo, un’occasione per il Papa di ribadire, in un messaggio di auguri, la comunione che unisce cattolici e ortodossi, ciò che è stato sottolineato anche nell’incontro di oggi, come viene confermato dallo stesso metropolita: «L’incontro con Papa Francesco è andato molto bene. È stato un incontro cordialissimo, di un figlio con il suo padre amato, un incontro di un vescovo con il suo primate e patriarca. Il Santo Padre ha un gran cuore, un cuore genuino, l’ho ringraziato per l’incoraggiante messaggio che mi ha inviato per la mia intronizzazione, ho chiesto la sua benedizione papale per il mio servizio, di nuovo, in Italia e questa volta come vescovo, ed ho assicurato le mie ferventi preghiere, affinché Dio possa concedergli molti anni di salute fisica e spirituale, per il bene della Chiesa universale e per il bene anche di ogni uomo di buona volontà, per i quali il Santo Padre ha una particolare sensibilità».

Επίσκεψη του Δημάρχου ΚΠόλεως Ekrem İmamoğlu στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα, 22.05.2021, ο Δήμαρχος της Πόλεως Εξοχ. κ. Ekrem İmamoğlu μετά της συζύγου του και συνεργατών του στην Θεολογική Σχολή. Ο υψηλός επισκέπτης έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Καθηγούμενο, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό και την περί αυτόν αδελφότητα.
Κατά τη συνάντησή τους στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής, ο Καθηγούμενος μίλησε στον Δήμαρχο της Πόλεως για την ιστορία της Σχολής και την σημασία της για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και για το σημερινό πλαίσιο της δράσεως και λειτουργίας της. Ο κ. İmamoğlu, ο οποίος έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Θεολογική Σχολή, εξέφρασε την άποψη ότι αυτή αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά και ιστορικά μνημεία της Πόλεως.
Μετά την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε με τον Καθηγούμενο, ο κ. Δήμαρχος με την συνοδεία του ξεναγήθηκε στο ναΰδριο, τις αίθουσες διδασκαλίας, την ιστορική βιβλιοθήκη και τους λοιπούς χώρους της Σχολής, όπου εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη λειτουργία της. Αφού περπάτησε στους μαγευτικούς κήπους που περιβάλλουν την Σχολή, ευχαρίστησε θερμά τον Καθηγούμενο και την περί αυτόν αδελφότητα για την υποδοχή και την φιλοξενία.
Φωτογραφίες: Κώστας Τζιβανίδης

Μνήμη Μητροπολιτών Πέργης - Συνάδων και Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντίνου Στ΄

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Ο Παναγιώτατος συμπροσευχήθηκε σήμερα, 22 Μαϊου 2021, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό κατά το τριετές και το τεσσαρακονθήμερο, αντίστοιχα, Μνημόσυνο των αειμνήστων Μητροπολιτών Πέργης κυρού Ευαγγέλου και Συνάδων κυρού Διονυσίου.

Η Συμπρόεδρος του Συμβουλίου των Μετόχων του Μηχανισμού COVAX και Ευρωβουλευτής Δρ Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στο Φανάρι

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο, 22 Μαΐου 2021, η Εξοχωτάτη Δρ Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμπρόεδρος του Συμβουλίου των Μετόχων του Μηχανισμού Covax. 

«Έλληνες εν μέσω πολέμου» – Το παρελθόν και το μέλλον των Ελλήνων της Αζοφικής

Του Κώστα Ονισένκο*

Τα παιδιά του χωριού Τσερμαλίκ έχουν ορισμένες ασυνήθιστες ικανότητες σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Μπορούν για παράδειγμα, από τον μακρινό ήχο να ξεχωρίσουν τον τύπο της οβίδας που μόλις εκτοξεύτηκε και με σαφήνεια να πουν αν πρόκειται για νόμιμα χρησιμοποιούμενο όπλο ή για διάμετρο που έχει απαγορευτεί από τις συμφωνίες του Μινσκ. Μπορούν ακόμα να αντισταθούν στην έντονη επιθυμία να σηκώσουν και να εξετάσουν κάποιο ενδιαφέρον αντικείμενο που βρίσκεται πεταμένο στην άκρη του δρόμου. Αυτή η ικανότητα σώζει ζωές, ωστόσο καλλιεργείται δύσκολα στα μικρά παιδιά που έχουν έμφυτη την περιέργεια. Στον πόλεμο η περιέργεια σκοτώνει και πολλά αντικείμενα έχουν πεταχτεί επίτηδες, καθώς έχουν συνδεθεί με αυτοσχέδιες νάρκες, αποτελούμενες από χειροβομβίδα δεμένη με σύρμα. Τα παιδιά αυτά ξέρουν απ’ έξω όλες τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ένας βομβαρδισμός μέχρι να φτάσουν σε ένα ασφαλές καταφύγιο – όσο ασφαλές μπορεί να είναι το υπόγειο σε ένα επαρχιακό σπίτι ή σχολείο. Εκείνο που δεν έχουν μάθει είναι το να μην πετάγονται πανικόβλητα στον ύπνο τους με τον παραμικρό θόρυβο. 

Αναστάσιμος Εσπερινός Κυριακής του Παραλύτου 2021 εν Φαναρίω [live]


Απόγευμα Σαββάτου, 22ας Μαΐου 2021, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εν Φαναρίω, εψάλη ο Αναστάσιμος Εσπερινός επί τη αυριανή Κυριακή του Παραλύτου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου.

 ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

«Ἰατροῖς κατηνάλωσα τόν ἅπαντά μου βίον καί ἐλέους τυχεῖν οὐκ ἠξιώθην»

«Ἀνέβη ὁ Ἰησοῦς εἰς Ἰεροσόλυμα ἐπί τῇ Προβατικῇ κολυμβήθρᾳ, τῇ λεγομένῃ κατά Ἰουδαίους Βηθεσδᾶ, πέντε στοάς ἐχούσῃ. Ἐν ταύταις γάρ κατέκειτο πλῆθος τῶν ἀσθενούντων. Ἄγγελος γάρ τοῦ Θεοῦ κατά καιρόν ἐπιφοιτῶν διετάραττεν αὐτήν καί ῥῶσιν ἐχαρίζετο τοῖς προσιοῦσιν ἐν πίστει. Καί ἰδών ὁ Κύριος χρονιοῦντα ἄνθρωπον λέγει πρός αὐτόν: θέλεις ὑγιής γενέσθαι; ὁ ἀσθενών ἀπεκρίνατο: Κύριε, ἄνθρωπον οὐκ ἔχω, ἵνα ὅταν ταραχθῇ τό ὕδωρ, βάλῃ με εἰς τήν κολυμβήθραν. Ἰατροῖς κατηνάλωσα τόν ἅπαντά μου βίον καί ἐλέους τυχεῖν οὐκ ἠξιώθην. Ἀλλ’ ὁ ἰατρός τῶν ψυχῶν καί τῶν σωμάτων λέγει πρός αὐτόν: ἆρον σου τόν κράββατον καί περιπάτει, κηρύττων μου τήν δύναμιν καί τό μέγα ἔλεος ἐν τοῖς πέρασιν»  (Δοξαστικό των στιχηρών του Εσπερινού της Κυριακής του Παραλύτου σε ήχο πλάγιο του πρώτου).

«Ανέβηκε ο Ιησούς στα Ιεροσόλυμα στην προβατική κολυμβήθρα, η οποία σύμφωνα με τους Ιουδαίους ονομαζόταν Βηθεσδά και είχε πέντε στοές. Σ’ αυτές ήταν κατάκοιτοι πολλοί άνθρωποι που ήταν ασθενείς. Διότι κατά καιρούς κατέβαινε από τον ουρανό ένας άγγελος του Θεού και τάραζε το νερό της κολυμβήθρας και χάριζε υγεία σε όσους προσέρχονταν με πίστη. Και βλέποντας ο Κύριος έναν άνθρωπο που είχε πολλά χρόνια εκεί, του λέει: θέλεις να γίνεις υγιής; και ο άρρωστος του αποκρίθηκε: Κύριε, δεν έχω άνθρωπο, ώστε όταν ταραχθεί το νερό να με βάλει στην κολυμβήθρα. Ξόδεψα όλη μου την περιουσία στους γιατρούς και δεν αξιώθηκα να ελεηθώ. Αλλά ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων του λέει: πάρε στους ώμους σου το κρεβάτι σου και περπάτα, και διακήρυξε την δύναμή μου και το μέγα έλεος που ήρθα να δώσω στους ανθρώπους στα πέρατα της γης».

Τρισαρχιερατικό Μνημόσυνο Μητροπολιτών Πέργης Ευαγγέλου και Συνάδων Διονυσίου εν Φαναρίω [video]

Σήμερα Σάββατο, 22α Μαΐου 2021, έλαβε χώραν στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, συλλειτουργούντων δε των Σεβ. Μητροπολιτών Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου. 
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας εψάλησαν το 3ετές και το 40νθήμερον Μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Μητροπολιτών Πέργης κυρού Ευαγγέλου και Συνάδων κυρού Διονυσίου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με αντιπροσωπεία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αυστραλίας

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αυστραλίας και της ομογένειας είχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, την Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021, στα κεντρικά γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Σύδνεϋ.

Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη κορυφαίων λαϊκών στελεχών της Αρμενικής κοινότητας της Αυστραλίας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ευρύτερης συνεργασίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων της Αυστραλίας.