e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Δευτέρα Αγίου Πνεύματος 2021 στον Άι Νικόλα Καρκαναίικων Μπανάτου


Πρωί Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 21ης Ιουνίου 2021, στον Ναό του Αγίου Νικολάου της Οικογένειας Ιωάννου Καποδίστρια (+), στην περιοχή Καρκαναίικα Μπανάτου. Ο Ναός είναι πνιγμένος στα ενήλικα κλήματα των σταφίδων, τα οποία οσονούπω θα ωριμάσουν τους καρπούς τους. Εκεί προσήλθαν περί τους τριάντα περιοίκους, τιμώντας εν Ευχαριστιακή Συνάξει την Αγία Τριάδα.
     Τον ιερουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσε ιεροψαλτικώς ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, ο οποίος μάλιστα ομίλησε περί του Αγίου Πνεύματος, εκλαϊκεύοντας την δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας περί του τρίτου Προσώπου της Αγίας Τριάδος. 
     Οι πλείστοι των εκκλησιασθέντων λειτουργήθηκαν στον εξωτερικό χώρο του Ναού, προσέχοντας όλοι έναντι του Κορονοϊού. Προ της απολύσεως έγινε Αρτοκλασία. Ακολούθως προσφέρθηκαν γλυκίσματα σε όλους! 
     Ο Εφημέριος ευχαρίστησε την ιδιοκτήτρια κ. Γεωργία χήρα Ιωάν. Καποδίστρια, τα τέκνα και τα εγγόνια της, ότι οργάνωσαν με αγάπη την τόσο ευφρόσυνη σημερινή εορτή!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Πεντηκοστή και Δευτέρα Αγίου Πνεύματος 2021 στο Προσκύνημα Αγ. Νικολάου Σπάτα Αχαΐας


Σε κλίμα απόλυτης θρησκευτικής κατάνυξης αλλά και πνευματικής περισυλλογής, εορτάστηκαν λιτά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου 2021, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του Covid-19, στο Παμπελοποννησιακό Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας, το οποίο υπάγεται Εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, οι  δύο μεγάλες και τελευταίες Δεσποτικές εορτές της περιόδου του ιερού Πεντηκοσταρίου, αυτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Η Πεντηκοστή κι η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους, σημαίνει την αρχή μιας καινούργιας εποχής για την ανθρωπότητα,  αφού το χαρακτηριστικό της νέας κοινωνίας, της Εκκλησίας, είναι η διά του αγίου Πνεύματος ζωή του Χριστού μέσα στα πιστά μέλη της.  Μια ζωή αλήθειας, γνησιότητας, δικαιοσύνης, ειρήνης και αγάπης! Το Άγιο Πνεύμα συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας. Και Εκκλησία σημαίνει κλήρος και λαός ενωμένοι να δοξάζουν τον Τριαδικό Θεό!  

Βαρθολομαίος: "Το Φανάρι, όσον ολίγον έλαιον και αν του απομείνη, δεν θα παύση να εκπέμπη φως και να διακηρύττη την Αλήθειαν προς πάσαν κατεύθυνσιν"

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, πριν από πέντε χρόνια, το 2016, αναφέρθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 21 Ιουνίου 2021, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου.

Με αφορμή το κεντρικό σύνθημα της Μεγάλης Συνόδου, «εις ενότητα πάντας εκάλεσε», ο Παναγιώτατος επισήμανε ότι αυτή την ενότητα διετράνωσε η Σύνοδος του 2016, παρά την απουσία τεσσάρων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 2021 στη Σμύρνη


Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 21η Ιουνίου 2021, στον Ναό της Αγίας Φωτεινής πόλεως Σμύρνης, έγινε Αρχιερατική Λειτουργία υπό του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Ο Κιέβου Επιφάνιος, για την εορτή Αγίου Πνεύματος 2021, στην περιοχή Sviatoshynskyi Κιέβου [photos]


Ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, για την εορτή Αγίου Πνεύματος 2021, μετέβη και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ναό, στην περιοχή Sviatoshynskyi του Κιέβου. Παρέστησαν εκκλησιαζόμενοι οι προύχοντες της περιοχής. Ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας απένειμε στους ευεργέτες και δωρητές τιμητικές διακρίσεις, ενώ στον ιερατικώς προϊστάμενο απένειμε επιστήθιο σταυρό.

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος 2021 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Σε κλίμα συγκινήσεως και βαθείας κατανύξεως εορτάστηκε η πανήγυρις του ναϋδρίου της Θεολογικής Σχολής με την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Προέδρου της Εφορείας της Θεολογικής Σχολής. 

Λαμπρές οι εορτές Πεντηκοστής και Αγ. Τριάδος 2021 στον Πύργο της Ηλείας

Με την δέουσα ιεροπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκαν στην πόλη του Πύργου, οι μεγάλες Δεσποτικές εορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, το τριήμερο 19-21 Ιουνίου τ.έ. παρουσία πλήθους πιστών τηρώντας πιστά τα μέτρα προστασίας  της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο των περιορισμών που επιβάλλουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας μας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορονοϊού.  

Εορτή Αγίας Τριάδος 2021 στην Μονή Οσίου Δαβίδ Ευβοίας [4ωρο video]

Πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος 2021 στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος της περιώνυμης Μονής του Οσίου Δαβίδ της Ευβοίας. Έγινε Ιερατικό Συλλείτουργο, προεστώτος του Καθηγουμένου, Αρχιμανδρίου Γαβριήλ Εμμανουηλίδου, ο οποίος μάλιστα ομίλησε εμπνευσμένα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΕΤΡΑΩΡΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Πατριαρχική Χοροστασία στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίας Τριάδος Ταξείμ [live]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστατεί σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματός, 21 Ιουνίου 2021, στη θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Τριάδος Ταξείμ της  Κοινότητος Σταυροδρομίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: