e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Αρχιερατικά Εσπέρια για την Αγ. Ματρώνα στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ναό της Νέας Ερυθραίας


Με κάθε δυνατή μεγαλοπρέπεια και στο πλαίσιο των προφυλάξεων έναντι του Κορονοϊού έγινε Αρχιερατικός Εσπερινός, το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου 2021, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Ματρώνης της Χιοπολίτιδος στον φερώνυμο περικαλλή Ναό της Νέας Ερυθραίας, όπου εφημερεύει ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωστής, ο Ζακύνθιος. 

Ποιμαντική Πατριαρχική Επίσκεψη στην Επισκοπή Μπουκόμπα Τανζανίας


Στην επανιδρυθείσα Ιερά Επισκοπή Μπουκόμπας συνεχίζεται η ιεραποστολική περιοδεία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β', τον οποίο συνοδεύουν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρος και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ελπιδοφόρος Λημναίος.

Εόρτιος Εσπερινός στα Ομαλά Κεφαλληνίας προς τιμήν του Οσίου Γερασίμου [live]

 
Βράδυ Τρίτης, 19ης Οκτωβρίου 2021, ο πανηγυρικός Αναστάσιμος Εσπερινός προς τιμήν του Οσίου Γερασίμου, από τη Μονή του, στα Ομαλά Κεφαλληνίας, όπου θησαυρίζεται το σεπτό Σκήνωμά Του.

Την μετάδοση πραγματοποιεί απευθείας ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός ΙΟΝΙΑΝ ακολούθως:

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συμπληρώνει 30 χρόνια στο θρόνο – Οι πέντε σταθμοί στην πορεία του


Η πορεία και το έργο του πνευματικού ηγέτη της Ορθοδοξίας, που ανέδειξε τον οικουμενικό ρόλο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στη σύγχρονη εποχή – Τον αποκαλούν και «Πράσινο» Πατριάρχη καθώς ανέδειξε το ζήτημα της προστασίας του πλανήτη

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τις παρεμβάσεις του και τις κινήσεις του συνέβαλλε στην εξάπλωση των Ορθοδόξων Εκκλησιών σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, όντας ο πνευματικός ποιμένας για περισσότερους από 300 εκατομμύρια Ορθοδόξους, ενώ έχει αφιερώσει τη ζωή του και στον αγώνα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Πατριαρχική Λειτουργία στην Καμπάλα της Ουγκάντας. 40νθήμερο Μνημόσυνο μακαριστού Ποιμενάρχου Ιωνά


Την Κυριακή, 17η Οκτωβρίου ε.έ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, ετέλεσε τη Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Μητροπολίτου Καμπάλας κυρού Ιωνά στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καμπάλας, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Ναϊρόμπι κ. Μακαρίου, Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκεντίου και των Θεοφ. Επισκόπων Νιέρι και όρους Κένυας κ. Νεοφύτου, Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σιλβέστρου, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Γκόμας Πανοσιολ. Αρχιμ. Χαρίτωνος και πλειάδας Αφρικανών ιερέων.

Το εκπληκτικό σκαλιστό τέμπλο του Ναού της ελληνικής κοινότητας στη Νίζνα της Ουκρανίας

Η σύγχρονη Εκκλησία των Αγίων Πάντων στη Νίζνα της Ουκρανίας κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, αντικαθιστώντας την ξύλινη εκκλησία της ελληνικής κοινότητας, κτισμένη το 1696. Το σχέδιο της νέας εκκλησίας δημιουργήθηκε από τον εξέχοντα Ουκρανό αρχιτέκτονα Αντόν Κορτασέβσκι ενώ ο χετμάνος (διοικητής) των Ουκρανών κοζάκων Ιβάν Μαζέπα χρηματοδότησε την ανέγερσή του. 

Η εορτή της Αγίας Φριδεσγουΐδης στο Λονδίνο


Θεία Λειτουργία ετελέσθη σήμερα το πρωί στο Λονδίνο, στο Αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, επί τη ιερά μνήμη της Οσίας Μητρός ημών Φριδεσγουΐδης της Παρθένου, πολιούχου Οξφόρδης. 

Την Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της τοπικής Αγίας τέλεσε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Χρυσόστομος Τύμπας, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα συμπροσευχομένου.

Οι αρπαγές ενοριών που κάνει το Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανία προκαλούν κρατική παρέμβαση

 Επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας εθνοπολιτικής Ολένα Μπόγνταν

Τα συνεχόμενα περιστατικά παρεμπόδισης μετάβασης ενοριών από την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία στην Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία τράβηξαν το ενδιαφέρον της κρατικής υπηρεσίας της Ουκρανίας για θέματα εθνοπολιτικής και ελευθερίας συνείδησης. Για αυτό η υπηρεσία κάλεσε τις ενορίες που θεωρούν ότι παρεμποδίζεται η έκφραση της βούλησης των πιστών τους να απευθύνονται σε αυτήν για ανεξάρτητη γνωμάτευση και βοήθεια.

Συντήρηση προτομής Παναγιώτη Χιώτη (1814-1896) στην Πλατεία Παναγούλας Βανάτου


Σήμερα ξεκίνησε ο καθαρισμός από μύκητες του μαρμάρου στην προτομή του Ιστοριογράφου της Επτανήσου Παναγιώτη Χιώτη (1814-1896), η οποία κοσμεί από το 1996 την Πλατεία Παναγούλας στο Βανάτο Ζακύνθου, έργο του διάσημου γλύπτη Κωνσταντίνου Δικέφαλου. Την συντήρηση ανέλαβε αφιλοκερδώς ο γνωστός και έγκριτος ζωγράφος και αγιογράφος Ιωάννης Τσολάκος
    Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας ευχαριστεί και από αυτή την θέση τον καλλιτέχνη για την ευγενική προσφορά του.

Ηλεκτρολογική αποκατάσταση καμπαναρίου και πλατείας της Παναγούλας Βανάτου


Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των εκτεταμένων φθορών των φωτιστικών, τόσο του παραδοσιακού Καμπαναρίου, όσο και της Πλατείας του Ναού της Παναγούλας, πραγματοποιούνται σήμερα, 19 Οκτωβρίου 2021, εδώ στο Βανάτο της Ζακύνθου. Τις εργασίες έχει αναλάβει φιλότιμα η εταιρία ηλεκτρολογικών Διονύση Στραβοπόδη με τους συνεργάτες του.

Λόγος π. Σταύρου Κοφινά στην απονομή του οφφικίου του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου


Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, ημέρα της Συνάξεως των Αγ. Ιατρών, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τίμησε τον π. Σταύρο Κοφινά, Συντονιστή του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας, με το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου.

Δεν προλαβαίνουν: Η Ρωσική Εκκλησία μετέφερε την διεξαγωγή της Αρχιερατικής Συνόδου για του χρόνου

 
Фото: РПЦ

Η Ρωσική Εκκλησία αναβάλλει τις νέες επιθέσεις της κατά της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Ενδεχομένως επειδή δεν προλαβαίνει να κινητοποιήσει εγκαίρως άλλες Τοπικές Εκκλησίες για την εξυπηρέτηση των σχεδίων της για αρπαγή της πρωτοκαθεδρίας στην Ορθοδοξία.