e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Διακόνου Δημητρίου Καλλιμάχου: ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΝ ΑΒΥΣΣΙΝΙΑ (1910)


Διακόνου Δημητρίου Καλλιμάχου: ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΝ ΑΒΥΣΣΙΝΙΑ. Εν Αλεξανδρεία, εκ του Πατριαρχείου Τυπογραφείου, 1910

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΝΗΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Απ' την καρδιά μου ή από ανάγκη;

«Σ’ όποια διακονία κι αν βρεθείτε, τίποτα να μην κάνετε με φιλονικία, τίποτα με ταραχή, αλλά με ειρήνη» (Αββάς Δωρόθεος)

Στην καθημερινότητα της σχέσης, στην καθημερινότητα της οικογενειακής ζωής έρχεται συχνά ένα αίσθημα αγγαρείας, ένα αίσθημα πως ό,τι πρέπει να γίνει είναι εξ ανάγκης. Αυτό φέρνει ταραχή. Φέρνει φιλονικία, καθώς ο άλλος για τον οποίο γίνεται, λαμβάνει κάτι ανεξαρτήτως αν του αξίζει ή όχι, ανεξαρτήτως αν αυτός που το προσφέρει έχει διάθεση, έχει χρόνο, μπορεί να κάνει αλλιώς. Ιδίως σε εργαζόμενους ανθρώπους, οι δουλειές του σπιτιού είναι ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο μαρτύριο, καθώς προστίθενται στο πρόγραμμα της εργασίας και γίνονται υποχρέωση. Ανάλογη συμπερίληψη είναι το να συνοδευτούν τα παιδιά στα φροντιστήρια ή στις εξωσχολικές τους υποχρεώσεις, να διαβάσουν με τη βοήθεια των μεγαλύτερων, να γίνει συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο ή αλλού. 

Νέα έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή Χάλκης

Νέα έκκληση προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας, να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, “η οποία έχει προσφέρει πάμπολλα εις την χριστιανοσύνην και τον πολιτισμόν, τα Γράμματα και την ανθρωπότητα”, απηύθυνε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021, στην ομιλία του, κατά την έναρξη της Ημερίδας που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με θέμα: «Η Συνοδική Εγκύκλιος του 1920: 100 έτη σημαντικής επιρροής». 

Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης στην Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Επίσημη Αντιπροσωπεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης μετέβη στην Κωνσταντινούπολη στις 30 Νοεμβρίου 2021 για την εορτή του Αποστόλου Ανδρέου, ιδρυτού της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, και μετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Φανάρι, με αφορμή την ετήσια Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Έκτακτο: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγρινίου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγρινίου μεταφέρθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, ο οποίος νοσεί με κορωνοϊό και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε από το βράδυ της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου.

Εκδήλωση Οικουμενικού Πατριαρχείου για τα 100 χρόνια από την Συνοδική Εγκύκλιο του 1920 [video-photos]

Εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από την περίφημη Συνοδική Εγκύκλιο του 1920, πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ανακοίνωση Μονής Εσφιγμένου για το παράνομο νεκροταφείο στα Καλύβια Αττικής

Η Ιερά Μονή με έκπληξη έλαβε γνώση από ρεπορτάζ των ΜΜΕ για την ύπαρξη παρανόμου νεκροταφείου στα Καλύβια Αττικής, σε χώρο που φέρει πινακίδα με την ονομασία της. Η Μονή μας συμμερίζεται το κοινό αίσθημα για τις παρανομίες και τα ηθικά ερωτήματα που προκύπτουν από την διαπιστούμενη κατάσταση.

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας με αντιπροσωπεία της Ποντιακής Ενώσεως Σύδνεϋ «Παναγία Σουμελά»

Την επίσκεψη αντιπροσωπείας της διοικήσεως της Ποντιακής Ενώσεως Σύδνεϋ «Παναγία Σουμελά», υπό τον πρόεδρο αυτής, κ. Παναγιώτη Παπουλίδη, δέχθηκε τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος.

Ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν μια μακρά εγκάρδια συζήτηση για θέματα που αφορούν στον Ποντιακό Ελληνισμό, την ιστορία του και τις σύγχρονες προκλήσεις, ενώ εστίασαν στις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας και της Ενώσεως «Παναγία Σουμελά».

Η αντιπροσωπεία της Ποντιακής Ενώσεως ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο, και δι’ αυτού τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για το γεγονός ότι οι δύο εκ των τεσσάρων προσφάτως χειροτονηθέντων Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας έλαβαν τους τίτλους των ιστορικών Επισκοπών Σωζοπόλεως και Κερασούντος του Πόντου.

Τέλος, σε ανάμνηση της επισκέψεως δώρισαν στον Σεβ. κ.κ. Μακάριο μία ποντιακή λύρα.

Απονομή τιμητικού τίτλου στον Μητροπολίτη Ζάμπιας από την Ακαδημία Angelico Constantiniana της Ρώμης

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021, Piazza San Salvatore in Lauro-Ρώμη

Επίσημη έναρξη, πανηγυρική συνεδρία, αρχή του Ακαδημαϊκού Έτους της Ακαδημίας Angelico Constantiniana στη Ρώμη και απονομή τιμητικού τίτλου στον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 στην Ακαδημία Angelico Constantiniana στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική συνεδρία των Εγκαινίων της Ακαδημίας. Μετά την εναρκτήρια ομιλία του Πρύτανη Gianluigi Rossi, του Προέδρου Alessio Ferrari Angelo-Comneno ακολούθησε διάλεξη του καθηγητή Rodolfo Guzzi, κλιματολόγου και συγγραφέα, πρώην Γενικού Επιθεωρητή της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας με τίτλο: «Ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή: από τα φυσικά φαινόμενα στις κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις».

Θύμα Covid-19 ο Ηγούμενος της Μονής Ντουραχάνης Ιωαννίνων Γέροντας Αθανάσιος

Εκοιμήθη ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ντουραχάνης Ιωαννίνων Γέροντας Αθανάσιος ύστερα από ολιγοήμερη ασθένεια από τον κορωνοϊό. 

Η είδηση σκόρπισε απέραντη θλίψη στην πόλη των Ιωαννίνων καθώς ο Γέροντας, γνωστός ως "καλόγερος του λαού" ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της, την οποία υπογράφει ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Μάξιμος, αναφέρει για τον μακαριστό Γέροντα: