e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Η Ρωσική Εκκλησία εισέβαλε στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Γεωργίας στο Τσχινβάλι

 Моспатріарх Кіріл (Гундяєв) та католікос-патріарх всієї Грузії Ілія. Світлина: aore.ge

Άλλη μια παράνομη εισβολή της Ρωσικής Εκκλησίας σημειώθηκε στο κανονικό έδαφος της Γεωργιανής Εκκλησίας, αμέσως μετά τα γεγονότα με την παράνομη εισπήδηση στην Αφρική. Συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της η αυθαίρετα χτισμένη εκκλησία της Ρωσικής Εκκλησίας στην περιοχή Τσχινβάλι της Γεωργίας, που κατέλαβαν οι Ρώσοι κατακτητές. Η κατασκευή αυτής της εκκλησίας δεν συμφωνήθηκε με την κανονική Γεωργιανή Εκκλησία – το Πατριαρχείο της Γεωργίας. Οι Λειτουργίες τελούνται επίσης χωρίς την άδεια και την ευλογία του Γεωργιανού Πατριάρχη Ηλία.

«Επισήμως θεωρείται ότι η Ρωσική Εκκλησία αναγνωρίζει το Τσκινβάλι υπό τη δικαιοδοσία του Γεωργιανού Πατριαρχείου, αν και η “ομόλογη” Ρωσία και η Εκκλησία της σίγουρα ψεύδονται και παραβιάζουν απροκάλυπτα τα Κανονικά εδάφη της Αποστολικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, αναφέρουν οι «Georgian Church News». Αυτή η διαδικασία εισπήδης του Πατριαρχείου Μόσχας στην δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Γεωργίας συνεχίζεται εδώ και μερικά χρόνια, παραβιάζοντας τους Άγιους Κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ανάλογη κατάσταση δημιουργήθηκε και σε άλλο τμήμα της Γεωργίας, το οποίο επίσης έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, την Αμπχαζία. Μετά την στρατιωτική κατάληψη πραγματοποιήθηκε και η εκκλησιαστική κατάληψη από τη Ρωσική Εκκλησία. Ο προκαθήμενος της Παλαίφατης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, Αρχιεπίσκοπος Μτσχέτας και Τιφλίδας και Μητροπολίτης Σοχούμης και Αμπχαζίας και Καθολικός-Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ. Ηλίας, έχει επανειλημμένα εκφράσει την διαμαρτυρία και την καταδίκη του για τις πράξεις της Ρωσικής Εκκλησίας αλλά εκείνη συνεχίζει να κάνει αυτό που έκανε. Ο Πατριάρχης Κύριλλος απευθύνεται στον Πατριάρχη Γεωργίας χωρίς να αναφέρει τον πλήρη τίτλο του, δηλαδή δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τον κανονικό τίτλο του, ως Μητροπολίτη πάσης Αμπχαζίας.

Στις κατειλημμένες περιοχές του Τσχινβάλι και της Αμπχαζίας η Εκκλησία της Ρωσίας επίσημα και ανοιχτά έχει στείλει τους κληρικούς, οι οποίοι μνημονεύοντας τον Μόσχας Κύριλλο, δρουν αντικανονικά και τελούν τις ακολουθίες. Αυτή τη φορά οι Ρώσοι κληρικοί της Εκκλησίας της Ρωσίας τέλεσαν τις ακολουθίες των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, αγνοώντας την κανονική αρχή και αρμοδιότητα του Καθολικού-Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Ηλία.

© Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: