e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Βαΐων 2022 στον Καθεδρικό Ναό του Σύδνεϋ

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάστηκε η Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ρέντφερν του Σύδνεϋ. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και Ιερατικώς Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού, Αρχιμανδρίτη κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Στέφανο Τινικασβίλι.

Εν πληθούση εκκλησία, ο Θεοφ. κ. Ιάκωβος μίλησε για το γεγονός της πανηγυρικής εισόδου του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ και για τις επευφημίες με τις οποίες τον υποδέχτηκε ο λαός, με χαρακτηριστικότερη την κραυγή: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ». «Ευχόμεθα να μείνουμε πιστοί στην κραυγή αυτή, αναγνωρίζοντας τον Χριστό ως Σωτήρα και Κύριο», επισήμανε ο Θεοφιλέστατος, «και να μην πέσουμε στην πλάνη, στην οποία έπεσαν πολλοί τον καιρό εκείνο, και ενώ φώναζαν: “Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου”, μετά από λίγες μέρες, εφόσον είδαν ότι δεν ήταν όπως περίμεναν τον Μεσσία, να είναι δηλαδή ο λυτρωτής του Ισραήλ και να τους λυτρώσει από τους Ρωμαίους, γρήγορα στράφηκαν εναντίον του και φώναξαν “Σταύρωσον, σταύρωσον Αυτόν”». «Είμαι βέβαιος ότι από σήμερα και πάντοτε», προσέθεσε ο Επίσκοπος Μιλητουπόλεως, «η καρδιά μας, ο νους μας, η ψυχή μας, η ζωή μας ολόκληρη θα ταυτίζεται με τον Χριστό και θα τον ακολουθούμε».

Καταληκτικά, ο Θεοφιλέστατος διαβίβασε στους πιστούς τις ευχές του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ενώ προέτρεψε όλους κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας να προσέρχονται στην εκκλησία με ταπείνωση και πολλή προσευχή, και «πρωτίστως να προσευχόμαστε με ευγνωμοσύνη στον Κύριο να μας συγχωρέσει, να μας ελεήσει και να μας σώσει».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος Μιλητουπόλεως προσέφερε βάγια σε όλους όσοι εκκλησιάστηκαν.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: