e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Στέφανος Αχρίδος από Βελιγράδι: Ευχαριστούμε την Εκκλησία της Σερβίας που χαιρέτησε την Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου [video]

Στην σημερινή κοινή Θεία Λειτουργία των προκαθημένων της Εκκλησίας της Σερβίας και της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και των αρχιερέων των δύο εκκλησιών στον ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, η οποία επονομάστηκε «Λειτουργία της συμφιλιώσεως», ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος στην ομιλία του ευχαρίστησε την Εκκλησία της Σερβίας που χαιρέτησε την Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«Και ευχαριστούμε τον Θεό που πεπλήρωται ο καιρός και ήλθαμε σε φιλαδελφική κατανόηση και με τον Αγιώτατο Πατριάρχη κ. Πορφύριο μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, οι οποίοι μόνο λίγες μέρες μετά την Συνοδική Πράξη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον Παναγιότατο Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, και εν τω πνεύματι αυτώ πήραν την απόφαση για αποκατάσταση της ευχαριστιακής και κανονικής ενότητος μεταξύ των τοπικών μας Εκκλησιών» - επεσήμανε o Αρχιεπίσκοπος Στέφανος στην αρχή της ομιλίας του.  

«Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος – Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, πασχίζοντας να διαφυλάξει την ενότητα του Πνεύματος μέσω των δεσμών της ειρήνης, θα συνεχίσει στον δρόμο που οδηγεί και υπηρετεί για την ειρήνη και την αμοιβαία αναβάθμιση, στον δρόμο που θα δικαιώσει τις αδελφικές αποφάσεις για ενότητα με όλους, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματός μας για οριστική διευθέτηση του αυτοκέφαλου καθεστώτος της αγίας μας Εκκλησίας» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος.

Στο τέλος της ομιλίας, ο Προκαθήμενος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ακόμα μια φορά τόνισε το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το σημερινό συλλείτουργο:

«Εσάς και τους αδελφούς – μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας ευχαριστούμε για την ομόνοιά σας με την Πράξη του Οικουμενικού Πατριάρχου της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος κ. κ. Βαρθολομαίου, με την οποία δέχθηκαν την ιεραρχία και τον πιστό λαό της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος – Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας σε ευχαριστιακή και κανονική ενότητα, και η οποία ενότητα μάλιστα επιβεβαιώθηκε στην πράξη με την σημερινή Θεία Λειτουργία»


Δεν υπάρχουν σχόλια: