e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συντηρεί μοναδικό εμβληματικό κειμήλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, με Επιστημονική Υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Στεφανία Χλουβεράκη του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και την ομάδα έργου, συντηρεί την εμβληματική ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας της Παμμακαρίστου. Έργο μοναδικό, με εξέχουσα θρησκευτική, καλλιτεχνική και ιστορική αξία που αποτυπώνει την ιστορία του Βυζαντίου από τα μέσα του 12ου αιώνα.


Από την διεξοδική έρευνα που προηγήθηκε των επεμβάσεων συντήρησης ξεδιπλώνεται η ιστορία της εικόνας και αποκαλύπτονται πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή και ύπαρξή της στο πέρασμα των αιώνων, καθώς και τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ήδη από τον 15ο αιώνα για τη διάσωσή της. Η εργασία αυτή αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του έργου, καθώς αλλάζει την αντίληψη τόσο για την υλική του υπόσταση όσο, και για τη “χρήση” του και θέτει τις βάσεις και τη μεθοδολογία για την εξέταση και την κατανόηση των φορητών ψηφιδωτών έργων.

Η έρευνα συμπεριλαμβάνει την αναγνώριση και το χαρακτηρισμό των πρώτων υλών, τη χρονολόγηση του έργου, την αποσαφήνιση της μεθόδου κατασκευής καθώς και τη διάγνωση της παθολογίας με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων. Επιπλέον, η τρισδιάστατη απεικόνιση της εικόνας σε όλα τα στάδια των εργασιών συντελεί στη δημιουργία ενός λεπτομερούς αρχείου τεκμηρίωσης που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την προβολή τόσο της εικόνας όσο και του επιστημονικού έργου που λαμβάνει χώρα, καθώς και της συμβολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διατήρηση των ιερών κειμηλίων του Χριστιανισμού.


Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, αντιπροσωπεία του ΠΑΔΑ μετέφερε και συζήτησε την περαιτέρω πρόθεση των πρυτανικών αρχών και του πρύτανη να συμβάλλει το ΠΑΔΑ, με εξειδικευμένο προσωπικό και άλλων επιστημονικών πεδίων, στο πολυσχιδές έργο του Πατριαρχείου, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που εδραιώνει τη συνεργασία ανάμεσα στην Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας και στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΔΑ είχε επικεφαλής την Αντιπρύτανη Καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου και τον Κοσμήτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού Καθηγητή Χάρη Πρέσσα. Συμμετείχαν τα μέλη ΔΕΠ Στεφανία Χλουβεράκη και Δημήτρης Μακρής καθώς και τα μέλη ΕΤΕΠ και διοικητικού Παναγιώτης Δούρος, Χρυσόστομος Νάτσης, Κωνσταντίνα Παναγιωτακοπούλου και Ιφιγένεια Μανίκα. Στη συνάντηση παρέστη και ο Μέγας Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος Σίσκος, Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: