Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος υποδέχτηκε τους δύο εν ζωή προκατόχους του διατελέσαντες Αρχιεπισκόπους Αμερικής Σεβαμιωτάτους κυρίους Σπυρίδωνα και Δημήτριο, οι οποίοι θα είναι τα τιμώμενα πρόσωπα κατά την τελετή έναρξης της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη στις 4 Ιουλίου 2022. Και οι δύο Ιεράρχες αποδέχθηκαν ευχαρίστως την πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου να παραστούν και να συμμετάσχουν τόσο στην ιστορική τελετή των εγκαινίων του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου όσο και στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση. 

 Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δήλωσε τα εξής:

“Οκτώ άνδρες έχουν ηγηθεί της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής μας τα τελευταία εκατό χρόνια. Θεωρούμε ιδιαίτερη ευλογία το γεγονός ότι έχουμε μαζί μας δύο από τους ηγέτες αυτούς, καθώς εορτάζουμε το ιωβηλαίο των εκατό ετών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας. Ας αδράξουμε την ευκαιρία να φανερώσουμε την Εκκλησία στην πληρότητά της, συνερχόμενοι επί το αυτό. Ας ευχαριστήσουμε τους δύο διατελέσαντες Αρχιεπισκόπους μας για την προσφορά τους και ας οραματιστούμε όλοι μαζί τη δεύτερη εκατονταετία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ας μείνει στη μνήμη η εκατονταετηρίδα μας ως μία ιστορική στιγμή θεραπείας των πληγών του παρελθόντος, ενότητας, συμφιλίωσης και ειρήνης, ώστε να προχωρήσουμε στα επόμενα εκατό χρόνια ως μία Αρχιεπισκοπή, ενωμένη στην αγάπη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού”.

Η τελετή έναρξης της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Marriott Marquis στις 4 Ιουλίου 2022 και ώρα 17:00. Προηγήθηκε το πρωί η τελετή των εγκαινίων του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. Στην τελετή έναρξης παρέστησαν όλοι οι εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι και παρατηρητές της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, καθώς επίσης και ο αντιπρόσωπος του συνεδρίου της Εθνικής Φιλοπτώχου.