e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Αποκλειστικός υπεύθυνος ο πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η ρωσική Εκκλησία αναγνώρισε, λέει, ως αυτοκέφαλη αδελφή Εκκλησία την Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδας.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της ρωσικής Εκκλησίας: «Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, τα μέλη της άκουσαν την ανακοίνωση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου για την απονομή από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία του αυτοκεφάλου στην Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδας… ο Αγιώτατος Πατριάρχης Πορφύριος, εφαρμόζοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας απένειμε πανηγυρικά στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας και Μακεδονίας Στέφανο τον Τόμο, που επιβεβαιώνει το αυτοκέφαλο της Μακεδονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας – Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδας».

Επομένως, η ρωσική Εκκλησία αναγνωρίζει ένα «αυτοκέφαλο» που χορήγησε η σερβική Εκκλησία!

Από πότε οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες χορηγούν Αυτοκέφαλα;

Πρόκειται για απαράδεκτα πράγματα.

Αποκλειστικός υπεύθυνος γι’ αυτή την απίθανη κατάσταση είναι ο πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος, ο οποίος, φυσικά, έχει ταυτιστεί πλήρως με την Μόσχα.

Γι’ αυτό και δεν τολμά να πραγματοποιήσει την οφειλόμενη ειρηνική επίσκεψη του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Έχει συνειδητοποιήσει ο Σερβίας Πορφύριος ότι λόγω Διπτύχων δεν μπορεί πλέον να συλλειτουργήσει σε Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Αθήνα και Λευκωσία;

Ειδικά στην Αθήνα, πώς θα έρθει ο ελληνομαθής Πορφύριος που αναγνώρισε πανηγυρικά τα Σκόπια ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία»;

Πάντως, η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ΔΕΝ είναι αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Η αυτοκεφαλία είναι αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο και δέχθηκε σε κοινωνία την μέχρι πρότινος σχισματική Εκκλησία, η οποία ήταν σε αυτή την κατάσταση με ευθύνη της Σερβικής Εκκλησίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ενέργεια του πατριάρχη Σερβίας Πορφυρίου, να χορηγήσει «αυτοκεφαλία» (sic), τον καθιστά υπόλογο απέναντι στην ιστορία. Αυτή η πράξη του έχει ήδη σημαδέψει την πατριαρχία του, για να μην πω μήπως του την κοστίσει κιόλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: