e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Από το Πατριαρχείο Μόσχας στη Μητρόπολη Βελγίου: 1η Θ. Λειτουργία Μητροπολίτη Αθηναγόρα στη Μονή Προδρόμου Χάγης


Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, πραγματοποίησε την πρώτη του ποιμαντική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, η οποία βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της όμορφης πόλης της Χάγης. Μέχρι προσφάτως, η Ιερά Μονή ήταν υπό την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά υπέβαλε αίτημα στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να υπαχθεί υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο ο Παναγιώτατος και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος έκαναν δεκτό τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Εν συνεχεία η Μονή μεταφέρθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου. 
    Αυτήν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, ο Μητροπολίτης τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή συλλειτουργούντων ιερέων και διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως. 
    Στο κήρυγμά του, ο Σεβ. κ. Αθηναγόρας τόνισε ότι «στην πολεμοχαρή και αμαρτωλή εποχή μας, η Εκκλησία μάς ενθαρρύνει να ακούσουμε τον λόγο του Θεού και να μετανοήσουμε: «Μετανοήστε και επιστρέψτε για να εξαλειφθούν οι αμαρτίες σας» (Πρ. 3, 19). Ο λόγος του Θεού, απλός και περιεκτικός, απευθύνεται σε όλους μας και μας καλεί να κουβαλάμε τον Χριστό μέσα μας. Ας μην παραμελούμε τον λόγο του Κυρίου μας, αλλά ας κάνουμε υπομονή και ας δώσουμε ό,τι μπορούμε για να τον αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και να φτάσουμε στην σωτηρία». 
    Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης δήλωσε ότι πρόκειται για μία ιστορική ημέρα. Στην πραγματικότητα, δεν θα έπρεπε να έχουμε την επιλογή σε ποιον επίσκοπο ανήκουμε. «Η ορθόδοξη εκκλησιολογική αρχή είναι απλώς ότι όλοι οι πιστοί μιας περιοχής, και επομένως όλες οι ενορίες και τα μοναστήρια, εξαρτώνται από έναν επίσκοπο που βρίσκεται σε έναν συγκεκριμένο τόπο. Δεν μπορεί παρά να υπάρχει μόνο ένας επίσκοπος σε μία πόλη και σε μία περιοχή. Είναι καλό τώρα να μπορούμε να πραγματώσουμε μαζί το Σώμα του Χριστού, ενωμένοι στην ποικιλομορφία». Τόνισε επίσης ότι «καλούμαστε να γίνουμε μάρτυρες στον κόσμο στον οποίο ζούμε. Πρόκειται για μεγάλη ευθύνη. Πρέπει να το κάνουμε με ενότητα και αγάπη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πόλεμος στην εποχή μας και σίγουρα όχι μεταξύ ορθοδόξων χριστιανών». Ευχαρίστησε επίσης την Γερόντισσα Μακρίνα και την αδελφή Άννα, καθώς και τους ιερείς και τους διακόνους που ήλθαν στην Χάγη για την περίσταση. 
    Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε το 1954 ως κοινότητα μοναχών οι οποίοι ανήκουν στην Ρωσική Υπερόρια Εκκλησία (ROCOR). Ήταν δύο ολλανδοί μαθητές του αγίου Ιωάννου Μαξίμοβιτς, οι ρωμαιοκαθολικοί μοναχοί Jacob Akkersdijk και Adriaan Korporaal, οι οποίοι είχαν προσχωρήσει στην Ορθόδοξη Εκκλησία και αποτέλεσαν τη βάση αυτής της μονής. Το 1965, ο πατήρ Ιάκωβος χειροτονήθηκε επίσκοπος της ίδιας Εκκλησίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι μοναχοί αγόρασαν τα κτίρια ενός πρώην ρωμαιοκαθολικού μοναστηριού, το οποίο τότε χρησιμοποιούνταν από μοναχές. Το 1972, ο επίσκοπος και όλοι όσοι ανήκαν στην επισκοπή του μεταφέρθηκαν στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Ο Αρχιμανδρίτης Adriaan αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην προσευχή και στη μετάφραση των λειτουργικών ακολουθιών στα ολλανδικά. Το 1991 ο Αρχιεπίσκοπος Ιακώβ κοιμήθηκε εν Κυρίω σε ηλικία 77 ετών, ενώ ο αρχιμανδρίτης Adriaan  πέθανε το 2002 σε ηλικία 89 ετών. Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η μακαριστή Γερόντισσα Μαρία, εγκαταβίωσε αρχικώς στην Μονή της Χάγης. Αργότερα ίδρυσε την Ιερά Μονή στο Asten.


































Δεν υπάρχουν σχόλια: