e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Μητροπολίτης Φιλομηλίου Ηλίας των αλβανικών κοινοτήτων ΗΠΑ

Εξεδήμησε προς Κύριον την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022, στο Λας Βέγκας, όπου ήταν η έδρα του, ο Τιτουλάριος Μητροπολίτης Φιλομηλίου κυρός Ηλίας (Κάτρε), σε ηλικία 85 ετών. Ο αείμνηστος ήταν ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον οποίον είχε ανατεθεί η αρχιερατική επιστασία των Αλβανόφωνων Κοινοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κοίμηση του Μητροπολίτη Ηλία ήταν αιφνίδιος, καθότι μόλις την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στη Βοστώνη και συγκεκριμένα στην αλβανική κοινότητα της Αγίας Τριάδος, ενώ είχε επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή, αλλά και τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο και τίποτε δεν προμήνυε το μοιραίο. 

Το σκήνωμά του θα μεταφερθεί στη Βοστώνη την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου και θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα στον ναό της Αγίας Τριάδος της αλβανικής κοινότητας από τις 4 το εσπέρας έως τις 8 το βράδυ. Στις 7 θα τελεστεί Τρισάγιο από τον Επίσκοπο Ναζιανζού Αθηναγόρα. Στη συνέχεια θα επιστρέψει το Λας Βέγκας για την Εξόδιο Ακολουθία και από εκεί στο Sault Sainte Marie του Μίσιγκαν για ενταφιασμό. 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ηλίας διετέλεσε επί αρκετούς μήνες ηγουμενεύων στην Πατριαρχική Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, έπειτα από την αποχώρηση του τότε ηγουμένου της Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου και του αειμνήστου σήμερα Επισκόπου Απαμείας Βικεντίου. 

Ο Μητροπολίτης Ηλίας προερχόταν από τον έγγαμο κλήρο. Εργάσθηκε επί σειρά ετών στη Θεολογική Σχολή και συγκεκριμένα στις Εκδόσεις του Τιμίου Σταυρού και στο Βιβλιοπωλείο της Σχολής ως συνεργάτης του αείμνηστου π. Νομικού Βαπόρη. Ταυτόχρονα, η σύζυγός του εργαζόταν στη Βιβλιοθήκη της Σχολής ως βοηθός του τότε βιβλιοθηκάριου π. Τιμοθέου Άντριου. Μετά την εκδημία της πρεσβυτέρας του, το έτος 2001, εκάρη  Μοναχός και στις 10 Μαΐου 2002 το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον εξέλεξε τιτουλάριο Επίσκοπο Φιλομηλίου, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2019 προήχθη σε τιτουλάριο Μητροπολίτη. Ο Μητροπολίτης Φιλομηλίου Ηλίας (Κάτρε) γεννήθηκε στην πόλη Sault Sainte Marie του Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών το έτος 1937. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης το 1961. Το ίδιο έτος νυμφεύθηκε και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος. Υπηρέτησε ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος της αλβανικής ενορίας Βοστώνης (1961-1983) και του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού Λας Βέγκας (1988-2002). Από το 1983 μέχρι το 1988 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. 

Ομιλούσε απταίστως την ελληνική και την αλβανική γλώσσα. Έχαιρε σεβασμού και γενικής εκτίμησης από όλους κληρικούς και λαϊκούς. Ήταν τακτικός αναγνώστης αμφοτέρων των εκδόσεων του «Εθνικού Κήρυκα», Ελληνικής και Αγγλικής. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Λυπάμαι βαθιά για τον αιφνίδιο θάνατο του εν Χριστώ αγαπητού μου αδελφού Μητροπολίτου Φιλομηλίου Ηλία. Ηταν ένας υποδειγματικός ιεράρχης, ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη που δεν έπαψε ποτέ να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Εκκλησίας για διακονία. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Ελληνικού Κολλεγίου Τιμίου Σταυρού, όπου αφιέρωσε πολύ χρόνο τελώντας τις ακολουθίες και καθοδηγώντας τους μελλοντικούς κληρικούς της Εκκλησίας μας. Η εκδημία του είναι μια απώλεια για την Ορθοδοξία στην Αμερική. Αιωνία του η μνήμη!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: