e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Λαμία: Αγρυπνία τιμώντας τον Όσιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο - Ονομαστήρια Μητροπολίτου [photos]

Με Αγρυπνία τίμησε εκτάκτως φέτος, λόγω των παράλληλων συνοδικών του καθηκόντων, τον προστάτη του Όσιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

          Στον Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας, εκτός από την Ιερά Εικόνα του εορταζομένου Οσίου, στο πλαίσιο της 2ης Παμφθιωτικής Ιεράς Λιτανείας του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά, ετέθησαν προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, το απότμημα της Τιμίας Χειρός του Ευαγγελιστού Λουκά, η Ιερά του Εικόνα, καθώς και η Ιερά Εικόνα του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

          Τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη της Φθιωτικής Εκκλησίας, στην Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία, πλαισίωσαν πολλοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις, καθώς και Άγιοι Καθηγούμενοι Ιερών Μονών της Φθιώτιδος.

          Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου Αρχιμ. Άγγελος Ανθόπουλος, ο οποίος, στο μεστό νοημάτων κήρυγμά του, αναφέρθηκε στον τιμώμενο Όσιο Συμεών το Νέο Θεολόγο, υπογραμμίζοντας μέσα από το συγγραφικό και εμπειρικό έργο της Θεολογίας του, την επιμέλεια της συνειδήσεως και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Εάν θέλεις να προοδεύσεις πνευματικά, επιμελήσου τη συνείδησή σου και θα λάβεις μεγάλη ωφέλεια.

Εορτάζει η Αγία μας Εκκλησία τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Συμεών του Νέου Θεολόγου και συνάμα η τοπική εκκλησία χαίρει και αγάλλεται για την ευκαιρία να ευχηθεί στον εορτάζοντα Πατέρα και Επίσκοπό της το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

 Θα λάβουμε μια φράση από τον βίο του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου: «επιμελήσου τη συνείδησή σου αν θέλεις να προοδεύσεις και θα λάβεις μεγάλη ωφέλεια». Είναι εκείνη η σπίθα, η οποία είναι φωτεινότερη θα λέγαμε, από όλα τα φώτα που ανάβουν μέσα στην καρδιά του ανθρώπου και η οποία μολονότι, πολλές φορές, η καρδιά του ανθρώπου για ποικίλους λόγους σκοτίζεται, παραμένει με έναν περίεργο τρόπο φωτεινή, ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να προσλαμβάνει μέσα από τη μετοχή στο φως της συνείδησής του, να προσλαμβάνει τα μηνύματα, που πραγματικά τον οδηγούν προς σωτήριες και ωφέλιμες επιλογές. Όταν δε αυτή η συνείδηση εμβαπτίζεται μέσα στο θέλημα του Θεού, τότε πραγματικά ο άνθρωπος πορεύεται από πνευματικής αναβάσεως εις άλλην ακόμα σπουδαιότερη πνευματική ανάβαση.

Ο Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος άκουσε την φωνή των Αγίων Πατέρων και απόθεσε τη συνείδησή σου στο θέλημα του Θεού, όπως εκφράζεται μέσα από την παράδοση της Εκκλησίας,  όπως εκφράζεται μέσα από την εμπιστοσύνη σε αυτό, που η Εκκλησία προσφέρει, που είναι δηλαδή η σωτηρία με ποικίλους τρόπους. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι εκείνος που επέλεξε ο Όσιος Συμεών να αφιερωθεί δηλαδή εν τη υπακοή στην χαρά της αφιερώσεως στο Νυμφίο Χριστό, στο Νυμφίο της καρδιάς του. Πολλές φορές με πλανεμένο τρόπο βαφτίζουμε ως συνείδηση τον εγωισμό και την εγωπάθειά μας, τον εγωκεντρισμό μας. Ο Όσιος Συμεών δεν χρησιμοποίησε ως τέτοια τη συνείδησή του, γιατί αμέσως κατανόησε μέσα από το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, ότι συνείδηση είναι όταν είναι ο Χριστός κέντρο της ζωής του ανθρώπου γι’ αυτό άλλωστε εθεολόγησε και εκήρυξε, ότι στα  φωτοφόρα πρόσωπα όλων των Αγίων μας, ο ίδιος ο Χριστός λιτανεύεται μέσα στην ιστορία και βέβαια μέσα από το δικό του φωτοφόρο πρόσωπο και από την δική του φωτοφόρο βιοτή λαμβάνουν φως όλοι οι Άγιοι».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο π. Άγγελος με εγκάρδιους και φιλάδελφους λόγους, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Φθιώτιδος σημειώνοντας:

«Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, θα λέγαμε, ότι περπατώντας και εκείνος ακριβώς στον δρόμο του Αγίου του, του προστάτου της ζωής του, του φύλακας Αγγέλου των μοναχικών του και εκκλησιαστικών υποσχέσεων, στο δρόμο αυτόν της συνείδησης και στο δρόμο της εκκλησιαστικοποίησης και Χριστοποίησης της συνείδησης που ο Άγιος Συμεών πορεύτηκε, αυτόν τον δρόμο πορεύεται και ο Άγιος Επίσκοπός μας και αυτό γιατί, πραγματικά δεν χρειάζεται εγώ να ομολογήσω, ότι είναι ένας άνθρωπος πολυτάλαντος, ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν δίδει στα μάτια του λίγη ευκαιρία για ξεκούραση, ότι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος σίγουρα από πολλές και ποικίλες άλλες θέσεις, θα μπορούσε να έχει μια λαμπρή πορεία, εκείνος όμως αποφάσισε ακούγοντας την εκκλησιαστική φωνή της συνειδήσεως, να αφιερώσει μέσω του μοναχισμού τη ζωή του στον Θεό και να ακούσει τη φωνή του Θεού πέραν από τον εκκωφαντικό θόρυβο της κοσμικής πραγματικότητας και όπου ο Θεός τον οδηγούσε εκείνος να λέγει «γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου» και πραγματικά να φτάσει στο ευλογημένο αξίωμα της Αρχιερωσύνης και να μας διδάσκει με τη ζωή του,  με το παράδειγμα του, με  το κήρυγμά του, μα κυρίως να μας διδάσκει με αυτή του την επιλογή, ότι αποφάσισε όπως ο Άγιος του να εκκλησιαστικοποίησει και έτσι να επιμεληθεί την συνείδησή του και πολλά οφέλη από αυτή την απόφαση να λάβει και γι αυτό τον ευγνωμονούμε, διότι πολλά οφέλη προσφέρει και  σε εμάς, που έχουμε την ευλογία να κοινωνούμε της πατρικής και αρχιερατικής του αγάπης.

Ευχόμαστε ο Θεός λοιπόν να του δίδει έτη πολλά, να τον αξιώνει να πορεύεται πάντοτε μέχρι τα βαθιά του γεράματα στα χνάρια του Αγίου του με συνείδηση εκκλησιαστική και έτσι πραγματικά να ανοίγει και να φωτίζει το δρόμο για όλους μας».

Προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος ευχαρίστησε όλους τους Κληρικούς, τους Άρχοντες και τον φιλόχριστο λαό του Θεού, που από το απόγευμα στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό, αλλά και στην Αγρυπνία εκτός από τις καρδιακές τους ευχές, προσέφεραν ως δώρο στον Ποιμενάρχη τους, την προσευχή τους και την ευλογημένη παρουσία τους και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ευχαριστούμε τον Άγιο Θεό και τον Όσιο και Θεοφόρο Πατέρα και προστάτη ημών και έφορο της ζωής μου, Όσιο Συμεών το Νέο Θεολόγο που μας αξίωσε απόψε να συλλειτουργήσουμε, να συμπροσευχηθούμε να πάρουμε δύναμη για τη ζωή μας, να πάρουμε κουράγιο στις δυσκολίες, στις αντιξοότητες, στους πειρασμούς, στις στεναχώριες, στις θλίψεις, στις συκοφαντίες, σε όλα αυτά, τα οποία ματώνουν την καρδιά μας, αλλά συνάμα χαλυβδώνουν το χαρακτήρα μας και δυναμώνουν την πίστη μας. Η πίστη μας στο Θεό φανερώνεται όταν βάλλεται. Η πίστη μας στο Θεό και η αγάπη μας στον Θεό τεκμηριώνεται, επιβεβαιώνεται και ομολογείται στα δύσκολα, στα θλιβερά, στα επώδυνα όχι τόσο στα χαρούμενα, όχι τόσο σωστά τερπνά, όσο στα επώδυνα του βίου. Και η ζωή μας φυσικά έχει και ωδίνες, έχει και στεναγμούς, έχει και λύπες, έχει και απρόοπτες καταστάσεις και συγκυρίες. Αυτό να το κρατήσουμε στη ζωή μας όλοι μας.

Αν έχουμε την αλήθεια μέσα μας, αν έχουμε τον Χριστό μέσα μας, αν έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας και την  καρδιά μας, να ξέρουμε ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, ακόμα και αν οι πάντες και τα πάντα φτάσουν να βρεθούν απέναντί μας, και αν ακόμα  νιώσουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε θηρία ανήμερα να μας κατασπαράξουν, ακόμα και αν αισθανθούμε ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες, εάν έχουμε μέσα μας τον Χριστό, αν έχουμε μέσα μας την αλήθεια, αν έχουμε μέσα μας τη Χάρη του Θεού και τη νιώθουμε, τη  ζούμε, την αξιοποιούμε στη ζωή μας δεν έχουμε ούτε να φοβηθούμε ούτε να δειλιάσουμε. 

Όσο ψηλότερα βρίσκεται κανείς, τόσο χειρότερες καταστάσεις έχει να αντιμετωπίσει να διαχειριστεί, να ανταπεξέλθει. Όσο πιο ψηλά βρίσκεται κανείς, τόσο πιο πολύ στοχοποιείται. Αυτό να το θυμόμαστε πάντα. Αλλά εκεί έχουμε που να καταφύγουμε.  Στην Αγία Τράπεζα, στην προσευχή, στη Θεία Ευχαριστία, στον Χριστό, στο Γολγοθά.

Ο Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος να δυναμώνει την πίστη μας, να δυναμώνει την αγάπη μας, να δυναμώνει την αλήθεια της καρδιάς μας για να μη πτοούμεθα και να μην ταραζόμαστε και να μπορούμε να βαδίζουμε εύθετοι στη Βασιλεία των Ουρανών».

Κατά την διανομή του Αντιδώρου, τόσο οι ιερείς, οι άρχοντες και ο λαός του Θεού ευχήθηκαν στον εορτάζοντα Μητροπολίτη και Πατέρα της τοπικής Εκκλησίας κ. Συμεών.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: