e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Μήνυμα Χριστουγέννων 2022 Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄

«Θεὸς ὢν εἰρήνης, Πατὴρ οἰκτιρμῶν, τῆς μεγάλης Βουλῆς σου τὸν Ἄγγελον, εἰρήνην παρεχόμενον, ἀπέστειλας ἡμῖν· ὅθεν θεογνωσίας, πρὸς φῶς ὁδηγηθέντες, ἐκ νυκτὸς ὀρθρίζοντες, δοξολογοῦμέν σε Φιλάνθρωπε».

            Ο ιερός υμνογράφος της Αγίας μας Εκκλησίας Κοσμάς, με την θεία φώτιση και το υμνογραφικό του ταλέντο, παρουσιάζει το σπουδαιότατο νόημα της Γεννήσεως του Κυρίου μας, με το παραπάνω τροπάριο. Όντας, λέγει, Κύριε Θεός της ειρήνης και φιλεύσπλαχνος πατέρας, απέστειλες τον αγγελιοφόρο της μεγάλης βουλής σου, για να μας παρέχει την ειρήνη. Ο Θεός Πατέρας, που είναι Θεός της ειρήνης, κομίζει στην ανθρωπότητα, δια του Υιού Του, το αγαθό της ειρήνης.

        Η πρόταση αυτή αποτελεί βέβαια αντίθεση με την παγκόσμια ισχύουσα κατάσταση. Παντού επικρατεί καπνός πολέμου, ακαταστασία, βία, φόβος και τρόμος για το σήμερα και αβεβαιότητα για το αύριο. Πού, λοιπόν, βρίσκεται η ειρήνη που κομίζει ο Χριστός σήμερα, στον κόσμο τον οποίο ζούμε;

Η ειρήνη του Θεού αφορά κατά πρώτο και κύριο λόγο στην εσωτερική ειρήνη του κάθε ανθρώπου, από την οποίαν εξαρτάται και η εξωτερική. Ο Χριστός, με την ενανθρώπισή Του, δίνει και πάλι στον άνθρωπο  την ουράνια προοπτική του, υπενθυμίζοντάς του ότι είναι θείο δημιούργημα. Ότι μπορεί να διεκδικήσει και πάλι την παραδείσια κατάσταση, την ειρηνική συνύπαρξη με τον Θεό που γευόταν, πριν από την πτώση. Του προσφέρει τη βεβαιότητα ότι μπορεί να διευθετήσει τα λάθη του, τις ενοχές του, τις αστοχίες του, οι οποίες τον ταλαιπωρούν και τον ανησυχούν μέσα από την μετάνοια, οδό που κομίζει η θεία Ενανθρώπιση. Του αποκαλύπτει ότι, από την ώρα που ο Θεός γίνεται άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού, αποζητά σεβασμό, αποδοχή, αγάπη και συγχώρεση.

          Αυτό είναι το νέο πλαίσιο της ανθρώπινης βιωτής μετά την θεία Ενανθρώπιση. Ταυτόχρονα όμως είναι και δοκιμασία της ανθρώπινης ελευθερίας, αφού όλα τα παραπάνω αγαθά, προσφέρονται και δεν επιβάλλονται. Εάν θέλει ο άνθρωπος, θα τα αξιολογήσει και θα τα αποδεχθεί, αν πιστεύει ότι τον βοηθούν και τον καθιστούν καλύτερο.

          Δυστυχώς, φαίνεται ότι στην εποχή μας  δεν αποδέχονται όλοι το δώρο της ειρήνης που κομίζει ο σαρκωθείς Χριστός και αγωνίζονται οι άνθρωποι να επιβάλλονται, να απαιτούν, να εκβιάζουν και να σκοτώνουν. Και όλα τούτα, διότι λησμόνησαν το πολύτιμο αγαθό της ειρήνης του Κυρίου μας.

          Για άλλη μια φορά, ο Χριστός έρχεται και μας προσφέρει τον εαυτό Του, ως εγγυητή της αληθινής ειρήνης. Μας δίνεται, προκειμένου να ανταποκριθούμε με φιλότιμο και προσπάθεια να ακολουθήσουμε τη ζωή που Εκείνος μας προτείνει.

          Είναι μια ακόμη ευκαιρία. Μακάρι να την αξιοποιήσουμε για το καλό μας. Μακάρι να μπορέσουμε να βάλουμε στην άκρη εγωισμούς, θυμούς, επιθυμίες για εκδίκηση και να γαληνεύσουμε μέσα από την αγάπη, την συγχωρητικότητα προς πάντας.

          Αγαπητοί μου, ο Κύριός μας είναι εδώ, ζητώντας το δικό μας φιλότιμο. Μην του το αρνηθούμε. Είναι για το συμφέρον μας.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ο Ζακύνθου Διονύσιος Δ΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: