e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Βανάτο Ζακύνθου: Λαμπρή εορτή Αγίας Βαρβάρας και μεθέορτα Οσίου Πορφυρίου [70 photos]

Πρωί Κυριακής, 4ης Δεκεμβρίου 2022, στον εορτάζοντα Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, όπου υπάρχει παλαιόθεν περίπυστη Εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, τιμώντας την πανεύφημη μνήμη Της, με λαμπρή Ευχαριστιακή Σύναξη, αναθυμούμενοι συνάμα την σωτηρία της νήσου Ζακύνθου από την θανατερή επιδημία της Βλογιάς, το 1628. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ επίκαιρη, λόγω της Πανδημίας του καιρού μας. 
     Παράλληλα τιμήθηκε μεθεορτίως η ιερά μνήμη του κοσμαγάπητου Αγίου των ημερών μας, Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και Διορατικού, εκφραστική εικόνα του οποίου θησαυρίζεται στην Ενορία.
     Συλλειτούργησαν ο Μέγας Οικονόμος Παναγιώτης Παράσχης, καταγόμενος από Βανάτο, και ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Τους ιερουργούς πλαισίωσαν από του ψαλτηρίου, μάλιστα δε κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, οι Ιεροψάλτες κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Σπυρίδων Σαρατσένος και Σπυρίδων Δρογγίτης.
     Την διακονία του άμβωνα είχε ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας και Εκπαιδευτικός, ομιλήσας με τη γνωστή ευφράδειά του, επί του θέματος "Η Αγία Βαρβάρα με απαντήσεις στις βαρβαρότητες του καιρού μας".
    Έγιναν Αρτοκλασίες -προσφορές Ενοριτών- κι ευλογήθηκαν τα Κόλλυβα της Αγίας Αθληφόρου (γνωστά ως "πανηγύρι"), τα οποία επιμελήθηκε ιδίαις χερσί -όπως κάθε χρόνο-, ο κ. Διονύσιος Κοντονής-Ζέπος, διαπρεπής σεφ της περιοχής.






































































Δεν υπάρχουν σχόλια: