e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Παραμονή Θεοφανίων 2022: Πατριαρχικός Μέγας Αγιασμός στον Ιορδάνη Ποταμό [video-photos]

 


Την Τρίτην, 5ην /18ην Ἰανουαρίου 2022, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τῆς Παραμονῆς τῶν Θεοφανείων.

Ἡ ἑορτή αὐτή ἑωρτάσθη ὡς μνήμη τῆς ἐν τῷ Ἰορδάνῃ βαπτίσεως τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ὑπό Ἰωάννου τοῦ Βαπτιστοῦ, ἐν ᾗ καί «ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις», ἥτοι τῆς φωνῆς τοῦ Πατρός τοῦ Κυρίου βαπτιζομένου καί τοῦ Πνεύματος ἐν εἴδει περιστερᾶς.

Εορτή εξωκλησίου Αγίου Αθανασίου στα Ραγιαίϊκα Καληπάδου εν Ζακύνθω


Πρωί Τρίτης, 18ης Ιανουαρίου 2022, εορτής των Αγίων Πατέρων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, στο πανηγυρίζον ιδιωτικό εξωκλήσι του Άι Θανάση, της Οικογένειας Παναγιώτη και Αγγελικής Βούρτση, στη περιοχή Ραγιαίϊκα Καληπάδου Ζακύνθου. 
    Ιερούργησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, με την ευγενική συναίνεση του οικείου Εφημερίου - αδυνατούντος να παραστεί-, ενώ έψαλε ο κ. Δημήτριος Παπαδάτος. 
    Εξαιτίας της ισχυούσης Πανδημίας και του φόβου μήπως διαδοθεί ο φονικός ιός, η Οικογένεια φρόντισε να μην παραστούν πιστοί, όπως κάθε χρόνο.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για τον "αυθάδη, αντιεκκλησιαστικό και αντικανονικό τρόπο" επιβολής της Μόσχας στην Αφρική

Εκκλησία εκκοσμικευμένη και Ιεραρχία πολιτευομένη

Του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου

Οι τελευταίες εξελίξεις, με αφορμή την αντικανονική και αντιεκκλησιαστική εισπήδηση του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Αφρική, κανονικό και αδιαπραγμάτευτο όριο της δικαιοδοσίας του Πρεσβυγενούς και Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ανέδειξε για άλλη μία φορά την εκκλησιολογική παθογένεια του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο από τον 16ο αιώνα απολαμβάνει μεν των αγαθών της Αυτοκεφαλίας και της Πατριαρχικής Τιμής και Αξίας δεν παύει όμως, πέντε αιώνες τώρα, να διεκδικεί την εκκλησιαστική διοίκηση είτε στο χώρο της Βαλκανικής, με ζώνες επιρροής και εκκλησιαστικούς και πολιτικούς δορυφόρους, είτε στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Μεσογείου και να δεικνύει τις επεκτατικές του διαθέσεις σε περιοχές, οι οποίες έχουν ιδιαίτερο γεωπολιτικό και γεωφυσικό ενδιαφέρον.

Παραίτηση Αδριανουπόλεως από τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα

Η Α.Θ.Παναγιότης ο Πατριάρχης δέχθηκε σήμερα, Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022, τον Σεβ. Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος του υπέβαλε για λόγους υγείας την παραίτησή του από τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Ο Πατριάρχης αποδέχθηκε την παραίτηση και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τις επί επταετία και πλέον υπηρεσίες του στην εν λόγω θέση.

Εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Τα ονομαστήρια του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου στον Πύργο της Ηλείας


Πύργος Ηλείας, 18.1.2022. Ταπεινά και ιεροπρεπή τα σεπτά ονομαστήρια του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου και κάτω υπό την ζοφώδη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία συνεχίζει να μας απειλεί παγκοσμίως, εορτάστηκαν εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πύργου, τηρουμένων απαρέγκλιτα των υγειονομικών μέτρων για την μη διασπορά του Covid-19 και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Εκκλησίας και τη Πολιτείας.

Εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο παρακείμενο της Αίθουσας Τελετών της Σχολής παρεκκλήσιο της Παναγίας της Καμαριωτίσσης τελέστηκε σήμερα, Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022, ο εόρτιος Όρθρος και η Θεία Λειτουργία επί τη ιερά μνήμη των Αγίων Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.
    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ανεγνώσθη υπό του Καθηγουμένου νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Αθανασίου Σιμιτσίογλου και αρτοκλασία υπέρ των εορταζόντων.
    Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη.
    Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί και την Πόλη, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Παλιό Νοσοκομείο Ζακύνθου: Λεηλασίες και στο εκεί Παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου [video]

Ένα θέαμα καθόλου ευχάριστο για αυτούς που τον γνώρισαν και δεν είναι και λίγοι, αντικρίζουν όσοι επισκέπτονται τον προαύλιο χώρο του παλιού Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Στον προαύλιο χώρο του παλιού Νοσοκομείου και το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων υπάρχει εκτός από το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου και η προτομή του Ιατρού Γεωργίου Μοθωναίου.

Η pροτομή του Γεωργίου Μοθωναίου έχει πέσει πάνω στην περίφραξη του χώρου και ευτυχώς μετά από μία πρώτη εικόνα δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές.

Για το θέμα έλαβε γνώση η Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου άμεσα και η αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Κατερίνα Μοθωναίου υποσχέθηκε ότι η προτομή θα μεταφερθεί στον χώρο του νέου Νοσοκομείου Ζακύνθου στο Γαϊτάνι.

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί μας μιλάει ο εκτελών χρέη εφημερίου (όποτε αυτή λειτουργεί) εκκλησία του Αγίου Αντωνίου π. Ισίδωρος Αρβανιτάκης ο οποίος αναφέρει στην κάμερα του zantetimes.gr ότι το εκκλησάκι έχει λεηλατηθεί αρκετές φορές και έχει βρει σπασμένη την κλειδαριά και λείπουν από εικόνες μέχρι και το Αρτοφώριο της Αγίας Τράπεζας.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο το ρεπορτάζ του zantetimes.gr:

Πώς τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Αθανασίου στη Μητρόπολη Φθιώτιδος [photos-video]


Με λαμπρότητα εορτάσθηκε το διήμερο 17 και 18 Ιανουαρίου η Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, απ' άκρου εις άκρον στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, καθώς πολλοί Ενοριακοί Ναοί, πλήθος Ιερών Παρεκκλησίων, αλλά και Ιερές Μονές είναι αφιερώμενες στον Άγιο Αθανάσιο.

Αυστραλίας Μακάριος: «Μεγάλο προνόμιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι ζούμε εν κοινωνία»

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, εορτή κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στο Kingsford του Σύδνεϋ.

Ο Αγιορείτης Μοναχός Πορφύριος Φιλοθεΐτης νέο θύμα Covid-19

Σε καραντίνα η Μονή Φιλοθέου, καθώς μετρά περισσότερα από 20 κρούσματα - Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης κατέληξε ο μοναχός Πορφύριος

Εκοιμήθη σήμερα ο μοναχός Πορφύριος από την Ιερά Μονή Φιλοθέου, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με κορωνοϊό.

Ο 62χρονος μοναχός ήταν ένας από τους προϊσταμένους της Μονής και μέλος της Γεροντικής Σύναξης του μοναστηριού.

Συνέντευξη ηγουμένου Μονής Εσφιγμένου στην ΕΡΤ για το φαινόμενο του γεροντισμού [video]


Ακούστε την συνέντευξη του ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου, αρχιμ. Βαρθολομαίου, στην ΕΡΤ για το φαινόμενο του γεροντισμού στην Εκκλησία: