e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Πώς θα είναι ο νέος Καθεδρικός της Υπερκαρπαθίας

Ο Επίσκοπος της Ουκρανικής Εκκλησίας Βαρσονούφιος έδειξε τα σχέδια του πολυαναμενόμενου νέου Καθεδρικού Ναού στο Ζακαρπάτια (Υπερκαρπαθία), στη δυτική Ουκρανία.

Ο Ναός θα είναι σε σχήμα σταυρών και τα σχέδια έχουν εκπονηθεί από τον Ολεγκ Σλεπτσόβ, έναν από τους πιο διακεκριμένους αρχιτέκτονες της χώρας. Ο Επίσκοπος Βαρσονούφιος είπε μάλιστα ότι πριν μερικά χρόνια τα σχέδια του Καθεδρικού Ναού της Επισκοπής της Υπερκαρπαθίας είχαν ευλογηθεί από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

© Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Φωτοθήκη από τα Πατριαρχικά Θεοφάνια 2022 στον Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων


Τήν Τετάρτην, 6ην/19ην Ἰανουαρίου 2022, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ Δεσποτική ἑορτή τῶν Θεοφανείων συμφώνως πρός τήν τυπικήν καί προσκυνηματικήν διάταξιν.

"Во Иордане...". Θεοφάνια 2022 με τους σλαβόφωνους της ΚΠόλεως, στο Καράκιοϊ

Σήμερα, 19η Ιανουαρίου 2022, οι ανά τον ορθόδοξο κόσμο ακολουθούντες το ιουλιανό ημερολόγιο εορτάζουν Θεία Φώτα. Έτσι συνέβη και μεταξύ των σλαβοφώνων της Κωνσταντινουπόλεως, στο Βατοπαιδινό Μετόχιο του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στο Καράκιοϊ. 

     Εκεί σήμερα, λοιπόν, λειτούργησε και τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό ο -εκτελών χρέη Εφημερίου των σλαβοφώνων- Μέγας Ιεροκήρυξ Πανάρετος Ψαραύτης, με συλλειτουργό τον Αρχιμανδρίτη της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Βίκτωρ Copuşciu.

Θεοφάνια 2022: Ο Κιέβου Επιφάνιος, πάσχων από Covid-19, ευχήθηκε στους Ουκρανούς

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης Επιφάνιος ευχήθηκε στους πιστούς για τους εορτασμούς της Βάπτισης του Κυρίου, η οποία γιορτάζεται στις σλαβικές χώρες στις 19 Ιανουαρίου. 

Δώσε μου ασφάλεια


«Ο πονηρός μισεί κάθε άκουσμα και κάθε στάση που ασφαλίζει από το κακό» (Αββάς Δωρόθεος).

Μία από τις κύριες ανάγκες που έχουμε οι άνθρωποι είναι να αισθανόμαστε ασφάλεια και σιγουριά, όχι μόνο στις σχέσεις μας, αλλά και σε κάθε κατάσταση στην ζωή μας που την θεωρούμε σημαντική, όπως για παράδειγμα η εργασία μας ή η πορεία της κοινωνίας μας. Ακούμε για την οικονομική ανασφάλεια που δεν επιτρέπει την σταθερότητα και την ανάπτυξη μιας χώρας. Βλέπουμε τους νεώτερους να μην θέλουν να κάνουν οικογένεια, διότι αισθάνονται ανασφαλείς είτε οικονομικά είτε στην προοπτική της όποιας σχέσης έχουν, καθώς δεν είναι βέβαιοι ότι με τον χαρακτήρα του άλλους θα μπορέσουν να συμβιώσουν για πάντα. Οι αντιδράσεις των πολλών  στην περίοδο της πανδημίας μαρτυρούν φόβο, ανασφάλεια και άγχος. Κάποτε βέβαια και μια ανεμελιά, σαν να μην τρέχει τίποτα ή μια σιγουριά που βαφτίζεται  «πίστη», η οποία όμως οδηγεί σε άρνηση της πραγματικότητας.

Θεοφάνια 2022 στην πόλη Beit Jala της Παλαιστίνης [video]


Πρωί 19ης Ιανουαρίου 2022, εορτή των Θεοφανίων με το ιουλιανό ημερολόγιο, έγινε Ιερατικό Συλλείτουργο την αραβόφωνη Ενορία της Παναγίας, στη μικρή πόλη Μπετζάλλα της Παλαιστίνης, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, πολύ κοντά στην Βηθλεέμ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Θεοφάνια 2022 στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως Σηλυβρίας με το ιουλιανό ημερολόγιο


Πρωί 19ης Ιανουαρίου 2022, εορτή των Αγίων Θεοφανίων, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος λειτούργησε στο ναΰδριο της Παναγίας της Σηλυβριανής, εντός του Επισκοπείου, χάριν των σλαβόφωνων πιστών της Μητροπόλεώς του, οι οποίοι ακολουθούν το εν λόγω ημερολόγιο.

Θεοφάνια 2022 στη Μικρή Αγία Σοφία Κιέβου


Στις αυλές του ιστορικού και περικαλλούς Ναού της του Θεού Σοφίας Κιέβου, βρίσκεται ο Ναό της λεγομένης Μικρής Αγίας Σοφίας, όπου, το πρωί της 19ης Ιανουαρίου 2022, εορτής των Αγίων Θεοφανίων με το ιουλιανό ημερολόγιο, πραγματοποιήθηκε Ιερατικό Συλλείτουργο, προεστώτος του Πρωθιερέως Γκεόργκι Κοβαλένκο, πρυτάνεως του Ορθόδοξου Ανοικτού Πανεπιστημίου Αγία Σοφία, κοινωνικού ακτιβιστή, μπλόγκερ, πατέρα πέντε παιδιών, διαπρεπούς κληρικού της επίσημης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ακολούθως στον αυλόγυρο τελέσθηκε ο Μέγας Αγιασμός και αργότερα Αγιασμός των Υδάτων σε κολυμβητήριο του Κιέβου, από τον π. Ιωάννη Sydor.

Θεοφάνια 2022 στη Μητρόπολη Σμύρνης με το ιουλιανό ημερολόγιο


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ἐτελέσθησαν, τὴν 19ην Ἰανουαρίου ἐ.ἔ., καὶ κατὰ τὸ Ἰουλιανὸν Ἡμερολόγιον αἱ Ἱεραὶ Ἀκολουθίαι τῆς μεγάλης Δεσποτικῆς Ἑορτῆς τῶν Ἁγίων Θεοφανείων εἰς τὸν Ἱερὸν Ναὸν Ἁγίας Φωτεινῆς διὰ τὰ μέλη τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης, τὰ ὁποῖα, λόγῳ καταγωγῆς, ἀκολουθοῦν αὐτό. Κατὰ τὰς Ἱερὰς Ἀκολουθίας, αἱ ὁποῖαι ἐψάλησαν ὡς ἐπὶ τὸ πλεῖστον σλαυωνιστί, ἐχοροστάτησεν ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης ἡμῶν, Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαῖος.

Διπλή εορτή και πνευματική χαρά στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Ονομαστήρια Μακαρίου και δυο Χειροτονίες

Ημέρα διπλής πνευματικής χαράς για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ήταν η 19η Ιανουαρίου, εορτή της μνήμης του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου. Με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Σύδνεϋ, όπου της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο άγων τα ονομαστήριά του, Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ολόκληρη η τοπική Εκκλησία συμμετείχε στην πνευματική αυτή πανήγυρη για το εκκλησιαστικό γεγονός της ονομαστικής εορτής του Ποιμενάρχου της. Οι χειροτονίες δε, του Διακόνου κ. Στεφάνου Τινικασβίλι, εις Πρεσβύτερον, και του Μοναχού κ. Τιμοθέου Μαυρομάτη, εις Ιεροδιάκονον, προσέδωσαν στην ημέρα χαρακτήρα διπλού εορτασμού για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της πέμπτης ηπείρου.

Άγιον Όρος: Τρίτος νεκρός Μοναχός σε λίγες μέρες από Covid-19 στη Μονή Φιλοθέου

 Χτες το βράδι πέθανε από κορονοϊό ο πατήρ Δαμιανός - Είχαν προηγηθεί ο πατήρ Λουκάς Φιλοθεΐτης και ο ανιψιός του μοναχός Πορφύριος

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στη μονή Φιλοθέου από τον κορονοϊό. Χτες το βράδι «εκοιμήθη» ακόμα ένας γέροντας που έπασχε από κορονοϊό και ήταν ανεμβολίαστος, ο πατήρ Δαμιανός. Είναι ο τρίτος μοναχός που πεθαίνει στη μονή ενώ αρκετοί ακόμα νοσούν με κάποιους να είναι διασωληνωμένο.

Όπως αποκάλυψε χτες το makthes.gr, εξαιτίας της δραματικής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, η μονή Φιλοθέου μπήκε σε καραντίνα τις τελευταίες ημέρες. 

Θεοφάνια 2022 στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αγιασμός στον Δνείπερο Ποταμό [video-photos]


Πρωί 19ης Ιανουαρίου 2022, εορτή των Αγίων Θεοφανίων με το ιουλιανό ημερολόγιο, στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, έγινε η καθιερωμένη Ευχαριστιακή Σύναξη για τη μεγάλη δεσποτική εορτή, στην οποία προέστη ο Ηγούμενος της Μονής Αγ. Μιχαήλ, Αρχιεπίσκοπος Βίσχοροντ κ. Αγαπητός, εκ προσώπου του οικουρούντος -λόγω Κορονοϊού- Προκαθημένου κ. Επιφανίου. Παρέστη εκκλησιαζόμενος ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Πέτρο Ποροσένκο.
    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε ο Μέγας Αγιασμός και ακολούθως ο Αγιασμός και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα παγωμένα ύδατα του Δνείπερου Ποταμού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ 50 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Θεοφάνια 2022 στον Καθεδρικό της πόλης Βίνιτσα Ουκρανίας [photos]


 Πρωί 19ης Ιανουαρίου 2022, ημέρα κατά την οποία -για όσους ακολουθούν το ιουλιανό ημερολόγιο- εορτάζονται τα Άγια Θεοφάνια, έγινε στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας και δη στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών, Συνοδικού Μέλους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Στο τέλος -κατά την τάξη- έγινε ο Μέγας Αγιασμός.

Θεοφάνια 2022 στο εν Κιέβω Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2022, εορτή των Θεοφανίων κατά το ιουλιανό ημερολόγιο, στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Κιέβω, δηλαδή στον εμβληματικό και περίοπτο Ναό του Αγίου Ανδρέου, στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, ιερούργησε ο π. Βίκτωρ Μαρτινέγκο, διακεκριμένος κληρικός της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Θεοφάνια 2022 στον Ναό Μεταμορφώσεως, πάρκου Yelizavetinsky εν Κιέβω [video-photos]

Πρωί Θεοφανίων (19.1.2022, με το ιουλιανό ημερολόγιο), στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιέβου. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω καθεδρικός ναός βρίσκεται σε μιαν ειδυλλιακή τοποθεσία πάνω από μια μικρή τεχνητή λίμνη στο πάρκο Yelizavetinsky, υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις για την μη διάδοση του Covid-19.
     Εκεί έγινε Αρχιερατική θεία Λειτουργία και ακολούθως Μέγας Αγιασμός, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρος (Drabinko), Συνοδικό Μέλος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενο Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Κολωνείας κ. Αθανασίου στο Λονδίνο

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βορείου Λονδίνου στο Wood Green, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κολωνείας κ. Αθανάσιος, ο οποίος και προέστη της Θείας Λειτουργίας.

Θεοφάνια 2022: Μέγας Αγιασμός και Πατριαρχική Λειτουργία στον εν Ιεροσολύμοις Ναό της Αναστάσεως [live]


Τήν Τετάρτην, 6ην/19ην Ἰανουαρίου 2022, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ Δεσποτική ἑορτή τῶν Θεοφανείων συμφώνως πρός τήν τυπικήν καί προσκυνηματικήν διάταξιν.

Θεοφάνια 2022: Πατριαρχική Χοροστασία και Μέγας Αγιασμός στην Τρίγλια της Βιθυνίας [live]


Σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2022, στον αποκατασταθέντα Ναό του Αγίου Βασιλείου Τρίγλιας της Βιθυνίας, τελείται Πατριαρχική Χοροστασία κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη της εορτής των Θεοφανίων με το ιουλιανό ημερολόγιο. Ακολούθως ο Πατριάρχης τελεί τον Μεγάλο Αγιασμό της ημέρας.

Η Εγκύκλιος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας προς τους Αφρικανούς για την εισπήδηση των Ρώσων [γαλλιστί]

Δημοσιεύουμε, μεταφρασμένη στην γαλλική γλώσσα, την Εγκύκλιο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας, με την οποία ενημερώνει τους Αφρικανούς για την πρόσφατη αναίσχυντη και αντικανονική εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην επικράτεια και δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Αρχιεπισκοπική πανήγυρις του Αγίου Αντωνίου στο Λονδίνο

Στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Λονδίνου χοροστάτησε και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας την Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων υπογράμμισε: "ο Άγιος Αντώνιος δεν μας άφησε γραπτά κείμενα αλλά το παράδειγμα του ασκητικού του βίου. Διά της προσευχής και της πίστεώς του έκανε την έρημο να ανθίσει".

Η Κοινότητα ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο που λάμπρυνε την πανήγυρη με την επίσκεψή του και ακολούθησε εορταστικό γεύμα.

Κανονική Γνωμοδότηση Μητροπολίτου Περιστερίου Γρηγορίου περί μισαλλοδοξούντων και κοπτομένων για την Κανονικότητα Ρώσσων [gr-en]


Ἀρχιμ. Γρηγόριος Δ. Παπαθωμᾶς 
Καθηγητής τοῦ Κανονικοῦ Δικαίου τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ ΕΚΠΑ 
Ἀθήνα, Θεοφάνεια 2020

Ὁλική διάσταση μεταξύ Κανονικῆς Παραδόσεως καί Ρωσσικῆς Ἐθνο-εκκλησιαστικῆς Πολιτικῆς 
(Ἡ πολλαπλασιαστικῶς ἀντικανονική συνοδική ἀπόφαση τῆς Αὐτοκέφαλης-Πατριαρχικῆς Ἐκκλησίας τῆς Ρωσσίας σέ βάρος τοῦ Παλαίφατου Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας [13/26-12-2019]) 

Κανονική Γνωμοδότηση 
πρός 
ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ