e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Με δόξα και τιμή λιτανεύτηκε η Παναγία η Λιμνιώτισσα στο Κερί Ζακύνθου [photos-video]


Το εσπέρας της 8ης Σεπτεμβρίου 2022, εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου και στο πλαίσιο του πανηγυριού της Παναγίας της Λιμνιώτισσας στο γραφικό Κερί Ζακύνθου, αφού έγινε Παράκληση προς την Παναγία στον νεόδμητο Ναό Της, έγινε λιτανεία της νεοϊστορηθείσας Εικόνας Της προς το λιμάνι της Λίμνης του Κεριού. 
        Εκεί, αφού έγινε Δέηση ενώπιόν Της από τους συν-οδεύοντες Ιερείς κι εκτέθηκε σε προσκύνημα, έγινε μεγάλο λαϊκό γλέντι και τέλος βαρκαρόλα με ζακυνθινά τραγούδια. 
        Τις όλες εκδηλώσεις διοργάνωσαν τόσο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, όσο και ο Πολτιστικός Σύλλογος του Κερίου.
[Φωτογραφίες: Ρουμβίνη Γεροβασίλη | Video: Zante Times - Μπάμπης Σιγούρος]

Μεθέορτα Εσπέρια και Παράκληση στην πανηγυρίζουσα Μονή Ελευθερωτρίας Ζακύνθου

Εσπέρας Πέμπτης, 8ης Σεπτεμβρίου 2022, στην πανηγυρίζουσα Γυναικεία Μονή Ελευθερωτρίας Ζακύνθου επί τη χαρμοσύνω εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Εψάλη Εσπερινός και ακολούθως Παρακλητικός Κανόνας προς την Ελευθερώτρια Παναγία. 
     Τα λειτουργικά μεθέορτα τέλεσε -κατά τη συνήθεια πολλών ετών- ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, συμπροσευχομένου του εφημερεύοντος της Μονής, Αρχιμανδρίτου Καλλινίκου Πουλή. Ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα ο π. Παναγιώτης περί του πώς η Θεοτόκος τειχίζει και κραταιώνει τους Μοναχούς και τις Μοναχές στην "μοναδική πολιτεία", αντλώντας υλικό από τον βίο και τις διδαχές του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου. 

Γενέθλιο Θεοτόκου 2022 στο Προσκύνημα Παναγίας Εισοδιωτίσσης Μητροπόλεως Ηλείας

Η εορτή του Γενέθλιου της Θεοτόκου είναι η πρώτη θεομητορική εορτή του νέου εκκλησιαστικού έτους 2022-2023, διότι από τη Γέννηση της Θεοτόκου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της σωτηρίας του ανθρώπου. Με την Γέννηση της Παναγίας, επιστρέφει ο Θεός και πάλι κοντά στον άνθρωπο. Όχι βέβαια ότι τον είχε εγκαταλείψει ποτέ, διότι η αγάπη του Θεού δεν εγκαταλείπει ποτέ τα πλάσματά του, αλλά διότι ο άνθρωπος είχε απομακρυνθεί με την δική του θέληση από τον Θεό, γιατί δεν πίστευε τον λόγο του Θεού. Όμως με την Γέννησή της η Παρθένος Μαρία, αναγεννά πλέον τον σύμπαντα κόσμο και μέσω Εκείνης έρχεται η σωτηρία στο ανθρώπινο γένος. Καταργεί την κατάρα του προπατορικού αμαρτήματος, δεχόμενη στα σπλάχνα Της, τον Παντοκράτορα Θεό. Έτσι ολάκερη η ανθρωπότητα αγιάζεται!

Η Μονή Σπηλιώτισσας, στην ορεινή Ζάκυνθο, πανηγύρισε το Γενέσιο της Θεοτόκου 2022


Πρωί Πέμπτης, 8ης Σεπτεμβρίου 2022, στην παλαίφατη Μονή Σπηλαιωτίσσης Ζακύνθου, όπου τα τελευταία χρόνια εγκαταβιοί μοναστική γυναικεία αδελφότητα, εκ των ακολουθιών του Γέροντος Διονυσίου Καλαμπόκα, τιμήθηκαν δεόντων τα σεπτά Γενέθλια της Θεομήτορος. 
        Τελέστηκε Ευχαριστιακή Σύναξη, με συμμετοχή πολλών προσκυνητών από όλο το νησί και με λιτάνευση της εφέστιας Εικόνας της Σπηλαιωτίσσης. Παρούσα ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου. Κατερίνα Μοθωναίου.

Η 8η Σεπτεμβρίου 2022 του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής [photos]

Τὸ πρωί τῆς 8ης Σεπτεμβρίου ἐ. ἒ., Ἑορτή τοῦ Γενεθλίου τῆς Θεοτόκου, ἐτελέσθη  στὸν Καθεδρικό Ἱερό Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς Θεία Λειτουργία χοροστατοῦντος τοῦ Παναγιω­τάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Πρό τῆς Ἀπολύσεως τιμήθηκαν μὲ τὴν ἀνώτατη τιμητική διάκριση τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας ὁ Πρωτεπιστάτης τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος Ἁγίου Ὄρους Ἄθω, Πανοσιολο­γιώτατος Ἀρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Ἰβηρίτης καὶ ὁ Ἄρχοντας τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας  καὶ Πολιτικός Διοικητής τοῦ Ἁγίου Ὄρους κ. Ἀθανάσιος Μαρτίνος.

Αντιφώνηση Οικουμενικού Πατριάρχου στην Δοξολογία στον Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών Ροδόπης (8.9.2022)


Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κύριε Παντελεῆμον, Ποιμενάρχα τῆς Θεοσώστου ταύτης Ἐπαρχίας,

Ἐντιμότατε κύριε Χαριτόπουλε, Δήμαρχε Μαρωνείας – Σαππῶν,

Τιμιώτατοι Πατέρες, εὐλογημένοι Σαππαῖοι,

Μέ χαράν πολλήν ἀνταπεκρίθημεν εἰς τήν πρόσκλησιν τοῦ κυρίου Δημάρχου, διαβιβασθεῖσαν διά τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου, καί ἰδού! Μετά παρέλευσιν ἐτῶν πολλῶν, ὁ Ἐπίτιμος Συνδημότης σας εὑρίσκεται ἐν τῷ μέσῳ ὑμῶν, ἐντός τοῦ ὠραίου αὐτοῦ Ναοῦ τῶν πολιούχων καί προστατῶν σας, τῶν ἱδρυτῶν τῆς Βασιλευούσης Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης, τελευταῖον σταθμόν πρό τῆς ἀναχωρήσεως ἡμῶν διά τήν ἀπό αἰώνων Καθέδραν μας. Δοξολογοῦμεν τό Ὄνομα τοῦ ἐν Τριάδι Θεοῦ των Πατέρων ἡμῶν καί διά τήν ἀποδημίαν μας αὐτήν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις Σάπες της Ροδόπης [video]

Στις Σάπες μετέβη σήμερα το μεσημέρι, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, η Α.Π.Θ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. 

Το Γενέθλιο της Θεοτόκου 2022 στο Βανάτο Ζακύνθου. Στο κέντρο της εορτής η "Βαρθαλαμιώτισσα"


Πρωί 8ης Σεπτεμβρίου 2022, εορτής των Γενεθλίων της Θεομήτορος, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, πραγματοποιήθηκε Ευχαριστιακή Σύναξη μετ' Αρτοκλασίας, συλλειτουργούντων του Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια και π. Ιωάννου Ρένεση, Εφημερίου Φαγιά και Δράκα.
    Στο κέντρο του Ναού έχει μεταφερθεί από οικία της Ενορίας κι έχει τεθεί σε προσκύνηση, μια παλαιά Εικόνα της Παναγίας, της καλουμένης "ΒΑΡΘΑΛΑΜΙΟΤΗCA".
        Έψαλαν οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Δρογγίτης. Εξ αυτών ο κ. Ζούλας, δεινός ομιλητής και Μάστερ Θεολογίας, κήρυξε τον θείο λόγο, αποβλέποντας τιμητικά στο πανίερο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου.

Πατριαρχική Χοροστασία κατά το Γενέθλιο της Παναγίας στον Καθεδρικό Ναό Κομοτηνής

Φωτογραφίες: Κώστας Τζιβανίδης | Φως Φαναρίου

Σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, επί τη εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή, ιερουργούντος του Πανοσιολ. Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Γρηγορίου Φραγκάκη.