e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Αρχιερατική Λειτουργία για την Αγία Αικατερίνη στο Malvern της Μελβούρνης

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Μελβούρνης η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο προάστιο Malvern.

Σουέζ: Θυρανοίξια του Ναού Αγίας Αικατερίνης από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Την 25η Νοεμβρίου 2022, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου του παλαιφάτου Πατριάρχειου Αλεξανδρείας, μετέβη στην πόλη του Σουέζ, όπου ετέλεσε τα ιερά θυρανοίξια του εκ βάθρων ανακαινισθέντος ιστορικού Κοινοτικού Ναού Αγίας Αικατερίνης της Ι. Μητροπόλεως Λεοντοπόλεως και προεξήρχε της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας. 

Σπάρτη: Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Όσιο Νίκωνα τον "Μετανοείτε", Προστάτη και Πολιούχο Λακεδαίμονος [live]


Εσπέρας Παρασκευής, 25ης Νοεμβρίου 2022, στην πόλη της Σπάρτης και δη στον πανηγυρίζοντα Ναό του Οσίου Νίκωνος του "Μετανοείτε", ψάλλεται εόρτιος Εσπερινός επί τη αυριανή μνήμη του Προστάτη και Πολιούχου της εύανδρης πόλεως Σπάρτης και της όλης περιοχής. 
        Χοροστατεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος. Εκτός από τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, συγχοροστατούν οι Σεβ. Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΙΟΝΙΑΝ:

Εόρτιος Εσπερινός Αγίου Στυλιανού στο Ψήλωμα Ζακύνθου


Δειλινό Παρασκευής, 25ης Νοεμβρίου 2022, στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού Ψηλώματος Ζακύνθου, το οποίο είναι Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου των Ξένων του νησιού, εψάλη εόρτιος Εσπερινός για την μνήμη του Παφλαγόνος Αγίου.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Γιαννόπουλος]

Προσωπικές εμπειρίες με σύγχρονους αγίους που γνώρισα [video]

Ομιλητής ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Παπανικολάου, Θεολόγος, Ιατρός, ιεραπόστολος στο Καμερούν, με θέμα: «Προσωπικές εμπειρίες με σύγχρονους αγίους που γνώρισα».
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Συμμετοχή της Ελλαδικής Εκκλησίας σε εκδήλωση της Πρεσβείας της Ιορδανίας στην Αθήνα

Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελούμενη από τους α) Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, β) Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου, γ ) Ελλογιμ. κ Θεόδωρο Πιτταρά, δ) Αξιότιμο κ. Πολύκαρπο Ευσταθίου, και ε) Αξιότιμο κ. Μάριο Μάγκο, Συνεργάτες - Μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυν. Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμμετείχε σε εορταστική - ενημερωτική εκδήλωση τουριστικού ενδιαφέροντος ευθύνης της Πρεσβείας της Ιορδανίας στην Αθήνα, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου 2022 σε κεντρικό Ξενοδοχείο των Αθηνών.

Επίσκοπος Βερενίκης εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Ξυνός

Κατά την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της 24ης Νοεμβρίου 2022, στην περιώνυμη Μονή Αγίου Γεωργίου Καΐρου, μεταξύ των άλλων προαγωγών, εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Ξυνός, βοηθός Επίσκοπος του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, υπό τον τίτλο Βερενίκης. 

Ζωής Α. Μυλωνά: «…ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΜΝΗ...» ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΕ ΣΚΗΝΕΣ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΤΗΣ


[Από τον Χαριστήριο Τόμο "Φιόρα Τιμής για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄ Συνετό", Ζάκυνθος 2009, σσ. 717-742]

Αρχιερατική Λειτουργία για την Αγ. Αικατερίνη στον Άι Λευτέρη πόλεως Κερκύρας [live]

Πρωί Παρασκευής, 25ης Νοεμβρίου 2022, στον Ναό Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας τιμάται εξαιρέτως η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης, δεδομένου ότι εντός της εν λόγω Ενορίας υπάρχει παλαίφατος Ναός της Αγίας, ο οποίος επί πολλά έτη παρέμενε σε ερειπιώδη κατάσταση, τώρα όμως βρίσκεται στην τελευταία φάση της πλήρους αποκαταστάσεώς του. Ελπίζεται ότι του χρόνου η εόρτια Ευχαριστιακή Σύναξη θα γίνει εκεί. 

Σήμερα, στον Άι Λευτέρη, προΐσταται της Θείας Λειτουργίας ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Ψάλλει η καλλίφωνη Χορωδία του Ναού, υπό την διεύθυνση του έμπειρου χοράρχη κ. Ιωάννη Καρύδη. Ο άξιος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς, έχει μεριμνήσει για τα δέοντα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: