e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Προηγιασμένη Λειτουργία τιμώντας τους Αγίους Σαράντα Μάρτυρες στην πόλη της Ζακύνθου


Πρωί Πέμπτης, 9ης Μαρτίου 2023, στον ιστορικό Ναό της Θείας Αναλήψεως, κεντρικό της πόλεως Ζακύνθου, όπου τιμώνται σεμνοπρεπώς οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες, οι αθλήσαντες στη λίμνη της Σεβάστειας της Μικράς Ασίας.



Ο προσεισμικός Ναός τους (βλ. φωτό ανωτέρω), γνωστός στούς παλαιότερους ως "Άγιοι Σαράντες", δεν υπάρχει πια. Τον ισοπέδωσαν και τον αφάνισαν από προσώπου γης η φοβερή Σεισμοπυρκαγιά του 1953 και η μπουλντόζα που "αποψίλωσε" την πόλη του Τζάντε από τα ερείπια, πολλά από τα οποία μπορούσαν να αποκατασταθούν, εάν υπήρχε ευαισθησία και σχεδιασμός. 


Σήμερα, λοιπόν, όντες σε περίοδο σε περίοδο Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής, πραγματοποιήθηκε θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, την οποία τέλεσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Ο ίδιος ομίλησε κατάλληλα δι' ολίγων προς το εκκλησίασμα, επισημαίνοντας ότι τα Σαράντα Παλικάρια εκ του νέφους Μαρτύρων μάς συνοδεύουν και μας φρουρούν στην πορεία μας προς τα Έσχατα. 
    Στο ιερό Βήμα παρέστη, συμπροσευχόμενος και διακονών, ο Εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, ενώ το ψαλτήρι τίμησαν κατανυκτικά οι κ.κ. Διονύσιος Πόθος, Πρωτοψάλτης του Ναού και Βασίλειος Χρυσοβιτσιώτης, θεολόγος.































Δεν υπάρχουν σχόλια: