e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Βαΐων 2023 στον Αρχιεπισκοπικό Ναό Παναγίας Άξιον Εστί στο Northcote

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάστηκε η Κυριακή των Βαΐων 2023 στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote, με επίκεντρο τον Αρχιεπισκοπικό Ναό Άξιον Εστί όπου ιερούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος.

Προς το τέλος της Ακολουθίας του Όρθρου, ο Θεοφιλέστατος ευλόγησε τους Σταυρούς όπως ορίζει το τυπικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην ομιλία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου περί της Κυριακής των Βαΐων, εξηγώντας στο εκκλησίασμα ότι ο Ιερός Χρυσόστομος επιμένει στην έκφραση του Ευαγγελιστού Ιωάννου «προ εξ ημερών του Πάσχα». «Αυτό λέγεται για την προετοιμασία της εορτής του Πάσχα», επισήμανε και συνέχισε: «Άρα και εμείς, από σήμερα ιδιαίτερα, πρέπει να ετοιμαζόμαστε για την ερχόμενη μεγάλη εορτή. Να κάνουμε πνευματική προετοιμασία, με τον καθαρμό της καρδιάς. Γι’ αυτό και ο Χρυσόστομος ονομάζει την Κυριακή των Βαίων ‘προκαθάρσιον ημέραν’, για τον εσωτερικό καθαρμό της ψυχής μας που πρέπει να κάνουμε, για να γιορτάσουμε σωστά το Πάσχα».

Οι προϋποθέσεις για να πετύχουμε τον καθαρμό αυτό, όπως εξήγησε ο Θεοφιλέστατος κ. Ευμένιος, είναι να λύσουμε τις εχθρότητες και να παύσουμε την οργή με τους άλλους, να συσφίξουμε την αγάπη μας με όλους και να «πλατύνουμε» την φιλοπτωχία, «ίνα μη μόνος συ εορτάσης, αλλά και ο ενδεόμενος συνεορτάση σοι».

Ακολούθως, ο Επίσκοπος Κερασούντος διαβίβασε σε όλους τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για μία ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος υπενθύμιση στο εκκλησίασμα ότι την Μεγάλη Παρασκευή ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος ευρίσκεται σε ποιμαντική επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote και συγκεκριμένα θα προεξάρχει της Ακολουθίας του Επιταφίου στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο προάστιο Thomastown της Μελβούρνης.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: