e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 8 Απριλίου 2023

O Οικουμενικός Πατριάρχης στην πατρίδα του Ίμβρο - Λειτουργικά Σαββάτου Λαζάρου [video-photos]

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε σήμερα, Σάββατο του Λαζάρου, 8 Απριλίου 2023, στη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Μαρίνης Κάστρου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησίαρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο οποίος τέλεσε και τη Θ. Λειτουργία μαζί με τον Ιερολ. Διάκονο της Σειράς κ. Βαρνάβα Γρηγοριάδη. 

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, κληρικοί, Αγιορείτες Μοναχοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, κάτοικοι της Ίμβρου και ιδιαιτέρως οι μαθητές των σχολείων της νήσου, καθώς και Ίμβριοι και φίλοι της Ίμβρου από το εξωτερικό. 

Μετά την Απόλυση ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αείμνηστων Πρεσβυτέρων Πατρικίου, Δημητρίου και Κωνσταντίνου, ιερατευσάντων στον Ναό αυτό, καθώς και όλων των κεκοιμημένων αδελφών που αναπαύονται στο κοιμητήριο του Κάστρου. 

Στη συνέχεια, σε σύντομη ομιλία του, εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του που τις ημέρες της εφετινής Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και του Αγίου Πάσχα βρίσκεται στην πατρίδα του Ίμβρο για να ευλογήσει και να ενισχύσει τους συμπατριώτες του, σημειώνοντας ότι όλοι θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για την καταγωγή τους από τον όμορφο αυτό τόπο.

Στο κέρασμα που προσφέρθηκε στον περίβολο του Ναού οι μικροί μαθητές του Δημοτικού έψαλαν τα Κάλαντα του Λαζάρου και ο Παναγιώτατος τους ευλόγησε και προσέφερε σε όλα τα παιδιά τα πατροπαράδοτα “Λαζαράκια” και γλυκά.

Το απόγευμα ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό της Κυριακής των Βαΐων, που τελέστηκε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας και ακολούθως παρεκάθησε στο δείπνο Ιφτάρ που προσέφερε η Ι. Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου προς τους μουσουλμάνους συμπολίτες της νήσου. Ο Πατριάρχης μίλησε με θερμά λόγια προς τους συνδαιτυμόνες υπογραμμίζοντας την ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης των πιστών των δύο θρησκειών, καθώς και των γειτόνων λαών Ελλάδος και Τουρκίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφίχθη στην Ίμβρο, χθες, Παρασκευή, 7 Απριλίου, συνοδευόμενος από τους Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο και Μ. Σύγκελλο κ. Ιάκωβο, τους Ιερολ. Διάκονο της Σειράς κ. Βαρνάβα Γρηγοριάδη και Πατριαρχικό Διάκονο κ. Ιερώνυμο Σωτηρέλη, τον Εντιμ. κ. Νικόλαο-Γεώργιο Παπαχρήστου, Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, και τους Εντιμ. κυρίους Γεώργιο Δοξαστάκη, θεολόγο, Παναγιώτη Γραφιαδέλη και Θεμιστοκλή Καρανικόλα, Πατριαρχικούς υπαλλήλους. 

Στον Λιμένα της νήσου υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη οι Σεβ. Μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αποτελεί μέλος της Πατριαρχικής συνοδείας, και ο επιχώριος Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο Ιερός κλήρος, ο κατά σάρκα αδελφός του Εντιμ. κ. Νικόλαος Αρχοντώνης, που διαμένει μόνιμα στην Αυστραλία, και κάτοικοι της νήσου με πολλούς μαθητές των σχολείων.

Ακολούθως ο Παναγιώτατος μετέβη στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου προσκύνησε. Ο Ποιμενάρχης της νήσου καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Ίμβριο Πατριάρχη, ο οποίος αντιφώνησε με εγκαρδιότητα και συγκίνηση.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο
































































Δεν υπάρχουν σχόλια: