e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Βανάτο: Κυριακή Ζ΄ Ματθαίου, με προεορτασμό των Αγίων Θεοφίλου, Παρασκευής και Παντελεήμονος

Σήμερα το πρωί, Κυριακή Ζ΄ Ματθαίου, 23 Ιουλίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, κατά την κυριακάτικη Ευχαριστιακή Σύναξη, μαζί με τα δέοντα της ημέρας (Άγιο Ιερομάρτυρα Φωκά), προ-εορτάσαμε τρεις Αγίους της επόμενης εβδομάδας του Ιουλίου: τον Νεομάρτυρα Θεόφιλο τον εκ Ζακύνθου, την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Παντελεήμονα.

Για τις Αρτοκλασίες, τον ανθοστολισμό των τριών ιερών Εικόνων των τιμωμένων Αγίων, καθώς επίσης των Λειψάνων των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος είχαν μεριμνήσει ευλαβώς φιλάγιες Οικογένειες εκ της Ενορίας μας, οι οποίες είδαν στην ζωή και την ανάγκη τους, την θαυματουργική στοργή των Αγίων, οπότε εκφράζουν κατ' έτος, με αυτό τον τρόπο, την αγαπητική ευγνωμοσύνη τους προς Ευεργέτες τους!

Τον ιερουργό Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος μάλιστα κήρυξε τον θείο λόγο, πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Ιωάννης Καραβάνης, Σπυρίδων Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο συνταξιούχος ιερέας Σκοπιώτης Λυκούρεσης-Σούρμπης, από το Ρόιδο Ζακύνθου.

Σημειωτέον ότι επάνω στην αγία Τράπεζα είχε τοποθετηθεί αντίτυπο της περίπυστης Εικόνας Παναγίας της Υψενής, εκ της φερωνύμου γυναικείας Μονής της Ρόδου, ως ταπεινή ευχή και προσευχή όλων μας υπέρ καταπαύσεως των δεινών και καταστροφικών Πυρκαγιών στο νησί των Ιπποτών, αλλά διασώσεως του περιώνυμου Μοναστηριού της Υψενής, το οποίο επαπειλούν ολοένα οι φλόγες, οι δε Μοναχές κατέφυγαν για διάσωση στο υπόγειο του νέου Καθολικού της Μονής του.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγιναν δύο Μνημόσυνα Ενοριτών μας: α) Ετήσιο της μακαριστής ΑΘΗΝΑΣ, συζ. Δημητρίου ΑΒΟΥΡΗ και β) Τετράχρονο του αείμνηστου ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΟΓΓΙΤΗ.


















































Δεν υπάρχουν σχόλια: