e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Κέρκυρα: Πάνδημη η Λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος [photos]


Με την καθιερωμένη μεγαλοπρέπεια της κερκυραϊκής παράδοσης λιτανεύτηκε το πρωί της Παρασκευής 11 Αυγούστου 2023 το ιερό σκήνωμα του Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την ανάμνηση του θαύματος διάσωσης της Κέρκυρας από την πολιορκία των Οθωμανών Τούρκων στις 11 Αυγούστου 1716 χάρις στην θαυματουργή παρέμβαση του αγίου Σπυρίδωνος.
    Στην λιτάνευση συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Κοτυαίου κ. Διονύσιος και ο οικείος ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Πλήθος κόσμου ακολούθησε τον Άγιο και προσευχήθηκε κατά την λιτάνευση του σκηνώματός του, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα. Συμμετείχαν ακόμη η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Γκίκας, Αυλωνίτης και Μπιάγκης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γκιουλέκας, η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μεταλληνός, ο Αρχιεπίσκοπος των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών κ. Γεώργιος Αλδουβάς, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου.
    Προηγήθηκε η παράκληση στο ιερό προσκύνημα τελέστηκαν κατά την λιτάνευση δύο δεήσεις, η πρώτη στην είσοδο του παλαιού φρουρίου, σε ανάμνηση του θαύματος του αγίου, και η δεύτερη στο παλάτι. Εκεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τους αρχιερείς, τις αρχές και τον λαό του Θεού, προσφώνησε τους παρισταμένους λέγοντας ότι ο κερκυραϊκός λαός δεν είναι επιλήσμων της μεγάλης ευεργεσίας που ο άγιος Σπυρίδων του πρόσφερε. Ο άγιος υπήρξε των ορθοδόξων υπέρμαχος και των κακοδόξων αντίπαλος. Αυτή η υπεράσπιση της αλήθειας, της ταυτότητας του λαού μας είναι και πάλι επίκαιρη σήμερα, εποχή στην οποία τα σύνορα καταργούνται και αλλότριες ιδέες απειλούν την οικογένεια και την συνοχή του λαού μας. Ωστόσο, ο άγιος Σπυρίδων έδειξε ότι είναι άγιος που ευεργετεί τους πάντες. Απέτρεψε την επέλαση των Οθωμανών σώζοντας όλους όσοι βρίσκονταν στο νησί, είτε ήταν ορθόδοξοι, είτε όχι. Αυτό συνεχίζει να κάνει η Εκκλησία και σήμερα. Να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, τον κάθε πονεμένο, τον κάθε αναγκεμένο, όλους όσοι προστρέχουν στην αγκαλιά της. Η πίστη των Ορθοδόξων δεν έχει όρια και στεγανά, αλλά αγκαλιάζει όλη την ανθρωπότητα, προσμένοντας την είσοδο πάντων στην μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία, στην ενότητα και την αγάπη. Αυτές είναι και οι πρεσβείες του Αγίου Σπυρίδωνος που αγαπά και προστατεύει τους πάντες.
    Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίζονται με την τέλεση του εσπερινού και της ιεράς αγρυπνίας, ενώ ο άγιος Σπυρίδων βρίσκεται στην "θύρα", όρθιος, για να τον προσκυνούν και να του απευθύνουν τα αιτήματά τους οι πολυπληθείς πιστοί και προσκυνητές.Δεν υπάρχουν σχόλια: