e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Η πανήγυρις του Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Ευφημίας Χαλκηδόνας

Εκεί που κάποτε ο τόπος έσφυζε από ζωή, εκεί που οι άνθρωποι έζησαν μεγάλες στιγμές και ιστορικά γεγονότα, στον τόπο όπου γεννήθηκε, έζησε, ανατράφηκε αλλά και μαρτύρησε η Αγία Μεγαλομάρτυς και Πανεύφημος Ευφημία. Στον τόπο όπου συνήλθαν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας κατά την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο, στον τόπο που αναπαύονται οι αμέτρητες ψυχές των ανθρώπων που έζησαν, πρόκοψαν, δημιούργησαν και μεγαλούργησαν. Στον τόπο που οι άνθρωποι επιμένουν και συνεχίζουν να φροντίζουν το καντήλι της Πίστης και να κρατάνε την φλόγα της ελπίδας άσβεστη, τιμήθηκε το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023, η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χαλκηδόνας, προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Δαφνουσίας κ. Σμαράγδου, βοηθού Επισκόπου του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσε ο Αρχιμ. Ευγένιος Καρατζάς, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, ο εφημέριος του Ναού Πρωτ. Ναυκράτιος Φουρουντζόγλου και ο Διάκονος Αστέριος Μπαρντακτσής. Εκκλησιάστηκαν κληρικοί και ευάριθμος αριθμός πιστών από την Πόλη, την Χαλκηδόνα και το εξωτερικό, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας Χαλκηδόνας, Άρχων Χαρτουλάριος, Γεώργιος Στεφανόπουλος.

Στο τέλος, τελέστηκε η ακολουθία της αρτοκλασίας υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως των μελών της Κοινότητας Χαλκηδόνας και των ευλαβών προσκυνητών.

Ο Θεοφιλέστατος, αφού πρώτα απηύθυνε λόγους ευχαριστίας προς τον τοπικό ποιμενάρχη, μεταφέροντας τις πατρικές του ευχές και την ευλογία του προς τους πιστούς, ομίλησε καταλλήλως περί του βίου και του μαρτυρίου της Αγίας, ευχόμενος τα έτη όλων να είναι πολλά, η Αγία να πρεσβεύει στο ουράνιο θυσιαστήριο και ν’ ακολουθούν τα βήματά της, να την έχουν ως παράδειγμα στην πίστη και στο γενναίο φρόνημα.

Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας ακολούθησε πλούσιο κέρασμα για όλον τον κόσμο, το οποίο προσέφερε απλόχερα και με πολλή αγάπη η Κοινότητα Χαλκηδόνας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: