e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

«Η ρωσική επιρροή στην Εκκλησία έχει στραφεί εναντίον της»: Πώς οι δεσμοί με τη Μόσχα υπονομεύουν το κύρος της Εκκλησίας στη Μολδαβία

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας, η οποία ανήκει στο Πατριαρχείο της Μόσχας, γίνεται όλο και πιο αντιδημοφιλής στη μολδαβική κοινωνία λόγω των άμεσων δεσμών της με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Στην πραγματικότητα, έχει βρεθεί σε κατάσταση θεσμικής χρεοκοπίας. Αυτό αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε ο Μητροπολίτης Κισινάου και πάσης Μολδαβίας Βλαδίμηρος στον Πατριάρχη Κύριλλο στις 5 Σεπτεμβρίου. Το έγγραφο αυτό έγινε ευρέως γνωστό μόλις στις 20 Οκτωβρίου, αφού δημοσιεύθηκε στο προσωπικό ιστολόγιο του Μολδαβού πολιτικού Βλαντ Κουμπριακόβ. Σε συνέντευξή του στο μολδαβικό ΜΜΕ Deschide.MD, ο γραμματέας του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Μολδαβίας, Βαντίμ Κέιμπας, επιβεβαίωσε τη γνησιότητα του εγγράφου.

Ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος πιστεύει ότι ο λόγος για τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας ωθείται με επιταχυνόμενο ρυθμό στο περιθώριο της μολδαβικής κοινωνίας είναι η υπαγωγή της στο Πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο θεωρείται στη Μολδαβία ως προκεχωρημένο φυλάκιο του Κρεμλίνου και υποστηρικτής της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία. «Για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας, η σύνδεση αυτή ισοδυναμεί με την εξαφάνισή μας από το θρησκευτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας λόγω της σταθερής απόρριψης από τους συμπολίτες μας της επιθετικής ανάμειξης της Ρωσίας στις υποθέσεις του γειτονικού και φιλικού κράτους της Ουκρανίας, καθώς και στο δικό μας», αναφέρεται στην επιστολή.

Η κατάσταση περιπλέκεται από την αυξανόμενη επιρροή της Μητρόπολης Βεσσαραβίας, η οποία ανήκει στη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος σημειώνει «την όλο και πιο ανοιχτή και συνεπή υποστήριξη που παρέχεται στη Μητρόπολη Βεσσαραβίας από τις κυβερνήσεις της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Ρουμανίας».

Ο ιεράρχης της εκκλησίας πιστεύει ότι «η μοίρα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας έχει ήδη αποφασιστεί από τις μεγάλες δυνάμεις – σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα επανενωθεί αναπόφευκτα με τη Ρουμανία και, φυσικά, όλα όσα υποστηρίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας θα αποτελέσουν μέρος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Εν τω μεταξύ, «η Μητρόπολη Κισινάου και Μολδαβίας δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει αυτούς τους μετασχηματισμούς, διότι κάθε πρόθεση να σταματήσει αυτή η διαδικασία θα εκληφθεί όχι μόνο από την κοινωνία των πολιτών, αλλά και από τον κλήρο και τους πιστούς μας, οι οποίοι στρέφονται όλο και περισσότερο προς τη Ρουμανία και τη Δύση, ως ένα ανατρεπτικό και αντιλαϊκό βήμα».

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος σημειώνει: «Δυστυχώς, η Μόσχα δεν έχει ακόμη κατανοήσει το γεγονός ότι ο λαός της Μολδαβίας έχει λατινικές ρίζες και είναι απολύτως φυσιολογικό να επιδιώκει να έρθει πιο κοντά και να παραμείνει σε αυτόν τον πολιτισμικό χώρο, μετά από αιώνες τεχνητής διαίρεσης, χωρίς να προδίδει την Ορθοδοξία με οποιονδήποτε τρόπο. Στη Ρωσία, τόσο οι κοσμικές όσο και οι εκκλησιαστικές αρχές μας αντιμετωπίζουν ως έναν περιφερειακό και ασπόνδυλο λαό, που στερείται του δικαιώματος να λαμβάνει τις αποφάσεις που θεωρεί απαραίτητες για την ευημερία και την ευημερία του».

Ειδικότερα, ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος κατηγόρησε το Πατριαρχείο Μόσχας ότι αγνοεί τη γνώμη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μολδαβίας, μεταξύ άλλων και κατά τον διορισμό των επισκόπων. Παραδοσιακά, στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, οι επίσκοποι διορίζονται χωρίς τη συγκατάθεση του Μητροπολίτη Κισινάου και πάσης Μολδαβίας και της Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μολδαβίας.

Στις τελευταίες γραμμές της επιστολής, ο Μητροπολίτης Κισινάου και πάσης Μολδαβίας ρωτά τον Πατριάρχη Μόσχας πώς να αποφύγει το χάσμα που έχει ανοίξει ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πώς να διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία όταν οι γεωγραφικοί δεσμοί έχουν ουσιαστικά καταστραφεί και τι πρέπει να κάνει μπροστά στην ολοένα και πιο εμφανή εδραίωση της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μολδαβίας περιμένει μια απάντηση εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

© Πνευματικό Μέτωπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: