e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Συμμετοχή στη χαρά του Δείπνου της Θείας Ευχαριστίας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή ΙΑ΄ Λουκά, 17/12/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Μια από τις παραβολές του Κυρίου, μας μεταφέρει σήμερα ο ευαγγελιστής Λουκάς.  Ο Κύριος, θέλοντας να δώσει την εικόνα της Βασιλείας του Θεού, παρουσιάζει ένα πλούσιο δείπνο, τον οποίο προσφέρει  κάποιος ευκατάστατος οικοδεσπότης στους εκλεκτούς του καλεσμένους. Μόλις το δείπνο ετοιμάστηκε ο οικοδεσπότης διέταξε τον υπηρέτη του να δώσει το προσκλητήριο μήνυμα στους πλούσιους καλεσμένους του. Οι καλεσμένοι αυτοί που από τις περιγραφές αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν ευκατάστατοι, ο πρώτος του είπε ότι αγόρασε ένα χωράφι κι έπρεπε να πάει να το δει, ο δεύτερος αγόρασε δέκα βόδια και έπρεπε να τα δοκιμάσει στην εργασία και ο τρίτος απολάμβανε τις πρώτες στιγμές του έγγαμου βίου που μόλις είχε αρχίσει. Όλοι αυτοί απέρριψαν την πρόσκληση και ζήτησαν την κατανόηση από τον οικοδεσπότη.

Ο οικοδεσπότης αγανακτισμένος για την απόρριψη της πρόσκλησής του, ζήτησε από τον υπηρέτη να πάει σε πόλεις και δρόμους και να βρει όλους όσους είχαν ανάγκη, φτωχούς ασθενείς και αναξιοπαθούντες, αυτούς δηλαδή που η κοινωνία τους είχε τοποθετήσει στο περιθώριο να τους προσκαλέσει για να μη μείνει ούτε μια θέση κενή  στον πλούσιο αυτό δείπνο.

Οι μεγάλοι Πατέρες τις Εκκλησίας μας σχετίζουν τη σημερινή παραβολική διήγηση με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπου η σύναξη των πιστών βιώνει στο εδώ και τώρα τη Βασιλεία της Αγάπης του Θεού. Η Αγία Εκκλησία μας σήμερα απευθύνει σε όλους εμάς, κληρικούς και λαϊκούς, μια πρόσκληση για συνειδητή συμμετοχή στο πραγματικό γεγονός των Χριστουγέννων, μέσω της συμμετοχής μας στην χαρά του Δείπνου της Θείας Ευχαριστίας με καθαρή συνείδηση. Από εμάς εξαρτάται, αν θα αποδεχτούμε ή θα απορρίψουμε την πρόσκληση για ουσιαστική  συμμετοχή στην εορτή! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: