e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Αυτός το φως που θα φωτίσει τη ζωή μας

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά, 3/12/2023

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο ευαγγελιστής Λουκάς παρουσιάζει σήμερα ένα από τα θαύματα του Κυρίου. Ο λόγος για την θεραπεία του τυφλού από την Ιεριχώ. Ο Κύριος, στη πορεία του προς τα Ιεροσόλυμα, φθάνει πρώτα στην Ιεριχώ, μια πόλη αρκετά πλούσια για την εποχή εκείνη, η οποία βρίσκονταν βορειοανατολικά της πόλεως των Ιεροσολύμων.  Εκεί τον ανέμενε πλήθος ανθρώπων που ήθελαν να γνωρίσουν τον ίδιο και τη διδασκαλία Του. Σε μιαν άκρη του δρόμου στέκονταν κάποιος τυφλός, που τον πληροφόρησαν ότι στην πόλη έρχεται ο Ιησούς, Του οποίου η φήμη είχε προηγηθεί.

Ο τυφλός αυτός άνθρωπος, έχοντας την πεποίθηση ότι ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας που ήρθε να λυτρώσει τον κόσμο από την φθορά της αμαρτίας, του φώναξε δυνατά ότι θέλει το έλεός Του. Οι συμπολίτες του τον παρότρυναν να σιωπήσει, πιστεύοντας ότι θα Τον ενοχλούσε. Ο δυστυχής αυτός άνθρωπος όμως συνέχισε να ζητά το έλεος του Κυρίου. Η πίστη, η επιμονή και η καρτερικότητα του δεν έπεσαν στο κενό, όπως ενδεχομένως πίστευαν κάποιοι από τους παρευρισκόμενους. Ο Κύριος άκουσε τη φωνή που έβγαινε από την ψυχή και τα χείλη του ανθρώπου αυτού και τον συμπόνεσε.  Τότε ο ίδιος ο Ιησούς ζήτησε να έρθει κοντά Του.   Αμέσως ο Κύριος, αντικρίζοντάς τον είπε να αποκτήσει το φως του και ευθύς ο άνθρωπος βρήκε το φως του.

Αποδέκτης της σημερινής ευεργεσίας του πανάγαθου Θεού δεν έγινε μόνο ο τυφλός άνθρωπος. Αποδέκτες της ευεργεσίας αυτής μπορούμε να γίνουμε άπαντες, αρκεί να επιτρέψουμε στον Κύριο να γίνει Αυτός το φως που θα φωτίσει τη ζωή μας. Αφού πρώτα έχουμε παραδεχτεί την αδυναμία της όρασης μας και ζητήσουμε με ταπείνωση και πίστη το φως Του.  Ευχόμενοι και προσευχόμενοι το φως αυτό να διασπάσει το παχύ σκοτάδι της κοινωνίας και εποχής που ζούμε και να γίνει ο Ήλιος που δεν δύει ποτέ. Αμήν!


Δεν υπάρχουν σχόλια: