e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Αυστραλίας Μακάριος: «Ο Χριστός είναι αυτός που μπορεί να δώσει την ειρήνη στην ψυχή των ανθρώπων»

Παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ύμνους του Αγίου Δωδεκαημέρου που δημιούργησαν ατμόσφαιρα κατανυκτική, καθώς και γιορτινούς ήχους και μελωδίες που γέννησαν χαρμόσυνα συναισθήματα, απήλαυσε το πολυπληθές ακροατήριο της εκδήλωσης «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα», μιας εκδήλωσης – θεσμού που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Σύδνεϋ, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου, στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, έλαβαν μέρος κληρικοί της τοπικής Εκκλησίας, ιεροψάλτες, μαθητές και μαθήτριες των ελληνορθόδοξων κολλεγίων και των κατηχητικών σχολείων, χορωδίες ενοριών και ομογενειακών οργανώσεων, καθώς επίσης η χορωδία της Χριστιανικής Ενώσεως Νέας Νοτίου Ουαλίας και η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδίως στον έχοντα τη γενική ευθύνη της διοργανώσεως, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, απηύθυνε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του.

Ο Σεβασμιώτατος εστίασε επίσης στον αγγελικό αίνο: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη…», τον οποίο θυμόμαστε και ψάλλουμε κατά την τρέχουσα περίοδο, καθώς εορτάζουμε το κοσμοϊστορικό και σωτήριο γεγονός της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Διακρίνοντας μετά θλίψεως ότι πολυπόθητη ειρήνη αποτελεί ακόμα ζητούμενο για πολλές περιοχές του πλανήτη μας, αναφέροντας ενδεικτικά την Ουκρανία αλλά και τους Αγίους Τόπους, εκεί όπου γεννήθηκε και εδίδαξε ο Χριστός, παρακάλεσε πατρικά τους παρισταμένους να συνεχίσουν να προσεύχονται καρδιακά «να ειρηνεύσει ο κόσμος, να ειρηνεύσουν οι άνθρωποι και να εκλείψουν οι πόλεμοι. Αν είναι δυνατόν, πόλεμο να μην ξαναζήσει ποτέ κανένας άνθρωπος και κανένα έθνος».

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι η εμπειρία του πολέμου μπορεί να αγγίξει όλους τους ανθρώπους, ακόμα κι αν τους χωρίζει ικανή απόσταση από τους τόπους όπου εξελίσσονται πολεμικές συγκρούσεις. «Ο πόλεμος δε σχετίζεται μόνο με τα συμφέροντα, τις διαφωνίες των λαών ή τις επεκτατικές τάσεις που έχουν κάποιοι», παρατήρησε και εξήγησε: «Ο πόλεμος και η ειρήνη έχουν να κάνουν και με την ψυχή του ανθρώπου. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι τους, μέσα στο σπίτι τους, χωρίς να έχουν ερεθίσματα από κάποιον και να τους ενοχλεί κανείς, αλλά η καρδιά τους δεν ειρηνεύει. Η καρδιά τους είναι σαν να βρίσκεται στη μέση ενός πολέμου. Είναι συνεχώς αναστατωμένη, ανακατεμένη, μπερδεμένη, αγχωμένη, πάντοτε σε πανικό». «Ο Χριστός είναι αυτός ο οποίος μπορεί να δώσει την ειρήνη στην ψυχή των ανθρώπων», επισήμανε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος, ενώ κατέκλεισε ευχόμενος σε όλους τους παριστάμενους να έχουν τον Σαρκωθέντα Υιό και Λόγο του Θεού μόνιμο κάτοικο των καρδιών τους.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα», ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, οι Θεοφ. Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, και ο κ. Λάμπρος Αθανασίου, εκπρόσωπος του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη.





















Δεν υπάρχουν σχόλια: