e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Σαμπεζύ

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αμέσως μετά την άφιξη του στη Γενεύη, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, 11 Δεκεμβρίου 2023, καλωσόρισε με εγκαρδιότητα την Εξοχ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ. 

Τον Παναγιώτατο πλαισίωναν ο Προϊστάμενος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου, Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος, τα μέλη του Δ.Σ., τα μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας, ο ιερός κλήρος της Μητροπόλεως, και οι καθηγητές και φοιτητές του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας που εδρεύει στο Κέντρο.

Στην προσφώνησή του προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορία και την πολυδιάστατη προσφορά του Κέντρου από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. 

“Το καθ’ ημάς Κέντρον ιδρύθη υπό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας το έτος 1966 διά να λειτουγήση ως «παράθυρο της Ανατολής προς τη Δύση», ως τόπος μελέτης της ζωής και της θεολογίας του Δυτικού Χριστιανισμού, ως όχημα προαγωγής των διορθοδόξων σχέσεων, της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, του οικουμενικού πνεύματος, του διαχριστιανικού και του διαθρησκειακού διαλόγου. Εδώ εστεγάσθη η Γραμματεία επί της Προπαρασκευής της Πανορθοδόξου Συνόδου, εδώ συνήλθον αι πέντε Προσυνοδικαί Πανορθόδοξοι Διασκέψεις, εδώ επραγματοποιήθη, κατά Ιανουάριον του έτους 2016, η καθοριστική διά την σύγκλησιν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου Σύναξις των Ορθοδόξων Προκαθημένων. Εδώ φυλάσσεται το Αρχείον της πορείας προς την Σύνοδον, αι εκδόσεις του Ορθοδόξου Κέντρου και άλλα μοναδικά και πολύτιμα στοιχεία και τεκμήρια των διορθοδόξων και διαχριστιανικών σχέσεων εις την εποχήν μας. 

Η πολυδιάστατος συμβολή του Ορθοδόξου Κέντρου εξασφαλίζει εις αυτό μοναδικήν θέσιν εις την σύγχρονον ιστορίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Εν Σαμπεζύ συνεζητήθη, ενεκρίθη, υπεγράφη από τας δεκατέσσαρας Ορθοδόξους Αυτοκεφάλους Εκκλησίας και παρεπέμφθη εις την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον το κείμενον «Η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις τον σύγχρονον κόσμον. Η συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις επικράτησιν της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της αδελφοσύνης και της αγάπης μεταξύ των λαών, και άρσιν των φυλετικών και λοιπών διακρίσεων», κείμενον, το οποίον απετέλεσε πηγήν και έμπνευσιν διά την Εγκύκλιον και το Μήνυμα της Συνόδου, με θαρραλέας και άκρως επικαίρους τοποθετήσεις ενώπιον των συγχρόνων κοινωνικών θεμάτων, των παραβάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των εκρήξεων θρησκευτικού φονταμενταλισμού”. 

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος, ανέφερε ότι στο Ορθόδοξο Κέντρο οργανώθηκαν διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, τα οποία ασχολήθηκαν με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη σύγχρονη μαρτυρία της Ορθοδοξίας και τη συνάντησή της με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο, καθώς επίσης, και ότι από το 1996 λειτουργεί σε αυτό το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας, σε ακαδημαϊκή συνεργασία με τις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων Φριβούργου και Γενεύης. “Εις το Ινστιτούτον σπουδάζουν απόφοιτοι Θεολογικών Σχολών όλων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, οι οποίοι έχουν την ευκαιρίαν να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς την Ρωμαιοκαθολικήν, και την Προτεσταντικήν θεολογίαν. Η γνωριμία, καθώς και οι προσωπικοί δεσμοί, οι οποίοι σφυρηλατούνται μεταξύ των σπουδαστών, αναδεικνύονται πολλαπλώς χρήσιμοι διά την ενότητα της Ορθοδοξίας, καθ’ όσον οι απόφοιτοί μας, κατά κανόνα, καταλαμβάνουν επιτελικάς θέσεις ευθύνης εις τας τοπικάς Εκκλησίας. Όλαι αι εκκλησιαστικαί, θεολογικαί, πολιτιστικαί και οικουμενικαί δράσεις του Κέντρου διέπονται από πνεύμα ανοικτοσύνης, συνεργασίας, προαγωγής του διαλόγου και εκπροσωπούν και εκφράζουν το ήθος και την καλήν μαρτυρίαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν τω κόσμω”.

Επεσήμανε δε, ότι το Ορθόδοξο Κέντρο αποτελεί επίσης πυρήνα της Ορθοδόξου λατρευτικής ζωής στη Γενεύη, καθώς σε αυτό εδρεύουν τρεις ενορίες, ο Ι. Ναός του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, που είναι το πνευματικό κέντρο των ελληνοφώνων Ορθοδόξων, η Αγία Αικατερίνη των γαλλοφώνων, ενώ διατίθεται χώρος και για τους ρουμανοφώνους πιστούς. “Όντως, το Ορθόδοξον Κέντρον είναι σημείον αναφοράς διά τα εκκλησιαστικά δρώμενα της Ορθοδοξίας εις την Γενεύην”, πρόσθεσε. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε, στο πρόσωπο της Εξοχ. Προέδρου, την Ελληνική Πολιτεία για την “θαρρύνουσαν στήριξιν του θεσμού” και την ίδια προσωπικώς για την επίσκεψή της στο Ορθόδοξο Κέντρο, η οποία αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και “προβάλλει το έργον και την μαρτυρίαν του ιστορικού τούτου θεσμού της Μεγάλης Εκκλησίας”.

Στην αντιφώνησή της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε τη χαρά της για την συνάντησή της με τον Παναγιώτατο στο Ορθόδοξο Κέντρο, το οποίο, χαρακτήρισε, “ένα πνευματικό φυτώριο μελέτης της χριστιανικής παράδοσης και διδασκαλίας, που προάγει και καλλιεργεί τον διαθρησκειακό και διορθόδοξο διάλογο”.

Ακολούθως η Εξοχωτάτη είπε:

“Επιτρέψτε μου, Παναγιώτατε, να επαναλάβω και να τονίσω το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας προς τον Οικουμενικό Θρόνο, καθώς και τον σεβασμό, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη που τρέφει ολόκληρο το Έθνος προς εσάς και το Πατριαρχείο. Με αφορμή και την επικείμενη 50η επέτειο αρχιεροσύνης σας, την οποία θα εορτάσετε ανήμερα τα Χριστούγεννα, σας εύχομαι μακροημέρευση, υγεία και δύναμη, για τη συνέχιση της τόσο σημαντικής αποστολής σας.”

Αμέσως μετά, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος συνόδευσε την Εξοχ. Πρόεδρο στον Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου, όπου την ενημέρωσε για την ιστορία του, και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Κέντρου. 

Αργότερα, το απόγευμα, ο Παναγιώτατος παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Γενεύη κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς, καθώς επίσης και στο επακολουθήσαν δείπνο. 

___________

Φωτό: Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ
















Δεν υπάρχουν σχόλια: