e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Εκκλησία της Ρωσίας έχει παπικές αξιώσεις, όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Της Έφης Ευθυμίου | orthodoxtimes

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση έλαβε χώρα στην εσπερίδα που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού “ΑΕΝΑΟΣ” στη Λέσχη Αξιωματικών, αναφορικά με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σε βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του, τόνισε πως ουδεμία σχέση, άμεση ή έμμεση έχει με γεωπολιτικά δεδομένα και με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

π. Νεκτάριος Μικραγιαννανίτης: Η ζωή μου δίπλα σε έναν άγιο

24 Ιανουαρίου 2023 
Της Κατερίνας Πλουμιδάκη | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Ο μοναχός Νεκτάριος Μικραγιαννανίτης είχε κλήση από μικρός για τα Αγια των Αγίων και μετά για τον Μοναχισμό και σε ηλικία 16 ετών, στις 25 Ιουνίου 1980 πήγε στο Αγιον Ορος για Μοναχός και έγινε υποτακτικός του Αγίου Γέροντα Γεράσιμου Μοναχού Μικραγιαννανίτη, Υμνογράφου της Μεγάλης Εκκλησίας, έναν άγιο εν ζωή.

"ΕΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΙΣ. Ιστορικοί ναοί της πόλεως Κερκύρας" - Η νέα έκδοση της Μητροπόλεως Κερκύρας


Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ενθρόνιση στην Κέρκυρα του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας προχώρησε στην έκδοση ενός καλαίσθητου τόμου με τίτλο "Εν Εκκλησίαις". Ο τόμος περιλαμβάνει την παρουσίαση της ιστορίας και των θησαυρών 13 ιστορικών ναών της πόλεως Κερκύρας (Μητροπολιτικός Ναός Υ.Θ. Σηλαιωτίσσης, Άγιος Αντώνιος, Άγιος Βασίλειος, Άγιος Ελευθέριος, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Νικόλαος Γερόντων, Παναγία των Ξένων, Άγιοι Πάντες, Αγία Παρασκευή, Αγία Σοφία, Τρεις Μάρτυρες, Αγία Τριάδα Γαρίτσας, Άγιοι Ιάσων και Σωσίπατρος), όπως επίσης και μικρές μελέτες για την ίδρυση και λειτουργία των ναών και των κοινοτήτων που τους συντηρούσαν στα χρόνια της Βενετοκρατίας, αλλά και της Αγγλοκρατίας.

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Βελγίου Παντελεήμων

Εξεδήμησε προς Κύριον σήμερα, Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, ο 88χρονος Μητροπολίτης πρώην Βελγίου Παντελεήμων. O μακαριστός Μητροπολίτης εφησύχαζε τα τελευταία χρόνια στην γενέτειρά του, τη εύανδρη και αφιοτόκο νήσο Χίο. 
    Σημειωτέον, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος είχε τιμήσει τον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Βελγίου με το παράσημο του Αγίου Ισιδώρου. 
    Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου θα τελεστεί την Παρασκευή, 27η Ιανουαρίου τρ. έ., στις 3 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Χίου. 

Η "θεολογία του πολέμου” τώρα και σε video από την ρωσική Εκκλησία

“Η θεολογία του πολέμου” τώρα και σε video, από την ρωσική Εκκλησία. Προσευχή και πίστη αντάμα με όπλα και πυραύλους. Πάντα για την “κάθαρση” της Ουκρανίας!

Πώς το κράτος θα απαγορεύσει την εκκλησιαστική παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία. Ανάλυση του νομοσχεδίου


Η σύνδεση με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί παράβαση για την οποία μια θρησκευτική οργάνωση θα διαλυθεί με δικαστική απόφαση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει είτε να ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης κανονικής αυτοκεφαλίας είτε να κηρύξει μονομερή, μη εξουσιοδοτημένη αυτοκεφαλία. Αυτό δεν αρέσει στη λεγόμενη «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Μόσχας». 

Γράφει η Τατιάνα Ντέρκατςδημοσιογράφος επί θρησκευτικών θεμάτων

Ο Μόσχας Κύριλλος εκφραστής της “θεολογίας του πολέμου”

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δεν υποστηρίζει απλώς την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την στυγερή πολιτική Πούτιν, αλλά εισάγει και μια “θεολογία του πολέμου”. Καθίσταται, δηλαδή, ο θεωρητικός, σε επίπεδο “θεολογικό”, της αναγκαιότητας αυτής της εισβολής και της στήριξής της με κάθε τρόπο.